sinster  Dołączył: 08 Mar 2009
witam

czy ktoś z forum z okolic Warszawy posiada może Voigtländera 40mm SLII ?? Zastanawiam się czy kupić DA ltd czy tego Vojtka ale ciężko u nas z dostępem do tego szkła. Wygodę MF najlepiej sprawdzić przecież samemu :) Może też ktoś z innych rejonów mógłby się podzielić wrażeniami?

Pozdrowienia,
Sinster

karabud  Dołączył: 10 Kwi 2009
Troche zdjec z tego szkla jest tu
http://www.flickriver.com...+40mm+f%252F2+/

artusduszek  Dołączył: 05 Kwi 2009
jak masz kase to kup FA 43 ltd :-P

karabud, dzięki za link do pożytecznej bazy! Właściwości szkła znam i bardzo mi się podoba to co robi :) dlatego się nad nim zastanawiam ale do tej pory używałem MF do portretów czy makro - tam gdzie jest czas na ostrzenie no i z obiektywami nie pierwszej młodości (duży opór na pierścieniu itp.) ... 40 ma być "all-around" jak to mówią i boję się że czasem nie wyrobię - dlatego warto by było obmacać i przetestować..

artusduszek, fakt - gdybym miał niemal 2x więcej funduszy... :P

sinster napisał/a:
karabud, dzięki za link do pożytecznej bazy! Właściwości szkła znam i bardzo mi się podoba to co robi :) dlatego się nad nim zastanawiam ale do tej pory używałem MF do portretów czy makro - tam gdzie jest czas na ostrzenie no i z obiektywami nie pierwszej młodości (duży opór na pierścieniu itp.) ... 40 ma być "all-around" jak to mówią i boję się że czasem nie wyrobię - dlatego warto by było obmacać i przetestować..

artusduszek, fakt - gdybym miał niemal 2x więcej funduszy... :P

a musi to byc 40mm?nie moze byc 50 ?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Weź DA40, nie będziesz żałował.

karabud napisał/a:
a musi to byc 40mm?nie moze byc 50 ?

40mm to i tak lekko powyżej moich oczekiwań... wolałbym gdyby było 30mm :) 50mm już za długo... a DA 35mm jakoś mi nie pasuje gabarytami i obrazki z tych 40 mi się bardziej podobają :)

To masz jeszcze zeissa 28/2 albo lepiej 35/2 albo lepiej 35/1.4 ;)

pod cropa wydaje sie byc dobra sigma 30/1.4 na pewno cene ma dobra

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
karabud, jeżeli sinsterowi gabarytami nie pasuje DA35, to tym bardziej wymienione przez Ciebie szkła, nie spełniają warunku rozmiarów. ;-)

Te rozmiary...jak ma byc male to swietna jest Yashica ML 35/2.8. Flektogon przy niej nie ma ostrosci w rogach ani zadnego fajnego obrazowania. Tyle ze pod pentaxa sie nie podepnie latwo.

Co do szkieł po rozejrzeniu się w sieci zostają na placu boju te dwa :) no ale widzę, że Voitlander mało jakoś popularny a bez krótkiego macanka go nie wezmę... Więc pewnie zostanie ltd...

Nie bierz co popularne - tylko co lepsze dla Ciebie.

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Dlatego korzystamy z tworów Pentaxa :-P

lepsze, nie lepsze... dostępność jednak Voigtländerów siada... Ściągnięcie z Europy pewnie sporo kosztuje choć spytam się niemieckiego i czeskiego dystrybutora czy dałoby radę... no i zawsze będzie to kotek w worku... Pewnie zostanie Pentax w końcu 2xlżejszy, mniejszy i z AF tylko ciemny... :(

sinster napisał/a:
lepsze, nie lepsze... dostępność jednak Voigtländerów siada... Ściągnięcie z Europy pewnie sporo kosztuje choć spytam się niemieckiego i czeskiego dystrybutora czy dałoby radę... no i zawsze będzie to kotek w worku... Pewnie zostanie Pentax w końcu 2xlżejszy, mniejszy i z AF tylko ciemny... :(

grosze kosztuje, tyle co wysylka do pl kurierem.std paczke za 10eu mozna wyslac. pamietaj ze zagranica to nie Polska i tam dystrybutorzy nie sciagaja jak najtaniej byc moze egzemplarzy ostatniego rzutu by zaoszczedzic ;)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Czy ktoś ma voigtlandera 40mm f2.0 ?
Najlepiej pożyczyć
najlepiej w warszawie
albo przynajmniej opisać jak się zachowuje otwarty

Skocz do: