Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ta plątanina kabli robi wrażenie. Spróbuj upchać część pod flopem to poprawi się cyrkulacja. Design zasilacza, tak jak i całej obudowy, jest... hmm... kontrowersyjny. :-)

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
Markus :shock: ależ masakrę tam zrobiłem... zabij tego pająk, ośmiornice czy co to tam siedzi Ci w obudowie :!: moja propozycja poodpinać wszystko i przy ponownym łączeniu starać się łączyć i układać kable w możliwie jak najmniej poplątany sposób; zbędne kable od zasilacza albo odpiąć albo gdzieś (np. za radą Effendi upchać) z resztą zrobić to samo.
Jutro może wrzucę fotkę mojego gruchota, dzisiaj mogę podać jedynie temperaturę.

Otoczenie ok 30 st.
CPU: 43 w spoczynku (2 rdzeniowy d930 podkręcony do 3,3GHz na boxowym chłodzeniu)
HD: 32
P. główna: 37 (chł. pasywne)

No i po zdjęciu obudowy temperatura wewnątrz wzrasta...

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Jak się chwalić to się chwalić :D

Sempron 1,6@2,6 w idle chłodzenie pasywne przy obciążeniu zaczyna się kręcić wentylator na AC Frezerze. Do tego dwa wentylatory 12cm w obudowie. Projekt zakończony teraz siedzi w budzie dwujajowiec i już nie jest tak kolorowo :D

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Markus trochę szkoda że wentylatory z tyłu na górze nie mają standardowej konstrukcji wtedy wystarczyłoby odwrócić je żeby powietrze wyciągały i coolera na procku zostawić żeby wiał do tyłu.
Co do katod to potwierdzam słowa k33l.Żeby dawały efekt trzeba się pobawić z plexi.
Poniżej możesz zobaczyć jak ja to sobie zrobiłem ;-)

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
k33l napisał/a:
Projekt zakończony teraz siedzi w budzie dwujajowiec i już nie jest tak kolorowo :D
Zależy mi na ciszy, problem w tym że wydajniejsze procesory pobierają więcej energii, wydzielają tym samym więcej ciepła i trudniej to po cichu schłodzić. Teraz mam Freezer na Athlon X2 3600+ (TDP niby 65 W ale w pomiarach tomshardware lekko przekroczył 47W) i nie ma problemu. Teraz pytanie ... czy dla Phenom II 945 (TDP 95W - i niestety raczej tyle będzie on miał) wystarczyłby do bezgłośnego i wydajnego chłodzenia Xigmatek Scorpion HDT-S1283 ?
http://www.proline.pl/?p=XIG+SCORPION

RPM musiało by pewnie oscylować w okolicach 800 by było cicho przy 120 mm średnicy wentylatora ... może trochę więcej mogłoby by być. Dla porównania Freezer 92mm przy ~1400 RPM już jest słyszalny.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Najnowsze płyty Asusa mają tzw. EPU.
Jest to specjalne rozwiązanie sprzętowo-programowe które pozwala znacząco wyciszyć komputer.
Działa w trybie manual albo auto.
Gdy komputer jest mało obciążony automatycznie zmniejszana jest częstotliwość traktowania procesora,kraty graficznej wyłączane są dyski HDD, zmniejszane chyba o połowę wszystkie prędkości wentylatorów.
Komputer robi się bardzo cichy.
Jest to fajne jak np. przegląda się tylko internet itp.
Zmniejsza się zużycie prądu.
Mimo zmniejszenia prędkości wentylatorów temp. CPU nie wzrasta z powodu obniżenia traktowania.
Fajne jest to że zawsze można tym ręcznie sterować i zdefiniować sobie jak ma spadać prędkość procesora itp.
Jest też możliwość włączenia turbo i wtedy EPU działa odwrotnie, wszystko hula na maks. wydajności....

Kuzyn Mygosi, ten Xigmatek Scorpion jest bardzo dobrym chłodzeniem, jeżeli chcesz jeszcze coś wydajniejszego i cichszego to http://www.proline.pl/?p=SPC+FORTIS+HE1225, z Zephyrem jest praktycznie niesłyszalny, mam u siebie dwa 12cm Zephyry zamiast tych pomarańczowych od Thermalthake i różnica kolosalna, tamte musiałem puścić na 7v żeby nie było słychać a te śmigają na 12v i mają po 1100 obrotów.
Z tym dwujajowcem to nie jest taki koszmar, po prostu wentylator musi się kręcić cały czas tyle że na Freezerze siedzi wentyl 12cm puszczony na 7v i jest niesłyszalny. Zapewnienie dobrej cyrkulacji powietrza to podstawa.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
ps. moje CPU ma nominalnie 95 W i 4 rdzenie 2,3 GHz poprzednio miałem 2 rdzenie i 65 W wiec łatwiej to było schłodzić.
Otwarcie obudowy obniża temp. CPU o 8-10 C więc chyba jestem skazany na robienie dziury w boku :-)

Markus napisał/a:
Najnowsze płyty Asusa mają tzw. EPU.

Od dawna jest coś takiego jak Cool&Quiet czyli płyta zarządza mnożnikiem i napięciem procesora i to już od s939, w Intelach też jest dobre zarządzanie pamięcią. Karta graficzna ma tryb 2D w którym to obniża taktowanie tak aby nie pracować cały czas z pełną mocą.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Kuzyn Mygosi, to jak myśleć o nowym procku, to ja się pochwalę moim zestawem:

core i3 530 + arctic cooling alpine pro 11
http://www.arctic-cooling...=257&cPath=1_42

wentylator tani jak barszcz.
W zwykłym zastosowaniu jak www, muzyka, film itd procek się praktycznie nie grzeje (37 st), i wentylator jest praktycznie bezgłośny - mam zasilacz z wentylem 12cm, i jest głośniejszy od tego na cpu ;-) .

Nie mam zbyt wielu procesoro-żernych aplikacji pod ręką, także nie dałem jeszcze mu popalić, ale np. gdy jestem w biosie procesor nie ma włączonych żadnych "oszczędzań", i grzeje się do jakiś 54 st, ale i tak wiatraczek nie przyspiesza ani trochę.

Jeszcze dodam, że używanego można zdobyć za jakieś 350 zł, nowego za 430, także jest w cenie wyższych modeli core 2 duo, jedynie płyty gł są troszkę droższe.

A wydajnościowo, po przesiadce z Athlona XP 2200, to rakieta.

Jeżeli używać wbudowanej w procesor karty graficznej, to w testach wyszło, że cały komputer pobiera jakieś 50 W przy małej ilości obliczeń.

catar  Dołączył: 16 Gru 2009
EPU u Asusa, DES u Gigabyte i ich odpowiedniki u pozostałych producentów to tzw. zielone rozwiązania, nie chodzi w nich o wyciszenie kompa tylko o zmniejszenie poboru prądu. Wyciszenie kompa to efekt uboczny.

Mój komputerek w ciężkim stresie bierze 214W, sprawdzane specjalnym miernikiem, konfiguracja to E4600, GF9600GT, 4GB, 2xHDD w Raid. Przy pracy w z aplikacjami biurowymi, czy przeglądając www pobór w włączonym DES spada do ok 60W, a w bezczynności bez DESa żre ok 100W. Monitor LCD żre mi 45W a głośniki przy typowym użytkowaniu ok 30W, ale maksa biorą 240 :mrgreen:

Jak się to przeliczy na złotówki w rachunku za prąd to zaczyna się robić nieprzyjemnie.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Dla nowych procków AMD , jest bardzo dobry soft OVER DRIVE . Jest to naprawdę potężne narzędzie i warto je zainstalować ( przy jego pomocy można np włączać/wyłącza rdzenie procka, zmieniać napięcie zasilania i regulować obroty wentylatorów).
Dla starszych procków AMD ( szczególnie Athlonów XP ) jest znakomity sofcik S2kControl ( WWW ) - obniża temp o ładnych parę stopni.

Błąd w wyświetlaniu obrotów wentylatora spowodowany jest tym , że czujniki obrotów zamontowanych na płytach głównych rejestrują je od około 600-800 obr/sek wzwyż. Dlatego ciężko jest mierzyć ich niskie wartości.

Blesso napisał/a:

Błąd w wyświetlaniu obrotów wentylatora spowodowany jest tym , że czujniki obrotów zamontowanych na płytach głównych rejestrują je od około 600-800 obr/sek wzwyż. Dlatego ciężko jest mierzyć ich niskie wartości.
Miałem takie problemy na starszych płytach. Ale obecnie na np. Gigabyte MA770-UD3 nawet i 400-500 ładnie pokazuje.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Co do chłodzenia procesora to IMHO warto zainwestować w, że tak powiem, największe bydlę jakie da radę wcisnąć w posiadaną budę (albo zmienić budę ;) )
U mnie na Phenomie II X3 720 siedzi sobie Scythe Ninja 2, jedyny wentylator w całym komputerze znajduje się w zasilaczu, w boku tuż pod Ninją wycięty mam otwór (kiedyś w innej konfiguracji był tam 120mm wentylator). Co prawda znaczący może być fakt, że nie gram, a co za tym idzie wystarczy mi wbudowana karta graficzna, elementy chipsetu chłodzone są pasywnie.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Wydajne chlodzenie - Zalman CNPS 10X

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
modrzew napisał/a:
U mnie na Phenomie II X3 720 siedzi sobie Scythe Ninja 2

Podobają mi się rozwiązania Scythe. Jeśli nie kręci się procesora ekstremalnie i obieg powietrza w obudowie jest jako - taki, to nawet maluchy w rodzaju Scyhe Shuriken (Big lub odmiana rev. b) radzą sobie znakomicie. Małe, ciche i bardzo sprawne.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Wcześniej nie zaglądałem do tematu, a byłem przekonany, że chodzi o procesor do E6 ze zwaloną podgrzewarką.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
matb, nie to podforum ;-) (Lightroom nie Darkroom)
:-P

modrzew napisał/a:
Co do chłodzenia procesora to IMHO warto zainwestować w, że tak powiem, największe bydlę jakie da radę wcisnąć w posiadaną budę
Tu też jest pewien problem - największe chłodzenia ważą jakoś 1 KG (od 900g w górę, a najcięższe jakie widziałem 1,17 KG) ... to wisi na płycie głównej i stanowi znaczące obciążenie mechaniczne.

catar  Dołączył: 16 Gru 2009
Dlatego w takich wypadkach się chłodzenie podwiązuje. Scythe ma nawet do tego gotowe zestawy ale nie pamiętam jak to się nazywa :P

Skocz do: