lajmen  Dołączył: 26 Sty 2008
[*istDS] Pentax DS - problem z bateriami i akumulatorami
Witam!
Moj stary DS zaczal jakis czas temu szwankowac. Jakiekolwiek akumulatory wsadze, to zachowuje sie jakby byly puste, miga znaczek pustych baterii. Jak kupie nowe baterie, to dziala, ale bardzo szybko (kilkanascie, kilkadziesiat zdjec) pokazuje czesciowe rozladowanie i
niewiele klatek pozniej ze baterie sa rozladowane. Akumulatory i baterie wsadzone w inne urzadzenia dzialaja bez problemu. Ktos ma na to jakis pomysl? Serwis, czy moge od razu go wyrzucic? :/

Pozdrawiam
Adam

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Mam starego DSa i jest to samo . Wsadzam Enelopy i raz w tygodniu ładuję w sławnej ładowarce BC-700 . W innej ładowrce nie ma to sensu ponieważ po 24 godzinach wskazuje rozładowanie . Jest to mój korpusik zapasowy na wczasy i do zabawy

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
Próbowaliście przeczyścić styki?

Nie pomaga . Tego już dawno próbowałem

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Ten typ chiba tak ma. Mój od czasu do czasu robi podobne numery, lecz po wykonaniu paru przypadkowych operacji guzikowych wraca do normy.

czyscilem i skrobalem, nic nie dalo. :/
wciskanie guzikow, wlaczanie, wylaczanie, tez nic nie daje.

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Może jest tak: typowe akumulatory mają napięcie 1,2V, a nie jak w normalnych bateriach 1,5V. Pomnóż obie wartości przez 4 i odejmij od siebie. Wychodzi różnica 1,2V. Może elektronika tego modelu nie toleruje takiej różnicy, albo toleruje ją na "granicy". Dodatkowo zużyte/stare akumulatory nawet naładowane, pod obciążeniem tracą jeszcze trochę na wartościach znamionowych. Mam tak w odtwarzaczu mp3. Naładowane acc (dwuletnie) nie potrafią go uruchomić. Kupiłem nowy acc i działa bez problemu. Natomiast jeśli chodzi o zwykłe alkaliczne baterie to powszechnie wiadomo, że długo nie potrafią pociągnąć ;-)
Jest jeszcze jedna możliwość, mogła paść Ci ładowarka. Z takim przypadkiem również się osobiście spotkałem. Ładując 4 acc zawsze jeden był mniej naładowany i zawsze to był ten z pierwszego slotu. Wymieniłem ładowarkę i podziałało. Najlepiej jakbyś zdobył miernik elektryczny, to by się wyjaśniło kilka rzeczy.

Na dobrych bateriach popracuje dłużej to prawda . Co do akumlatorów to używam DC-700 który rozwiązuje sprawę ładowania całkowicie . To prawda z tym napięciem mając na stopkach 1,4-1,7 aparat działa przy 1,3 już nie . Ale nie zmienia to faktu że zasilony D700 czy D300s z gripa enelopami trzyma napięcie przez 3-4 tygodnie jest gotów do pracy (w stanie oczekiwania i na wyłączeniu - też pobiera prąd ale mało) . Ds na tych samych enelopach tak samo ładowanych wytrzymuje 7-8 dni . I to jest fakt . Nikon pobiera prąd chociażby do rozjaśnienia matówki . Gdy wyjmę baterię robi się ciemno i rozmycie w wizjerze

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Musisz mieć jakieś zwarcie które rozładowuje akumulatory.
Nie wyciągałem Enelopów przez pół roku i jeszcze zrobiłem na nich ponad 600 zdjęć swoim DSem chociaż nie były full naładowane.

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
mój DS ma podobnie jak widze. znaczy ten typ ten ma. pewnie jakiś kondensator pada... I zauważyłem, ze wiekowy DS gubi bardzo szybko datę bez baterii (wydaje mi sie że kiedyś trzmał ja znacznie dłużej) - wie ktoś- czy on ma jakiś akumulatorek do podtrzymywania zegara? może on wysiada i daje takie efekty?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Możliwe, że w związku z upływem czasu zmieniła się charakterystyka zasilacza i wymaga wyższego napięcia.
tomekl napisał/a:
wie ktoś- czy on ma jakiś akumulatorek do podtrzymywania zegara?

Ma gdzieś na płycie głównej.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
W moim DS'ie też kiedyś nie wiedziałem, że gubi datę. Potem musiałem w miarę szybko wymieniać akku, żeby nie zgubił. Teraz już praktycznie jest to niemożliwe.

Inna ciekawostka - zdarzyło mi się 2 lub 3 razy, że kiedy go wyłączyłem i od razu włączyłem, to zgubił wszystkie ustawienia o-(

Wysle go chyba do serwisu i zobacze co powiedza. Wolalbym DSa nie spisywac na straty, bo to zacne body. Dzieki za sugestie. Jak naprawia (chyba ze zaspiewaja pare stow) to dam znac co bylo zepsute.

Skocz do: