hetobe  Dołączył: 26 Lut 2009
Zoom na macro - zacina się ? (Vivitar 28-200)
Wybaczcie jeśli temat już był, ale nie wiedziałem pod czym to szukać.

Kupiłem sobie szkoło Vivitar 28-200. 3,5-5,6
Sprzedawca na pewnym serwisie aukcyjnym nie wspomniał o pewnych ukrytych wadach.
Pomijam już mikro myłki na przedniej soczewce oraz kilka mikro pyłków. Bez wpływu na zdjęcia.
Szkło fajnie ostrzy, ale... zacina się, chyba.
Ale to chciałbym zweryfikować z Wami.

Chce wiedzieć czy to normalne że obiektu nie jestem w stanie cofnąć (do siebie, zmniejszyć ogniskowej) kiedy znajduje się on na pozycji Macro. (biała kreska z tuby obiektywy na napisie MACRO 1:4x, maksymalna ogniskowa i wysunięcie obiektywu).
Dopiero jak przesunę pierścień ostrości zgodnie ze wskazówkami zegara w lewo, i wjadę na jakieś 1,5 cm na złotą żółtą kreskę (biała będzie na przeciwko żółtej) to będą mógł ściągnąć Zoom. Chociaż odbędzie się to z oporem i jak sciągnę zoom do końca to lewo (przeciwnie do wskazówek zegara) pierścieniem ostrości jest ciężko pokręcić. W drugą stronę bez problemu.
Zdurniałem już.
Chciałem już uznać to za wadę, ale te ograniczenia w ruchu pierścieniem przesłony pokrywają się z kreskami na obiektywie...
Czy ktoś mi powie jak to jest z tym zoomem na pozycji macro?

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
większość zoomów ma blokowanie zomowanie w pewnym zakresie odległości "makro" - jest to własnie zaznaczone odpowiednimi kreskami na skali odległości. miałem dwa vivitary (70-210) i w obu tak było

Hmm, czyli wszystko ok i to szkło tak ma?

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
hetobe napisał/a:
Chce wiedzieć czy to normalne że obiektu nie jestem w stanie cofnąć (do siebie, zmniejszyć ogniskowej) kiedy znajduje się on na pozycji Macro.

To normalne. Wiele szkieł tak ma, tryb makro jest możliwy tylko przy maksymalnej ogniskowej.

Dzięki za informacje :)
Mój pierwszy zoom pompka umożliwiał zmianę wartości ogniskowej na pozycji zoom.
Stąd moje zdziwienie ;)

AdamWoźniak  Dołączył: 05 Lut 2013
Witam,

Chcę kupić obiektyw VIVITAR 28-200/3,5-5,3. Odnalazłem Pana wątek, zależy mi na opinii o tym obiektywie. Bardzo proszę o szybką odpowiedź (kończy się aukcja).
Pozdrawiam i przepraszam za kłopot.
Adam Woźniak
adam.wozniak@onet.eu

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
AdamWoźniak napisał/a:
Bardzo proszę o szybką odpowiedź
Optymista. :mrgreen: Wątek sprzed 3 lat, a autor ostatnio logował się w listopadzie 2010. :-P

Skocz do: