a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
Przejściówki do innych systemów
Na allegro można natrafić na oferty przejściówek pozwalajacych mocować szkła Pentaxa w puszkach Olympusa. Czy są analogiczne przejściówki pozwalajace mocować szkła z innych systemow w puszkach Pentaxa?

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
Nie sądzę, bo złożone przejściówki musiałyby wystawać, co powodowałoby utratę nieskończoności. Ale teoretycznie jest to możliwe na zasadzie np. telekonwerterów, które mają dodatkowe elementy optyczne - wtedy z jednej strony mogłoby być mocowanie Pentaxa, a z drugiej dowolnego innego systemu.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Fajną rzeczą byłaby taka przejściówka, bo też mam parę manualnych obiektywów Olympusa OM-System.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
piotr_luk napisał/a:
Fajną rzeczą byłaby taka przejściówka, bo też mam parę manualnych obiektywów Olympusa OM-System.
niby w sklepie Foto-Akcesoria jest przejściówka Olympus E1 E300/ Pentax K, ale cena powala- 220 zł.

[ Dodano: 2007-04-30, 19:21 ]
Ale to chyba nie to samo, co system OM :-/

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
argawen napisał/a:
Ale to chyba nie to samo, co system OM

No właśnie, OM miał specyficzne mocowanie, nawet chcąc podczepić obiektyw OM do E-500, E-300 itp. (w obrębie systemu) potrzebny jest adapter.

cyanocobalaminu  Dołączył: 01 Maj 2007
na allegro sa dostepne takie przejsciowki/adaptery np K/M-42 i wcale nie sa drogie. podobno nieskonczonosci tez sie nie traci, bo cala przejsciowka miescie sie w bagnecie aparatu. Pewnie nie we wszystkich przejsciowkach tak jest ale przynajmniej w tej tak, wierzac oczywiscie w to co wypisuja na akcjach. Koszt takiej przejsciowki to zaledwie 39-45zl ;-)

REMIK  Dołączył: 26 Kwi 2007
Mam od niedawna k100d i jestem zielony jesli chodzi o lustrzanki (dopiero sie ucze), mam pytanie: mam stary aparat leica IId z 1936r

http://picasaweb.google.p...400088276184930

zastanawiam sie czy nie mógłbym podczepić obiektywu z tej leiki do kadyszki, bezpośrednio sie nie da ale przez jakies przejściówki? widziałem zdjecia robione ta leica i są naprawde dobre wiec chciałbym pokombinować, aha i co myslicie o tym obiektywie? dobry jest ?

TomekS  Dołączył: 05 Mar 2007
REMIK, na tak starych aparatach to się nie znam, ale nie wymontowywałbym nic z niego, nie kombinowałbym tylko pozostawił w takim stanie. Mocno bym też o niego dbał i codzień cieszył nim oczy.

Pozdro!

TomekS Dbam oczywiście o niego jak najbardziej, był taki czas gdy codzień przed snem brałem go do rąk i ogladałem, czyściłem, macałem , przestawiałem.... ale teraz mam kasetkę :mrgreen:

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
polecam wnikliwe odwiedziny na stronie www.raysfoto.pl - wiele przejściówek i innych akcesoriów. Jeżeli czegoś się nie znajdzie, można zapytać mailowo, czy w ogóle jest szansa (szukałem np. przejściówki z obiektywu yashici na bagnet pentaxa i niestety nie ma i nie będzie). Solidna firma-kupowałem u nich. Sorry, że wygląda to na reklamę, ale dla poszukiwaczy przejściówek(adapterów) to naprawdę cenne miejsce.

cyanocobalaminu  Dołączył: 01 Maj 2007
jak dla mnie to nie reklama, tylko dobra informacja. zawsze dobrze wiedziec gdzie kupowac, zeby sie nie przejechac :-B

Cypis, dzieki za linka, biore sie za szukanie.

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
Staaary wątek ale może cos się zmieniło - czy jest przejściówka pozwalająca podłączyć starego olympusa do pentaksa?

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
3xs napisał/a:
Staaary wątek

Tez stary

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
REMIK napisał/a:
zastanawiam sie czy nie mógłbym podczepić obiektywu z tej leiki do kadyszki, bezpośrednio sie nie da ale przez jakies przejściówki?
Ale masz fajnie. Piekny aparat w pieknym stanie. Nie ma sensu sie bawic w podpinanie M39 do lustrzanki, bo lajka to dalmierz, a co za tym idzie tylan soczewka jaest bardzo blisko filmu. W kasetce w ogole nie dasz rady zlapac ostrosci.

dz.

A jednak ciekawość zwyciężyła i zakupłem przejściówkę pentx - M42 oraz M42-M39 i dokupiłem również pierścienie makro M39 i wkońcu podłączyłem Summara do k100, . Faktycznie trudno złapać ostrość, i tylko z małej odległości , ale lubie poeksperymentować ze szkłem. tak wychodza zdjecia

http://picasaweb.google.p...100DSummar5cm12
rewelacji nie ma, ale co się pobawiłem to moje :)

davidxxx  Dołączył: 24 Mar 2008
ja bawiłem się w identyczny sposób:) adapter K/M42 następnie M42/M39 i pierścienie. Zabawa świetna, ale łapanie ostrości to prawdziwa loteria. Oto efekt klik!

davidxxx, efekt jest naprawdę spoko, muszę też popróbować z owadami, jak mi nie czmychną podczas ostrzenia.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Wydaje mi się na podstawie moich badań, że w odróżnieniu od Canona EOS do którego wszystko można doczepić bez soczewek, do Pentaxa ledwie da się dołączyć M42. Moim zdaniem dlatego, że Pentax ma wąski bagnet. Osobiście mi to nie przeszkadza, mam oba systemy. Stąd w K10 siedzą sobie Takumary, a w Canonie - Nikkory. Wszystko manualne. Czy wobec tego jestem normalny?

Skocz do: