PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Nie no, bez jaj, w porządnych bagażnikach musisz mieć kluczyk, żeby zdjąć bagażnik. No, ale jeśli relingi się łatwo odkręca, to inna sprawa.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Nawet oryginał HONDY ma kluczyk do relingów i kluczyk w mocowaniu do ramu, a całe rynny ściąga się 2 śrubeczkami z palstikowymi pokrętłami w 20 sekund :)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kurna chata... a jeszcze nie tak dawno mój ojciec na bagażniku malucha przewoził kupę waliz (wakacyjny wyjazd) i 2 rowery i to bez specjalnych cudów na kiju...
Sam kiedyś wiozłem na dachu tego samego malucha dół od maszyny do szycia "Singer", takiej na pedał. A teraz... reelingi, bagażniki, cuda wianki, a problemów...
Sam kupiłem dwa tygodnie temu belki do relingów, uchwyt rowerowy miałem z poprzedniego samochodu. Na uchwyty "klapowe" nawet nie spojrzałem. Nie wyobrażam sobie tego. Zresztą niedawno jechałem za takim samochodem z czymś takim i szybko go wyprzedziłem, bo się bałem, że jeśli nie cały bagażnik to rower za chwilę może mi spaść pod koła. Nie założę czegoś takiego i już.
Podobaja mi się niektóre rozwiązania na hak, ale one też mają swoje wady, a największą jest to, że nie mam haka.
Kupiłem belki aluminiowe, aero, czyli owalne, załozyłem stary uchwyt za 60 zł i wio. Gwizd z belek koszmarny do czasu kiedy włożyłem te gumki w ich miejsce i ucichło. No jasne, że trzeba pamiętać o wysokości, ma swoje wady, ale rower dojechał. W razie potrzeby i box dachowy jest jak zalożyć. Uniwersalne rozwiązanie.

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
jacekh napisał/a:
Ważny też jest sposób zamocowania i wysokość zamocowania bagażnika i rowerów na nim gdyż nie powinno się zasłaniać świateł i tablicy rejestracyjnej. Wiele tych - moim zdaniem - wad powiela się w przypadku montażu bagażnika na haku...

co powiesz na takie:
http://moto.allegro.pl/it..._niemiecki.html
http://moto.allegro.pl/it..._odchylany.html
http://moto.allegro.pl/it...503_na_hak.html

no i coś tanio:
http://moto.allegro.pl/it..._swiatlami.html

bix, załóż ten pierwsze do Pandy, a auto stanie dęba. Chcecie dowalić ponad 100 kg na hak, który pewnie ma maksymalne obciążenie 40 kg.

Poza tym te rowery będą wystawać na boki znacznie bardziej, niż lusterka (w których nic nie będzie widać).

No i dobry bagażnik na dach nie będzie kosztować 1000 zł, ani pewnie nawet 200 zł.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja chyba sobie kiedyś kupię właśnie taki na hak. Co się robi w takiej sytuacji z tablicą rejestracyjną?

W Szwecji bierze się drugą z urzędu, w Polsce płaci się mandat i jedzie na SKP, a potem do urzędu po odbiór dowodu rejestracyjnego.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
mam bagażnik na tylną klapę. Nie ma dostępu do bagażnika, zasłania światła i rejestrację no i porysował mi klapę.
Drugi raz bym nie kupił.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
No to pięknie...

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
szpajchel napisał/a:
Co się robi w takiej sytuacji z tablicą rejestracyjną?

Ja jak kupowałem RideOn 9503, w cenie sprzedający dodawał gotową nalepkę z folii z numerem rejestracyjnym samochodu. Jeżdżę z tym już kilka lat i jeszcze żadna drogówka się do tego nie przyczepiła.

Sent  Dołączył: 06 Lip 2010
szpajchel napisał/a:
Ja chyba sobie kiedyś kupię właśnie taki na hak. Co się robi w takiej sytuacji z tablicą rejestracyjną?

Kiedyś było o tym głośno w Auto Świecie, urząd nie wydaje duplikatów właśnie na bagażnik. Ktoś przełożył z klapy na bagażnik, dostał mandat za to, że auto nie ma 2 tablic rejestracyjnych :shock: Policjant w gazecie wypowiadał się, że w takich sytuacjach nie zatrzymują pojazdów, ale policjant policjantowi nierówny :-/

mirekin  Dołączył: 03 Gru 2008
Niedawno w tym samym Auto Świecie napisali, że na bagażnik trzeba dać czytelne odwzorowanie tablicy( bez niebieskiego paska), żeby nie zapłacić mandatu za jej zasłanianie.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Sytuacja z tablicami jest lekko chora i jest mniej więcej tak, bo chyba ostatnio nic się nie zmieniło.
Tablica musi być na samochodzie. Nie można jej przełożyć. Nie można też mieć 3ciej (legalnie). Bagażnik zasłania tablicę a to jest zabronione. Nalepione numery, dorobiona czy co tam tablica nadal zasłania prawdziwą i mimo, że pozwala odczytać numery, to nadal jest to niezgodne z prawem. Policja wykazuje się większym zdrowym rozsądkiem niż prawodawcy i przymyka na to oko. Ale jak się trafi na takiego co nie chce przymknąć, to raczej się nie wygra. Ktoś kiedyś pisał o wyjściu z sytuacji przez rejestrowanie bagażnika na hak jako przyczepki. Znowu nagięcie prawa, i mało przyjazne dla użytkownika, ale jest.

Skocz do: