kari  Dołączył: 23 Cze 2007
Negatyw w góry
Jaki negatyw cz-b polecali byście w góry? Coś uniwersalnego i może coś z dużym kontrastem.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Jakikolwiek.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja miałem ostatnio Fuji Superia 200.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Meggido, kari pytał o BW.

To ja zapytam. Jakich negatywów BW do tej pory używałeś?

Ja w góry wolę kolorowego slajda. Gdybym miał brać BW to bym pewnie wziął coś do spróbowania z ISO 100 albo coś IR (lub pseudo IR).

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ja lubię Kodaka Professional BW, ma iso 400 ale dzięki temu można zawsze przymykać do f8-16 co w górach może mieć sens. Bardzo fajny i dobrze dostępny film c-41.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Cholera, znowu nie doczytałem... :-(

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
radekone napisał/a:
Jakikolwiek.
Howgh. No, może nie do końca, bo jednak skoro ma być uniwersalny to ASA 100 lub 400. Albo 320. Np. Trix 320, a kontrast to się ustali chemią i wołaniem.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Pikne odbitki porobilem z przeterminowanego o 20 lat Orwo NP20. Wyszedl maly dymek ale z chmurami fajnie to wyglada. Z normalnego wyszlyby wyrazniejsze kontury i tez byloby ladnie.
Dlatego uwazam, ze kazdy bedzie dobry :-)

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
kari, do B&W nie zapomnij o żółtym filtrze a do koloru o polaryzacyjnym. Pzdr.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
matb napisał/a:
skoro ma być uniwersalny to ASA 100 lub 400

A 200 nie?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Stachu, 200? Przecież to podbite setki są. Poza tym jakie na rynku bywają filmy BW z ISO 200? Agfa Scala? Jakiś Fomapan? Już prędzej coś z ASA 125 by się znalazło. Też może być ;-)

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Najlepsza by była Agfa APX 100, ale za późno wybrałeś się w te góry ;-) i APX już wyszedł. Może Rollei Retro 100? ale jak tak, to po co przepłacać? Weź Fomę 100 i wywołaj w X-tolu. Albo TMX 100, też fajny. Chwalą Superpana 200 w R-09. Nie robiłem jeszcze, leży w zamrażarce i "się kondycjonuje". Ja bym wziął średni format, chociaż ciężki i wtedy nie myślałbym o ziarnie. Może Plus X? Nie wiem co doradzić...

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Eldred napisał/a:
Ja lubię Kodaka Professional BW, ma iso 400 ale dzięki temu można zawsze przymykać do f8-16 co w górach może mieć sens. Bardzo fajny i dobrze dostępny film c-41.

No, i można też jakiś filtr nań założyć wtedy.

Ja raz w górach miałem film BW i był to właśnie Kodak ProFoto 400BW.

1.

2.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Ja bym wziął FP4.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
kari napisał/a:
Jaki negatyw cz-b polecali byście w góry? Coś uniwersalnego i może coś z dużym kontrastem.

Nie ma optymalnej odpowiedzi! Przecież wszystko zależy co zamierzasz fotografować i jaka będzie pogoda - no i optyka (krótsze czy dłuższe ogniskowe limitujące czas naświetlania w kontekście poruszenia). Kontrastowy film tylko do szczególnych zamierzeń, gdyż z reguły motywy górskie są już same w sobie dość kontrastowe. Ale i tak obecnie w "świeżych" materiałach zbyt dużego wyboru nie ma.

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Jak będzie w tych górach pochmurno, mało słońca do polecam Fuji Acros 100, jak będzie bardzo kontrastowe oświetlenie, to polecam Fuji neopan 400 i naświetlać go na 200 lub nawet na 100, wołać normalnie. Bardzo fajny na mdłą pogodę jest też Ilford fp4.
Pozdrawiam
Piotr

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Pioter napisał/a:
polecam Fuji neopan 400 i naświetlać go na 200 lub nawet na 100, wołać normalnie.

Masz może jakieś przykłady?

Witam
jak coś znajdę to wrzucę, chociaż skan to już nie to.
Pozdrawiam
Piotr

kari  Dołączył: 23 Cze 2007
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
W zasadzie pytając się o jakiś negatyw w góry, to chyba bardziej chciałem się czegoś konkretnego dowiedzieć w tym temacie, niż wybrać jakiś negatyw na ten konkretny wyjazd ;)
O negatyw kontrastowy pytałem się, bo ostatnio po głowie chodzą mi takie zdjęcia.
powalos, filtr już zamówiłem ;), choć pomarańczowy a nie żółty, dzięki za podpowiedź :)
Jeśli macie jeszcze jakieś porady co do negatywów, chemii, ewentualnie negatywów C41, filtrów i innych zagadnień/porad dotyczących focenia w górach, to czekam.
Dla uściślenia powiem tylko, że nie będą to góry wysokie (w moim przypadku), pewnie jakieś niższe partie Tatr.

Stachu napisał/a:
Masz może jakieś przykłady?

w końcu coś znalazłem

Pozdrawiam
Piotr

Skocz do: