volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
cichy twardziel?
Mam pytanie do osób, które mają styczność z różnymi dyskami twardymi.

Kompletuję sobie nowy pc, i postawiłem na ciszę (nie-boxowy cooler, zasilacz 120mm),
i teraz padło na wybór cichego hdd.

Macie jakieś doświadczenia z różnymi markami?

Z jednej strony spotkałem się z opinią, że Samsungi są ciche i nie grzeją się (mój aktualny WD 500 GB ma 60 st :shock: , jest cichy, ale na ATA, więc pora na nowy ).
Z kolei w sklepie mi poradzili, że obecnie nie ma większej różnicy pomiędzy producentami..

Mój przedział cenowy to 150-200 zł, około 500GB.
Zastanawiam się też nad dyskami 2.5", wychodząc z założenia, że powinny być cichsze ;-) .

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Re: cichy twardziel?
2,5" są cichsze ale powolne. Ja bym radził kupić model 500GB z jednym talerzem (np. Samsung F3) - jeden talerz obniży hałas i zwiększy transfery dzięki większej gęstości (dysk który masz obecnie pewnie jest bardzo stary skoro na PATA więc pewnie aż 3 talerze). Możesz też kupić model 5400-5900 RPM który też jest nieco cichszy niż 7200 ale też wolniejszy.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
volender: wez sobie cos z serii WD green - sa ciche i nie grzeja sie. ps. 60^C na dysku to swiadczy tylko o jednym: masz przegrzana obudowe...

webjay, i tutaj powstaje temat plucia sobie w brodę, że ominęła mnie okazja dysków od Jungli'ego ;) .

Co rozumiesz jako przegrzaną obudowę? W sumie zauważyłem to niedawno, bo pc mi się zepsuł, i teraz wd pracuje goły na półce, podłączony do ata->usb, więc chłodzenie ma superaśne :D.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
volender napisał/a:
powstaje temat plucia sobie w brodę, że ominęła mnie okazja dysków od Jungli'ego ;) .
wiesz, akurat dysk twardy to takie urządzenie, że wolałbym mieć do niego gwarancję

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Dlaczego akurat na dysk wolałbyś mieć gwarancję? Tu najważniejsza jest i tak zawartość, a jak ją szlag trafi, żadna gwarancja nie pomoże.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Dokładnie, cena GB w porównaniu do ceny danych zawartych na dysku jest nieporównywalna. Oczywiście jeżeli dysk się popsuje to wolałbym oddać go na gwarancję niż kupić nowy choć wszystko zależy od ceny za jaką kupiłem dysk.

PiotrR napisał/a:
Dlaczego akurat na dysk wolałbyś mieć gwarancję? Tu najważniejsza jest i tak zawartość, a jak ją szlag trafi, żadna gwarancja nie pomoże.

z tego powodu, że statystycznie rzecz biorąc, to właśnie dyski potrafią często padać od niechcenia

a od tego, żeby dane były bezpieczne, to masz archiwizację na zewnętrznych nośnikach, tudzież mirrorowane RAIDem

chodzi mi tylko i wyłącznie o awaryjność dysku, bo trwałość danych można sobie zapewnić na różne sposoby

o ile nie mam oporów w kupowaniu dowolnych używanych części komputerowych, to dysk wolę mieć nowy i na pełnej gwarancji - zbyt duże prawdopodobieństwo że padnie sam z siebie

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Fakt. Dla mnie już od dawna najważniejszym parametrem dysku twardego jest okres gwarancji i podejście firmy do naprawy/wymiany. I pewnie dlatego w zasadzie kupuję tylko WDC w serii Raid Edition ;)

Co do danych, to będę mieć tego WD, 500GB podpinanych okresowo, jak na backup danych (nawet RAW), powinno wystarczyć na jakiś czas. A po 2 latach i tak stare rawy wyrzucam, bo te które były dobre, obrobiłem, a do reszty nie wrócę i tak ;).

Anyway: Kuzyn Mygosi pisał o Samsungu F3 - co o nim sądzicie (apropo ciszy podczas pracy) ?

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Bardzo cichy, u siebie siedzę na samsungach i naprawdę dobre dyski, ciche i szybkie.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
SD są ciche ;) ale cenowo niezbyt atrakcyjne
O samsungach F3 słyszałem sporo dobrego, nowe pojemne dyski z serii "green" 5400rpm też nie są złym rozwiązaniem, ze względu na gęstość zapisu i tak wypadają lepiej jeżeli chodzi o wydajność niż starsze dyski 7200rpm

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Kupilem ostatnio Szajsunga F3 (500GB) rpm 7200, kosztowal mnie cos okolo 40 funtow. Cichy i nie mam zastrzezen.
Robilem wczesniej risercz maly z cyklu co ludzie na internecie pisza no i na dzien dobry odpadla Barracuda za trefnosc swojej serii 11 (lub 13, nie pamietam numerka teraz). W Caviarach cos mi nie pasilo, nie wiem czy nie glosnosc wlasnie ale chyba byly zwyczajnie drozsze.
O F3 pisali glownie ze cichy, a na dyskach szajsunga jeszcze sie nigdy nie przejechalem.

Coraz bardziej skłaniam się ku tym samsungom ;-) .. a co sądzicie o różnicy pomiędzy 5400rpm a 7200? Z jednej strony fajnie, jeśli komputer będzie ciut szybciej śmigać (+core i3 i 2x2GB w dual), ale ciekawe, czy różnica w prędkości obrotowej odbije się na głośności pracy..

[ Dodano: 2010-07-05, 15:01 ]
i np. w tej samej cenie, 7200 rpm mam wybór między 16mb cache u sama, lub 32mb u Łesterna.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Opiszon, chyba że tak na to patrzysz. Mnie żaden dysk nigdy nie padł, stąd pewnie o tym nie pomyślałem (oprócz jednego w laptopie, którego zalałem herbatą, więc się tak do końca nie liczy).

PiotrR napisał/a:
Mnie żaden dysk nigdy nie padł, stąd pewnie o tym nie pomyślałem

no mi się kilka trafiło, plus sytuacje u znajomych
lepiej trzymać rękę na pulsie :-/

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
E tam na ten od Jungli'ego za chwilę i tak by minęła gwarancja , a przynajmniej u mnie nie jest oszczędzany ( przenoszony i podpinany do kilku paczek ) ;-)

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Re: cichy twardziel?
volender - Chcesz ciszy? Postaw na dobra obudowe! Najwiekszy wplyw na wrazenia akustyczne dysku ma sposob jego mocowania w obudowie i sama obudowa. Co z tego ze dysk jest nieslyszalny skoro obudowa z blachy grubosci puszki po browarze cala wpada w drgania po przykreceniu dysku?

Prawie 2 lata temu kupilem Samsunga F1 640GB. Gdy odpalilem go pierwszy raz, kladac na podlodze kolo obudowy myslalem ze jest padniety - dopiero jak przytknalem ucho do dysku to cos bylo slychac. Niestety, po zamocowaniu w mej marnej budzie juz tak rozowo nie jest :( Temp dysku w cieple dni, przy normalnej pracy, to 33-35st

Roznica w szybkosci miedzy 5400rpm a 7200rpm jest odczuwalna; miedzy cache 16mb a 32mb praktycznie nie.

Skocz do: