michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Jak robić to uczciwie . Helios 44 po wyczyszczeniu ma się obracać małym palcem . Wd 40 to służy jako odmrażacz lub doraźnie nie ma dla niego miejsca przy czyszczeniu i konserwacji obiektywów zegarków nafta też sie nie nadaje . Po dokładnym oczyszczeniu benznką ekstrakcyjną troszke oleju silnikowego i jest na lata . Chodzi to lepiej jak wyczyszczony obiektyw Pentaxa manualnego a przynajmniej nie ma różnicy w oporach pierścieni

bartwaw  Dołączył: 28 Paź 2009
Michał.
dzięki za linka, ale w moim przypadku nie pomogło. Bardziej to dotyczy wersji 44-m-2. Więc albo nie potrafię rozwiązać tej zagadki albo nie mam odpowiednich narzędzi :)
No jeszcze pomyślę ale jakoś nie widzę by moje prace nad rozbieraniem 44-2 poszły dalej.
Dałem trochę na gwint wd40 - zobaczymy czy to coś ta.

Tom3k88  Dołączył: 27 Kwi 2009
michal5150 napisał/a:
Może ten link Ci pomoże:
http://www.cyberfoto.pl/t...osa-zdjecia.htm

Dzięki, właśnie taki mam, jutro spróbuję się do niego dobrać. Czym czyścić szkła? Bo chyba nie benzyną? Macie jeszcze jakieś patenty na usuwanie kurzu z otoczenia?

[ Dodano: 2010-07-03, 16:18 ]
Dobra, mam mały problem. Rzeczywiście rozebranie i wyczyszczenie Heliosa to nie jest duży problem. Złożenie go też za bardzo nie, ale jakbym go nie składał, nie mogę trafić na takie ustawienie żeby wartość przysłony na pierścieniu odpowiadała wartości rzeczywistej. Jest na to jakaś metoda? Czy mam go składać i rozkładać do skutku? :D

[ Dodano: 2010-07-03, 18:32 ]
Dobra, poradziłem sobie, sprawę rozwiązało złożenie wszystkiego po swojemu, żeby jak najlepiej chodziło, a regulację przysłony wykonałem obracając układ soczewek względem aparatu przysłony przy pomocy trzech śrubek widocznych na zdjęciu:

Co prawda ledwo widać różnicę między f11 a f16, ale w zasadzie to maksymalna wartość przysłony jaką używałem to f4, potem to już nie ma sensu bo się za ciemno w wizjerze robi.

Skocz do: