michal Dołączył: 20 Kwi 2006
ilford delta 400
Witam, mam pytanie: czy wie ktoś jak zachowuje się delta 400 "pullnięta" do 200? Opłaca się? Pzdr

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Zachowuje się jak każdy inny film pulnięty do 200 - jest miekka i ma faaaajne, plastyczne cienie po dobrym odbiciu albo daje niedokontrastowane, szarawe obrazki :)

Od czego to zależy? Od tego...

1# ...co. Duże kontrasty, plaża w pełnym słońcu, ulica w lipcowe południe - tak. Przy niskich kontrastach (pochmurny dzien, wnetrza, miekkie swiatlo) - nie, bo będzie mdło.

2# ...w czym. Np. w xtolu nie zawsze, bo ma w nim czułość 500, natomiast w wynalazkach typu Rodinalu (nie polecam) to raczej konieczność, bo czułość spada do 320...

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Np. w xtolu nie zawsze, bo ma w nim czułość 500

oo właśnie, bo wiele razy spotkałem się z tego typu wypowiedziami, ale co to dokładnie i w praktyce oznacza??? że w apracie trzeba ustawić iso500 jak sie chce wywoływać w XTOL-u?

Nie ze trzeba, ale ze mozna. W praktyce lepiej na 400, bo zawsze lepiej przeswietlic... :)

(no i ma sie lekkiego pulla. w pochmurne, niskokontrastowe dni robiłbym jednak jako 500, nawet na jednej kliszy z innymi, nie modyfikując wołania)

dzieki wielkie alkos za pomoc, tak się zastanawialem nad tym "pulowaniem", bo kupiłem 400, ale pogoda na 100 co najwyzej...

tzn. slonecznie? :)

aha -jak bedziesz robil na 200, nie zapomnij skrocic wolania odpowiednio :-)

no teraz na brak słońca nie można narzekać :), wiem, że trzeba skrócić korzystam z tableki na digitaltruth photo, całkiem przydatna rzecz, pzdr

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Można jeszcze zastosować szary filtr...

no ale szary filtr nie zmniejsza kontrastów....

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:
no ale szary filtr nie zmniejsza kontrastów....

połówkowym można jużcoś probować

jesli chodzi o niebo w krajobrazie to owszem, ale wez i probuj w miejskiej reporterce ;-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:
jesli chodzi o niebo w krajobrazie to owszem, ale wez i probuj w miejskiej reporterce ;-)

pewnie sie da, wszystko to kwestia refleksu :D

siur 8-)

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
Ilford Delta 400
Zamierzam zacząć wykorzystywać ten negatyw na ślubach.
Jak macie doświadczenia w forsowaniu do 800 lub 1600, ile wytrzyma, na co uważać :?:

Skocz do: