akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
hm - ależ o takim szkle nie było tutaj mowy :shock: chyba, że coś przeoczyłem :evilsmile:

wuzet napisał/a:
Dobre opinie ma Sigma 50-500 ale te wersja wycofana niedawno z produkcji ... ma EX w nazwie ... Nowa wersja juz tego EX-a nie ma i nie wiem czy jest rownie dobra optycznie od poprzedniczki.

no właśnie - chyba po prostu wybiorę się do wypożyczalni i popstrykam, żeby się przekonać jak to faktycznie się sprawdza. Dzięki za info.

wuzet napisał/a:
ostatnio dwa razy robilem pokazy lotnicze , czasem poprostu bralem go w plener i dało sie focić

a jak z ostrością na długim końcu ?

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
akagi66 napisał/a:
hm

Rozmawialiście o trudnościach z dostępem do FA*600/4 - dlatego spytałem czy aby na pewno chciałeś je dokupić tak nagle...

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
akagi66 napisał/a:
a jak z ostrością na długim końcu ?

zalezy jak oddalony obiekt fotografujesz

zobacz troche sampli nie tylko moich ;-) http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=667352

a tu wspomniane samoloty http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=31074

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
akagi66 napisał/a:
to kurna czym focić ptactwo?

Ptactwo należy zjadać, nie focić.

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Benek napisał/a:
Ptactwo należy zjadać, nie focić

ale przed zjedzeniem focić ;-)

hm - chciałbym zobaczyć jak skubiesz np dwieście mysikrólików :evilsmile: A zupa z nich podobno palce lizać ! ;-) ,
A może da się przez jakowyś adapter podłączyć tele np canona i to tak , żeby działał AF i cała reszta automatyki ? tylko tak sobie marzę :-/

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
akagi66 napisał/a:
przez jakowyś adapter

Tak - adapter nazywa się np. Eos 50d ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Jacek S napisał/a:
akagi66 napisał/a:
przez jakowyś adapter
Tak - adapter nazywa się np. Eos 50d ;-)
Są tańsze adaptery, np 30D.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Potrzebna jest jeszcze taśma klejąca, żeby ten adapter do Pentaksa podłączyć.

Wracając do właściwego tematu, czyli: dostępność obiektywów Pentax. Przez ostatnie dwa - trzy lata na alledrogo było siedem stron obiektywów do Pentaxa, a dziś tylko cztery. :-?

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Wszystko wykupili, jak za PRLu :evilsmile:

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Pentagram :mrgreen:
Z całym szacunkiem, ale pamięć już nie ta. 3 lata temu obiektywy z bagnetem K na Allegro zajmowały zazwyczaj 1 stronę, w porywach 2. Pamiętam, bo miałem duże problemy z zakupem jakiegoś używanego szkła do K10. Dwa lata temu było już zdecydowanie lepiej, a teraz to luksus, Panie. Luksus. :-B

Kuszelas, wiesz jak jest. Młodzieńcze roztargnienie płynnie przechodzi mi w sklerozę. ;-)

a nie lepiej kupować z ebayu ?

bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
Pentagram, z całym szcunkiem ;-) ale ja mam 8 stron z obiektywami pentax'a, może sprawdź czy Ci się nie włączyło 'tylko kup teraz'...

Jacek S napisał/a:
Tak - adapter nazywa się np. Eos 50d

słuszna uwaga - zaczynam żałować wejścia w pentaxa.

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
akagi66 napisał/a:
słuszna uwaga - zaczynam żałować wejścia w pentaxa.

To sprzedaj wszystko na P i kup sobie N, C lub S... I masz problem rozwiązany.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Kuszelas napisał/a:
Dwa lata temu było już zdecydowanie lepiej, a teraz to luksus, Panie.

Dobrze gada! Polać mu! Pamiętam jak sępiłem na sigmę, a teraz teraz kilka razy w miesiącu można gwiazdkę czy innego limiteda trafić. Także jak kogoś terminy nie gonią to już całkiem komfortowa sytuacja nawet u nas :-)

Druga sprawa, że teraz lustrzankami można za psami rzucać. Trzymało się canonka żeby obiektyw czasem pożyczyć, a teraz nie ma problemu z 400D czy 40D jako "zaślepką" w zestawie :mrgreen:

[ Dodano: 2010-07-21, 08:48 ]
akagi66 napisał/a:
zaczynam żałować wejścia w pentaxa

Ale czego masz żałować? Pierścieniowej 160 trochę szkoda bo pewnie się wykosztowałeś. Ale reszta? Sprzedasz kundelki i za podobną kasę (albo i taniej) kupisz te same używane kundelki na EF. Kasetki chodżą po 600-700 złociszy - 400D kupisz nawet taniej (350D nie polecam, bo AF tragiczny), dołożysz nieco to i 450D z lepszy wizjerem, albo 30D.

Przeżywasz jak stonka wykopki - przy obiektywach których szukasz, to do czego je podepniesz to najmniejszy problem :-)

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
akagi66 napisał/a:
zaczynam żałować wejścia w pentaxa.

Wiesz Akagi66, widziałem piękne zdjęcia bażantów robione przez amatora manualną 50' na cyfrze. Tylko on celem uzyskania możliwości zrobienia tych fotek sprokurował sobie jeszcze taką fajną cztownię, no i nęcił te koguty kukurydzą. Fotografowanie ptaków to niewdzięczne zajęcie, strasznie to-to płochliwe. Sprzęt niestety wszystkiego nie załatwia. Proponował bym na pierwszy ogień zakup TAIR-a 300/4,5, wymianę w nim dupki T-mount na bagnet K i masz stosunkowo przyzwoity optycznie obiektyw na walkę z ptaszorami. I nie wykosztujesz się przesadnie.

też widziałem te zdjęcia :-) a co mi daje tair ? 300 mm to nie za dużo ... Może przy foceniu z czatowni ma to sens ale ja często np jadę na Hel czy Mierzeję na przeloty ptaków drapieżnych czy mew i trudno tutaj mówić o czatowni... A czy "dupkę" można wymienić tylko w tym obiektywie czy w innych też ? Ale dzięki za info :-)

Skocz do: