bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
mygosia, zoom słaby == za krótki, tak obstawiam.
gator, wersja budżetowa to jedyneczka z Twojej listy będzie git. Mały, poręczny, niedrogi, dobry. Jeśli szukasz tylko czegoś dłuższego - wystarczy w zupełności. Natomiast dwójeczka jest mniam-mniam, bo ma światło 2.8, no i w ogóle - gwiazdka - ale to jest wielka kobyła, zupełnie nie na spacery! Tak samo ta Sigma 2.8. Poza tym - to nie są tanie obiektywy. Na Twoim miejscu brał bym DA 50-200, choć, jeśli masz kasę i nie martwi Cię tachanie żelastwa - obiektywy ze światłem 2.8 to jednak inna klasa...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
gator, a gdzie znalazłeś tą dwójeczkę?

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
Ponieważ też rozglądam się za czymś dłuższym sprawdzałem w różnych miejscach sieci opinie o
6. Sigma AF 70-300mm f/4-5.6 APO macro
7. Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 LD

Oba są tanie i oba odpowiadają zasadzie "what you pay is what you get". Z Tamronów jest też wersja AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro, która jest chyba nowsza w stosunku do 7.

Test 6. możesz przeczytać na stornach optyczne.pl. Tam też znajdziesz test Tamrona AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro.

Niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć testu długiego kitu Pentaxa (50-200) więc pozostaje wierzyć zapewnieniom forumowiczów, że jest dobry.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
bo to dość rzadki okaz i chętnie przyjrzałbym mu się :>

[ Dodano: 2007-05-04, 23:14 ]
oczywiście jego cenie, bo jak obiektyw wygląda do wiem doskonale

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
Pentagram: 80-200mm nie znalazłem do kupienia, poprostu poszukałem troche po forum co warto kupić i dlatego dodalem do zestawienia.

Co do ciezaru obiektywu jest to dosc istotne, gdyz dla mnie nie bedzie to stanowic problemu, lecz juz dla mojej drobnej zony ktora marudzi przy K10 + kit, musze miec cos zgrabnego i w miare lekkiego.

gator napisał/a:
[...]dla mojej drobnej zony ktora marudzi przy K10 + kit, musze miec cos zgrabnego i w miare lekkiego.

To może kup żonie coś typu 18-200 (Tamrona lub Sigmy). Co prawda spece powiedzą, że to straszny kompromis na jakości fotek ale na pewno żona będzie zachwycona i Tobie się przyda w sytuacjach gdy zmiana obiektywu nie będzie wygodna.

1. Pentax SMC P-DA 50-200mm f/4-5.6 ED
6. Sigma AF 70-300mm f/4-5.6 APO macro

Sigma u nas jest w cenie 600-900 zł
Pentax podobnie 600-800

czytałem trochę, że Sigma ma kłopoty od 200 w góre, inni z koleii na forum piszą że przy dobrych ustawieniach (K100 - 300mm) 1-2 zdecia na 10 wyjdą OK.

[ Dodano: 2007-05-04, 23:28 ]
a.d.a.m: zmiana obiektywu dla mojej zony wogole odpada. Jedynie ja musze jej pomagać - to po pierwsze. Po drugie: nie chcialem kupowac takiego uniwersalnego obiektywu ze wzgledu na jakosc i uwag typu: wszystko co uniwersalne jest do d..y. I dlatego zdecydowalem sie kupic kita 18-55 i teraz cos w stylu 50-200 lub 70-300.

Cytat
1. Pentax SMC P-DA 50-200mm f/4-5.6 ED
6. Sigma AF 70-300mm f/4-5.6 APO macro [...]
czytałem trochę, że Sigma ma kłopoty od 200 w góre, [...]

To prawda co słyszałeś ale:
1. Nie musisz robić fotek powyżej 200mm jeśli boisz się o jakość
2. Przy Sigmie przy 200 mm prawdopodobnie będziesz mógł ustawić mniejszą przesłonę niż w Pentaxie (Pentax ma 5.6 przy 200mm a Sigma 5.6 przy 300).
3. Nawet przy niższej jakości na pewno będą sytuacje gdy coś będziesz chciał utrwalić przy dużym zbliżeniu. Może nie będa to artystyczne zdjęcia ale np. ciekawa i ważna dla Ciebie i żony pamiątka.

mygosia: jakosc zdjecia byla Ok, tylko wróblel z okolo 1m byl za maly na zdjeciu, czyli obiektyw za krotki.

[ Dodano: 2007-05-04, 23:40 ]
a.d.a.m: przed kupnem kita zastanawialem sie nad czyms uniwersalnym gdyz po kupnie body kiepsko bylo z kasą, i jakos ludzie z forum nakłonili mnie na cos w stylu 18-55 lub 17-70, i jeszcze nie wiem czy to dobrze czy zle, ale wydając 2700 na body to szkoda troche robic slabe zdjecia. Na photozone 18-200 Sigmy uzyskal 0,68 a kit 18-55 2,01

gator napisał/a:
mygosia: jakosc zdjecia byla Ok, tylko wróblel z okolo 1m byl za maly na zdjeciu, czyli obiektyw za krotki.

[ Dodano: 2007-05-04, 23:40 ]
a.d.a.m: przed kupnem kita zastanawialem się nad czyms uniwersalnym gdyz po kupnie body kiepsko bylo z kasą, i jakos ludzie z forum nakłonili mnie na cos w stylu 18-55 lub 17-70, i jeszcze nie wiem czy to dobrze czy zle, ale wydając 2700 na body to szkoda troche robic slabe zdjecia. Na photozone 18-200 Sigmy uzyskal 0,68 a kit 18-55 2,01

Hmmm... Body K10D za 2700 zł!! wow, jak Ci się to udało?!

Chłopaki (dziewczyny) mają rację. Jeśli główny cel to jakość fotek to oczywiscie lepiej jest mieć kilka obiektywów (a najlepiej stałki) i jak najdroższych :-) . Ale jak to w życiu bywa, trzeba iść na kompromisy i o tym pisałem. Nie zachęcam Cię do kupna 18-200 a jedynie wspomniałem o tym jako opcji, która uszcześliwiła by żonę.

Poza tym mniej oglądaj się na opinię ekspertów a bardziej na to, jak chcesz używać aparatu. Jak widać eksperci doradzili Ci 18-50 i teraz masz żonę na karku :-) .

Ja też mam na razie tylko kitowy 18-50 i całkowicie rozumiem Twoją żonę. I sam biję się z myślami czy wymieniać na sigmę 17-70 (BTW, trzeba było brać jednak 17-70. Droższa ale jednak te dodatkowe 20mm znaczy a i jest to obiektyw jaśniejszy) czy po prostu dokupić coś dłuższego. Niestety w tym miejscu wychdzi wada systemu Pentax tj. mała dostępność szkieł. Bardzo upraszczająć (pewnie się paru forumowiczów obrazi) jest albo coś prostego i taniego (typu omawiane sigmy i tamrony) o niskiej jakości, albo od razu coś drogiego.

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Skoro masz kita to Sigma 28-300 niepotrzebnie dubluje szeroki kąt i jest słabsza ze względu na większy zakres.

Jak ma byc większy zoom to ja bym dał sobie spokój z 200 i zainteresował się tylko 300. (Planuję zakup kasetki właśnie z kitem i 70-300)

Sigma 70-300 i Tamron 70-300 to podobna konstrukcja. Tamron nawet wydaje się trochę lepszy. Poza tym jak ktoś lubi, to Tamrony do Pentaxa mają pierścień przysłony :-P No i jest tańszy. Osobiście bedę kupował Tamrona, choć oba mogę dostać w bardzo zbliżonych cenach.

Aha, no i mają makro, bardzo fajne. skala 1:2 i w ogóle... Żona może chcieć się przerzucić czasem na robaczki i kwiatki ;-)

Pentaxa i Tokiny nie widziałem, więc się nie wypowiem.

Throwend napisał/a:

Sigma 70-300 i Tamron 70-300 to podobna konstrukcja. Tamron nawet wydaje się trochę lepszy. Poza tym jak ktoś lubi, to Tamrony do Pentaxa mają pierścień przysłony :-P No i jest tańszy. Osobiście bedę kupował Tamrona, choć oba mogę dostać w bardzo zbliżonych cenach.

A

A jeśli do tego możesz dostać w jakiś bardzo atrakcyjnych cenach to może kupił byś od razu dwa ;-)

a cos takiego : Pentax AF mount AT-X 242 AF Tokina 24-200mm ????? na photozone obiektyw dostał 2.01 czyli calkiem niezle.

gator napisał/a:
a cos takiego : Pentax AF mount AT-X 242 AF Tokina 24-200mm ????? na photozone obiektyw dostał 2.01 czyli calkiem niezle.

Gator.... jeżeli na Photozone dostał 2.01 i jest to dla Ciebie miarodajne to po co się jeszcze ludzi pytasz? Nikt nie dokona wyboru za Ciebie.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
gator, bierz długiego kita. To tani i dobry obiektyw, ma SMC, co nie jest do przecenienia. Poza tym jest markowy i jeśli będziesz chciał go sprzedać, to mniej stracisz.

body K10 kupilem w kanadzie w przeliczeniu za 2711zł + 150 cło - nowy + 4 lata gwarancji. W sumie aparat wyszedlby taniej ale skasowali mnie 60 funtow angielskich za wysyłke, ale plus tego byl taki ze napisali mi niską wartosc na paczce i dlatego bylo male clo.

[ Dodano: 2007-05-05, 00:26 ]
a.d.a.m: pytam bo nie wiem który wybrać dla mnie photozone nie jest miarodajne tylko jakimś punktem wyjścia, ja tych obiektywow nie uzywalem i dlatego wole zapytac co wybrac. I na przyklad dlaczego nie Tokina 24-200 tylko sigma 70-300. Tokina bardziej uniwersalna, z koleii sigma ma wiekszy zakres - i badz tu madry. Zaraz ktos mi napisze wez 50-200 i bedzie tragedia :cry:

gator napisał/a:
body K10 kupilem w kanadzie w przeliczeniu za 2711zł + 150 cło - nowy + 4 lata gwarancji. W sumie aparat wyszedlby taniej ale skasowali mnie 60 funtow angielskich za wysyłke, ale plus tego byl taki ze napisali mi niską wartosc na paczce i dlatego bylo male clo.

[ Dodano: 2007-05-05, 00:26 ]
a.d.a.m: pytam bo nie wiem który wybrać dla mnie photozone nie jest miarodajne tylko jakimś punktem wyjścia, ja tych obiektywow nie uzywalem i dlatego wole zapytac co wybrac. I na przyklad dlaczego nie Tokina 24-200 tylko sigma 70-300. Tokina bardziej uniwersalna, z koleii sigma ma wiekszy zakres - i badz tu madry. Zaraz ktos mi napisze wez 50-200 i bedzie tragedia :cry:

A to był sklep internetowy? Mógłbyś podesłać adres?

Co do obiektywów to weź też pod uwagę ich dostępność. Jak zajrzysz na ceneo.pl lub skapiec.pl to jest tam masa obiektywów do Pentaxa w tym sporo długich ale czy one są do dostania?

O Tokinie nic nie wiem. Nie spotkałem tu na forum kogoś, kto by się tym chwalił. Wydaje mi się (podkreślam wydaje mi się), że w miare łatwo dostępna na rynku są tylko Pentax, Sigma i Tamron (ze wskazaniem na Sigmę).

U mnie pewnie skończy się na drugim kicie Pentaxa. I nawet nie wiem czy nie należy się spieszyć. Jak ludzie obkupili sie kadyszkami to teraz rzucą się na obiektywy i ceny wzrosną. Już na allegro ktoś oferuje za ponad 1000zł podczas gdy dotychczas było za 799 :).

===================
Zajrzyj tutaj: http://www.pbase.com/wjwncpro/wjwncpro Znajdziesz tam przykłady zdjęć zrobionych kilkoma obiektywami, w tym długimi zoomami. Może to lepsze niż suche testy.

postaram sie znalesc adres sklepu, ale to po poludniu bo wlasnie ide dalej walczyc z wróblami. Ja cen nie sprawdzam na ceneo, tylko co najwyzej na ebay. W polsce ceny są mocno przesadzone

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
a.d.a.m napisał/a:
A jeśli do tego możesz dostać w jakiś bardzo atrakcyjnych cenach to może kupił byś od razu dwa ;-)

To już bym kupił jeden ale droższy ;) Sigmę pożyczałem do Minolty, a Tamrona sprawdzałem w sklepie. Mieliśmy nawet porównanie, ale test nie by chyba najlepszy ;-) Tak czy inaczej to całkiem niezłe obiektywy.

Wróble sa kól ;-) co mi przypomniało... zaraz pędzę do innego wątku ;-)

W USA i Kanadzie ceny w ogóle są zabójcze. Widziałem kasetkę za 1600 zł (chyba) za kita. Tylko przesyłka i cło...

Natomiast myślę, ze kupując obiektyw Sigmy warto sprawdzić ceny równiez na foto-net.pl ;-)

espresso napisał/a:
a.d.a.m napisał/a:
dostał 2.01

Ogolnie staram się szkiełek ponizej 3 nie brać... Szkiełka się kupuje na lata, puszki się zmienia. Chyba że robisz foty pamiątkowe, lub mocno PSujesz.
ps.
Wg. BAS powinien mieć conajmniej 9,0 optykę.

szkiel powyzej 3 jest na photozone dosc malo (na okolo 100 ktore tam jest moze okolo 15-20 z oceną powyzej 3). Kupiłem w sumie na poczatek DA 50-200 i Sigme 28-70 f/2.8 EX (sa w drodze), mam rowniez 18-55 i to narazie mi starczy - czy na lata ? - bardzo watpie, gdyz mam nadzieje sie jakos rozwijac. Moze jeszcze kupie 50 f/1.7 , ale to juz odlegla przyszlosc.

Skocz do: