SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Dokładnie.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
plwk napisał/a:
chodzą mi po głowie i portrety i panoramy kuliste i takie różne widokowe skrzywienia

Absolutnie nie chcę podważać Twojej wrażliwości i spojrzenia, ale takie obrazowanie to w zasadzie czysty KICZ. Naprawdę bardzo trudno zrobić udane zdjęcie gdzie owa rybia perspektywa jest istotnym i niezbędnym elementem wizualnego przekazu. Najczęściej jest to skrzywienie dla samego skrzywienia i na tym koniec. Jeśli jednak masz jakiś dalej idący pomysł i chcesz powaznie zmierzyc się z tym wyzwaniem - to kupuj !

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Akurat na naszym ulubionym portalu pokazują, że z tego obiektywu ładnie się składa panoramy kuliste.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
plwk, swoim tematem przypomniałeś mi, że kompletnie zapomniałem zamieścić zdjęcia wykonane rybą pożyczoną od Eldreda na Roztoczu 2009 :oops: :oops: :oops: A zdjęcia wyglądają tak:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

I są jeszcze tacy co twierdzą, że ryba nie nadaje się do portretu?

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
sołtys napisał/a:
zdjęcia wykonane rybą pożyczoną od Eldreda
Na tym zdjęciu Eldred raczej rekina przypomina :mrgreen:

Panoramowanie fishem - wypaaaaaaaas! :-D

[ Dodano: 2010-07-12, 12:31 ]
plwk napisał/a:
Mamy się bać
Dodam, że ogniskowa to liczba nieparzysta :mrgreen:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
portret fisiajem :roll: pokazuje prawdziwe oblicze portretowanego poprzez uwypuklenie cech osobniczych

Jak zamawiałem to oczywiście była wysyłka w 24 godziny a przełączyło się szybko na "na zamówienie". Poprzednio tak miałem gdy zamawiałem Sigmę 30/1.4, ale że była zamówiona z 50-150 to po trzech tygodniach zrezygnowałem z czekania. Teraz mi się nie spieszy i poczekam nawet trzy miesiące, cenę mam już zaklepaną.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
plwk, a może masz ochotę na systemowe szkiełko :-P
dla starego wygi forumowego przewiduję zniżki :evilsmile:

bynon  Dołączył: 16 Lip 2006
Yeti napisał/a:
takie obrazowanie to w zasadzie czysty KICZ. Naprawdę bardzo trudno zrobić udane zdjęcie gdzie owa rybia perspektywa jest istotnym i niezbędnym elementem wizualnego przekazu.

Dlaczego to taki czysty KICZ ? Jest jakis podzial na mniej lub bardziej kiczowate ogniskowe i odwzorowania?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
sołtys, 7 wymiataaaa!! :-D :-B

A co do fiśaja to można bardzo fajnie go wykorzystać, sam się zastanawiam czy swojego ultraszerokiego nie wymienić na fiszka, bo za szeroki kąt idealnie mi wystarcza 35mm (jak 24 na aps-c).
Wolę wygięcia fiszka ale bez rozciągania brzegów, niż proste linie ale z przegiętą poerspektywą i rozciągnięciami ultra szerokiego rectlinearnego szkiełka.

Parę przykładów:

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Kiedyś ostro napalilem się na fisza. Sprzedałem jakieś graty, żeby go kupić. Myślałem, że będę go męczyć dzień w dzień. Nic bardziej mylnego ;-)
Kiedyś ociec repoglamour ;-) napisał, że do ryby potrzebny jest rytm. Teraz rozumiem o co mu chodziło.

Tak na marginesie fiszką wykonałem jedno z moich ulubionych tegorocznych zdjęć:

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Szlag by Was.... po zakupie tamiego miałem już nic nie kupować w tym roku, i żyłem ze spokojną duszą.
Dzisiaj przeczytałem ten wątek, i znowu mi do ryby tęskno ;-( :!: :-P .

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
A dzisiaj właśnie do mnie powrócił z dwu i pół-miesięcznego leżakowania u Rendaszki mój fiśaj FuFu. Sprawdziłem i jest wreszcie w stanie pełnej sprawności AF i MF. Teraz wreszcie mogę zabierać się za portrety. :evilsmile:

Prezencik ma być jutro w sklepie do odbioru :-D

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Znaczy bierzesz się za portrety ? :-P Czy zaczniesz od Eli ? :evilsmile:

Na razie w damskim wątku pokazałem ją widzianą przez dłuższe szkiełko.

Skocz do: