piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
MF/AF
Witam..

Myślałem że nigdy tutaj nie napiszę a jednak :(

ostatnio, przez ostatnie dni pojawił się problem..

np podłączam 70-300 biore na MF... i wciskam spust do połowy słyszę jak coś się szybko kręci w bagnecie.... :/ gdy przełącze na AF , af działa jest ok, przełączam na MF i chce zrobić zdjęcie znowu słyszę jakby wiertełko :/ ( nie ma znaczenie czy mam AF.S czy C)

drugi problem...
nie ważne jaki tryb ( av czy tv) \
gdy mam rybie oko podłączone czasami aparat... po prostu przestaje reagować na spust migawki... , gdy podłącze kita jest ok...
po części chyba odkryłem co to może być : a mianowicie ustawienie aparatu na AF.C ... gdy zmieniłem na S niby było ok już do końca ale nie jestem w 100% przekonany. czy aby to jest to czy po prostu pentax tak se zrobił...

w tej chwili podłączyłem kita zmieniłem na AF.S i wł MF ... gdy chce zrobić zdjęcie słuszę jakieś "obroty" w bagnecie... jakby aparat mimo wszystko chciał ustawić ostrość... zmieniam na AF.C ( nadal MF) ustawiam ostrość - robi zdjęcie jest ok.
gdy ustawie na AF - i bez względu teraz czy af.c czy s też wszystko działa...

nie rozumiem...

mieliście takie coś ? :(
Co z tym zrobić ?
jakby co aparat na gwarancji ( lecz jeszcze jej nie podbiłem )

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Chowa Ci się "śrubokręt" AFu po przełączeniu na MF przy zdjętym obiektywnie?

WuWu84 napisał/a:
Chowa Ci się "śrubokręt" AFu po przełączeniu na MF przy zdjętym obiektywnie?

wiesz co trudno mi powiedzieć ale chyba jest w tej samej pozycji jak przy AF/MF
ps chodzi o k200d - bo tego nie napisałem...

I jeszcze jedno przy 70-300 , gdy jestem na MF ( w tych ustawieniach co pisałem powyżej) nie moge normalnie kręcic pierścieniem ostrości , bo czuje takie "zębatki"

[ Dodano: 2010-07-04, 20:37 ]
I jeszcze jedno mam pytanie...
w sumie to kilka :

1. kupiłem go w euro agd czy mogę podbić gwarancje w tym sklepie co go kupiłem czy w każdym euro agd ?
2. gdy już się zdecyduje na serwis.. iść z nim do sklepu niech oni go wysyłają czy samemu wysłać ? ( a jak wysłać to... pocztą.. z gwarancją i ... opisem co jest nie tak ? ) jak to wygląda ?

[ Dodano: 2010-07-04, 20:38 ]
I jeszcze jedno... wstyd się przyznać ale.. dokładnie nie wiem jak wygląda schowany śrubokręt od nie - schowanego... po prostu jakoś przez ten czas nie sprawdzałem....

piotrek0001 napisał/a:
I jeszcze jedno... wstyd się przyznać ale.. dokładnie nie wiem jak wygląda schowany śrubokręt od nie - schowanego... po prostu jakoś przez ten czas nie sprawdzałem....

Schowany nie wystaje poza płaszczyznę bagnetu

piotrek0001 napisał/a:
I jeszcze jedno przy 70-300 , gdy jestem na MF ( w tych ustawieniach co pisałem powyżej) nie moge normalnie kręcic pierścieniem ostrości , bo czuje takie "zębatki"

No to wygląda na to, że się nie chowa po przełączeniu na MF

WuWu84 napisał/a:
piotrek0001 napisał/a:

Schowany nie wystaje poza płaszczyznę bagnetu

piotrek0001 napisał/a:

No to wygląda na to, że się nie chowa po przełączeniu na MF

To rozwiązanie.... serwis ? :/

piotrek0001 napisał/a:
To rozwiązanie.... serwis ? :/

Nie widzę innego wyjścia - samodzielne majsterkowanie na gwarancji raczej niewskazane :-(

Skocz do: