kumkuma  Dołączyła: 03 Maj 2007
taka cene zaporowa (200) wlasnie podalam do licytacji, jak sie uda bedzie ok, jak nie bede szukac dalej :)

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
PiotrR napisał/a:
Marek, dlatego na sarnę lepiej sprawdza się 7mm.

Nie jestem tu specem ale wydaje mi się, że kaliber broni myśliwskiej to troszkę ponad 7mm. To takie moje małe OT powiązane z rozpoczętym właśnie sezonem polowań na rogacze....

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Potem po prostu się kadruje ;) Mnie udało się przypadkiem wpaść na sarnę w odległości może 30 metrów i ustrzelić jako-tako s5500, ale mydełko wyszło lekkie

A ten rogacz sam wlazł na mnie. Miałem 300mm i byłem od niego jakieś 10m.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Ciągle obiecuję sobie, że przygotuję nocno-poranną nasiadówkę, bo mam wypatrzone takie miejsce w pobliskim lesie, gdzie zwierzaki przemieszczają się z dużą częstotliwością, ale nie sposób do nich podejść... Sarny, dziki, zające... Aż korci,żeby do nich postrzelać.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Grendel napisał/a:
Aż korci,żeby do nich postrzelać.
A fe.... :-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Marek napisał/a:
Nie jestem tu specem ale wydaje mi się, że kaliber broni myśliwskiej to troszkę ponad 7mm. .

7mm, 6,5 mm, .30 cala, czyli jakieś 7,6mm. Wydaje się, że malutkie, ale weź pod uwagę, że u wojska od 20mm w górę to już się nazywa działo, a nie karabin. :-D

edit: piszę o broni gwintowanej, bo przy gładkolufowej kaliber wyrażany jest nie w milimetrach czy tam innych jednostkach miary, tylko jest liczba pocisków do danej broni, którą można odlać z funta ołowiu (taka staroświecka miara). W tym wypadku im mniejsza liczba, tym szersza rura.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
A ja bym proponował odżałować na Pentaxa DA 50-200 z AF. Ostatnio sobie sprawiłem i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony. :mrgreen:
Wyjątkowo uniwersalny układ ogniskowych i całkiem niezła jakość zdjęć. No i w zoomie naprawdę lepiej mieć AF.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Działko, to nie kaliber tylko rodzaj amunicji (pociski z dziaka eksplodują w zetknięciu z celem). Były działka kaliber 13,2 jak i 12,7, tak samo jak i wielkokalibrowe karabiny o takim kalibrze.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Z taką definicją też się spotkałem, ale przecież do działa można ładować przeróżne pociski i nie wszystkie eksplodują.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Milo - ten łos był dalej niż 300m. Tym niemniej ogólny wniosek jest słuszny - i z 300m na łosia ogniskowa 500mm to za mało.

Michu - z tymi działkami nie masz racji. Np, uzywane na poczatku II wojny swiatowej działka przeciwpancerne 20mm nie zawierały w pocisku żadnych materiałów wybuchowych. Zresztą - znaczna cżęść wspólczesnej amunicji przeciwpancernej stosowanej w działach czołgowych przebija pancerz samą tylko energią kinetyczną - bez wspomagania srodkami wybuchowymi. załoga trafionego czołgu jest owszem rażona odłamkami ale są to... odłamki pancerza czołgu oderwane od niego w wyniku trafienia pociskiem. Praktycznie przyjmuje się najczęściej rozgraniczenie na podstawie kalibru - jeśli 20mm lub wiecej - działko. natomiast w wojskowej broni strzeleckiej najczęściej obecnie stosowany kaliber to ok. 5.6mm - siła rażenia takiego pocisku na ogół wystarcza, a mniejszy kaliber oznacza, że żołnierz jest w stanie zabrać ze sobą więcej amunicji. Kaliber 7.62mm i większe są nadal stosowane ale głównie w cięższej broni pzreznaczonej do wsparcia z większej odległości.

Pamiętasz może jakie to były działka? Chodzi mi o to, czy po prostu nie były to karabiny p.panc (np. Polski Ukraina - choć nazwę mogłem pomylić). Niektóre wersje Bf 109 miały na wyposażeniu działka 13,2mm, więc z tym rozgraniczeniem to jednak tak nie do końca z drugiej strony. A Ty chyba pisałeś o amunicji kumulacyjnej?

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kilka typów było - m. innymi używane pod Narwikiem przez polską Brygadę Podhalańską (czytałem, że były praktycznie bezużyteczne, gdyż Niemcy czołgów tam nie mieli, a do zwalczania piechoty się nie nadawały ze względu na brak wybuchowej amunicji). Obstawiam, że te konkretne były produkcji francuskiej lub brytyjskiej.
Te 13.2mm stosowane w samolotach myśliwskich to wielkokalibrowe karabiny maszynowe - istnieją do nich rózne rodzaje amunicji w tym i pociski wybuchające przy uderzeniu w cel.
Amunicja pzreciwpancerna o której pisałem to podkalibrowe pociski rdzeniowe - elementem rażącym jest rdzeń pocisku wykonany najczęściej z zubożonego uranu lub wolframu, rażacy trafiony obiekt własną energią kinetyczną. Pocisk kumulacyjny działa zupełnie inaczej - tam w momencie uderzenia w cel eksplozja odpowiednio ukształtowanego materiału wybuchowego powoduje powstanie tzw. strumienia kumulacyjnego złożonego ze stopionego (a nawet zamienionego w plazmę) metalu który swoją energią przepala pancerz. Pociski kumulacyjne są skuteczne przy małej prędkości uderzenia w cel - ten sposób niszczenia pancerza jest wykorzystywany w ręcznych granatach przeciwpancernych a nawet w ładunkach które przed odpaleniem sa po prostu kładzione na pancerzu. Po raz pierwszy chyba wykorzystali ładunki kumulacyjne Niemcy w 1940 roku do zniszczenia przez spadochroniarzy umocnień belgijskiego fortu Eben Enauel co otworzyło ich oddziałom pancernym drogę do Francji.

Wiesz co? Trochę to namotane - ale OKO, zweryfikujęsoją definicję działka, chociaż ta moja mi wybitnie pasiła. Przy czym do końca nie jestem, przekonany o tym, że niemieckie 13,2 to WKMy. Z róznych opisów, z którymi się zetknąłem wynikało jednoznacznie, że była to konstrukcja od początku do końca projektowana jako działko, poprzez mniejszy kaliber mająca zapewnić większą szybkostrzelność.

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
mimo delikatnych brudków, moja Tokina zachowuje się świetnie, podoba mi się bokeh, a na samym początku bardzo podobało mi się, że jeden pierścień i przód, i tył, i w prawo, i w lewo :D

a potem okazało się, że potrzebuję AF... ;-)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
cotti napisał/a:
a potem okazało się, że potrzebuję AF... ;-)

No to jest chyba normalne nastepstwo... MF jest fajny do czasu.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Niektóre wersje Bf 109 miały na wyposażeniu działka 13,2mm

Karabiny o kalibrze 13mm montowane od wersji Bf 109 G-5 (stąd te charakterystyczne bąble na osłonie silnika - tak jak w krakowskiej stodziewiątce) miały oznaczenie MG 131, czyli wg nomenklatury niemieckiej były to karabiny (MG czyli Maschinengewehr), w odróżnieniu np. od też stosowanego w Bf 109 i Me 262 działka MK 108 (MK czyli Maschinenkanone). Niemcy wyraźnie broń strzelecką do 20mm włącznie uznawali za karabiny (stąd oznaczenia np. 20 mm MG FF i MG 151/20). Kłóci się to trochę z polską nomenklaturą, bo w polskiej literaturze broń 20 mm jest już uznawana za działko.

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
A wracając do kwestii sarenek podaję link do zdjęcia zrobionego na ogniskowej 320 mm. Płynie z tego wniosek, że dla sarenek absolutne minimum to 400 mm. Odległość do tej kozy to około 50 metrów.
Link:http://picasaweb.google.pl/KuszelasStrictlyInc/Sarenka03/photo#5061817276766694786
Poprzednio jak wstawiłem zdjęcie to Pogotowie Ratnkowe wszystko zabrało, więc teraz link. :mrgreen:

M.in. dlatego zmieniłem 300mm na 400mm. Ale nawet przy 400mm i tak sarna musi podejść na te 30m aby być ze zdjęcia w miarę zadowolonym.... no i nic nie może jej zasłaniać :-) Ideałem zaś byłoby 500/2,8 lub 600/4 i do tego często przydałby się też TCx1,4.... niestety

ravbog  Dołączył: 15 Cze 2011
Witam,

Zakupiłem "za grosze" ten obiektyw "wzbogacony" o kurz i jakieś nieapetyczne naleciałości na przedniej soczewce - pewnie grzybek. Generalnie chciałem sprawdzić jak będzie mi się pracowało manualnym szkłem na cyfrówce. I w sumie muszę powiedzieć, że jak na taki stan obiektywu zdjęcia wychodzą bardzo przyzwoicie. Oczywiście jak uda mi się opanować telepkę dłoni - starość nie radość.

Ponieważ przed zakupem nie udało mi się znaleźć zbyt dużo sampli wstawię kilka swoich - może komuś się przydadzą.

Wszystkie na maksymalnej ogniskowej i przysłonach pomiędzy F8 a F16 - nie robiłem notatek, a z exif-a nie da się odczytać.

Skocz do: