mas7odon  Dołączył: 01 Lut 2009
[K-7] K-7 i 2 X FGZ 540
Witam szanownych użytkowników. Mam zagwozdkę z moim k7 i dwiema lampami fgz540. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Otóż sprawa wygląda tak.

3 tygodnie temu kupiłem od jednego z forumowiczów lampę fgz540 którą chciałem używać w "stereo" z k7 i jeszcze jedną 540tką. Do k7 podpinam wężyk pttl, za pomocą którego łączę się lampą nr 1 i sadzam tę lampę na statywie. Lampę nr 2 (kupioną od użytkownika) sadzam na taki sam statyw i ustawiam w trybie "slave". I tutaj następuje problem: lampa nr 2 nie "widzi" lampy "master" - nie wywołuje z siebie żadnego błysku.

Gdy robię wszystko na odwrót tzn. - lampę nr 2 podpinam za pomocą kabla pttl do k7 i ustawiam na "master" a lampę nr 1 jako "slave" to wszystko śmiga bez problemu. Obie lampy widzą się i wywołują błysk naświetlając odpowiednio zdjęcie.

Lampa którą kupiłem od użytkownika jest jeszcze na gwarancji. Natychmiast odesłałem ją do Apollo. Po 2 tygodniach lampa przyszła do mnie z adnotacją iż "został wymieniony sterownik błysku". Wszystko byłoby fajnie gdyby nie to że lampa nadal nie błyska w trybie "slave". Jako "master" jest wszystko cacy.

No i stąd mam do Was moi drodzy pytanie. Czy jest może coś o czym nie wiem? Czy trzeba coś jeszcze przestawić w lampie aby zdalnie błyskała?

Czy można odesłać ją z powrotem do Apollo z powodu nie wykonania naprawy usterki?

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
A np. wyzwalanie jako slave za pomocą wbudowanej lampy aparatu daje jakieś skutki?
Ew. wyzwalanie jako slave 2, czyli jako fotocela?

Skocz do: