Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
akagi66 napisał/a:
A czy "dupkę" można wymienić tylko w tym obiektywie

A po co w ogóle wymieniać dupki?.
Nie można zamontować adapteru i już go nie ściągać z obiektywu?

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Wiesz Benek, ja osobiście wymieniłem dupkę (cokolwiek to znaczy) bo mi się ten TAIR wykręcał z korpusu co mnie wpędzało w stan na lekkie F* A T-mont ma blokadkę i się nie wykręca. Wymiana to kwestia wykręcenia 3 śrubek, ustawienie osi obiektywu a następnie przykręcenie 3 śrubek.
No a dla Akagi66 jest ci u mnie na magazynie dzika kaczka, sztuk 2, taka poglądowa raczej. TAIR + TC AF 1,7 ISO 1600 1/800s Nie wyostrzana, nie odszumiana.
1.

2. Crop 100% z centrum kadru.

Pązdrówka - Kuszelas
* fqrwienny

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
Benek napisał/a:
Nie można zamontować adapteru i już go nie ściągać z obiektywu?
a jak się sprawuje taki obiektyw z adapterem ? Ma ktoś może jakieś doświadczenie w tej materii ?

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
akagi66 napisał/a:
a jak się sprawuje taki obiektyw z adapterem ? Ma ktoś może jakieś doświadczenie w tej materii ?

Jeżeli chodzi o wersje M42 i adapter bez blokady, to OK wkręcisz go na gwint obiektywu i tyle - reszta jak to w pentaksie. Ale tair jest bardzo ciężki i taki adapter bez blokady wykręcał mi się z bagnetu, także nie polecam. W canonie miałem przejściówkę M42 z kołnierzem i siedział pewniej, tyle że trzeba było wykręcać obiektyw i przejściówkę z korpusu przy zmianie obiektywu.

No i druga sprawa, że bez telekonwertera 300 już masz, a jakość znowu jakoś specjalnie lepsza nie będzie z tairem.

BTW. Kuszelas używasz AF w swoim telekonwerterze?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
bilko napisał/a:
Pentagram, z całym szcunkiem ;-) ale ja mam 8 stron z obiektywami pentax'a, może sprawdź czy Ci się nie włączyło 'tylko kup teraz'...
No faktycznie, ale ze mnie gapa. Był ustawiony filtr tylko dla "kup teraz". Pytanie kto go ustawił, bo nie byłem to ja. :shock: ;-)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Pentagram napisał/a:
Pytanie kto go ustawił, bo nie byłem to ja. :shock: ;-)

ebelbeb napisał/a:
Podobno zatrudnili nowego szefa projektu, magistra Porażkę. I nowego kodera, inżyniera Masakrę. ;-)
z wątku o smiesznych aukcjach ;-)

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
Ideal do podchodow to jest albo sigma 100-300/4 za 5,5kzl dla milosnikow zooma i bardziej niewyspecjalizowanych ptakolubow, albo Pentax 300/4. I to bym ostatecznie polecil koledze pod rozwage skoro chodzi o drapole i pewnie mewy, wydrzyki - jak Bog da. Jest lekki (1kg) nie jest drogi 4,3 tysiaca. Ewentualnie oba mozna tez x1.4 i juz. Poza tym masz juz zoom 55-300 i na spacery mniej obiecujace jak najbardziej sie on przyda i ja bym go zostawil. A do tego przydalaby ci sie specjalistyczna stalka do kompletu. Pytanie ile wytrzyma kregoslup i portfel. Jesli chcesz sie pozbyc 55-300 to wtedy wiecej uwagi poswiecilbym sigmie.

Natomiast rada WuWu, zeby najpierw wybrac obiektyw, a potem puszke do niego doczepic jest jak najbardziej trafiona. Jesli jestes zainteresowany 100-400/5.6 to musisz isc w canony. Tylko, ze to jest b. drogi interes wbrew pozorom. Dobry jest tez podobno Tamron 200-500 (3.8kzl) ale nie ma do Pentaxa. Ten nie ma szybkiego AF, ale podobno jest o wiele ostrzejszy od sigmy 150-500 i otwor wzgledny nie spada w nim tak gwaltownie ze zmiana ogniskowej jak w sigmie. Wykonanie tez podobno lepsze.
Jesli zac chcialbys stalke Sigma 300/2.8 to Pentax przynajmniej nie figluje z nia pod wzgledem AF, a Canon niestety czesto. Zas 300/4 Pentaxa razem z konwerterem jest o dziwo tansza niz u Canona :shock:

Kalsyka do ptakow to 500/4.5 (18kzl) np. sigmy - ale wlasnie raczej na czatowanie i specjalne okazje bo wielki i za ciezki. Moim zdaniem bardziej uniwersalny jest Sigma 300/2.8 (10kzl) i moze x2. Ale tez bym sie nie zdecydowal bo z korpusem to bedzie ponad 3kg i po pierwszym sezonie fascynacji przejdzie entuzjazm z powodu zmeczenia...

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
kivirovi, kolejny obiektyw 300 mm nic mi nie daje chyba niestety...

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
akagi66 napisał/a:
kolejny obiektyw 300 mm nic mi nie daje chyba niestety...

Czy ja wiem? To niekoniecznie musi być tak. Na pewno warto spróbować - pożyczyć od innego forumowicza albo (jeśli chodzi o Sigmę) z ProCentrum - i zobaczyć jak to wygląda naprawdę. Mam Takumara 500/5, mam SMC 80-320, miałem okazje porównać Sigmę 50-500 z Sigmą 100-300/4 - i ostatecznie zdecydowałem, że pozostanę przy tej ostatniej Sigmie. Ostra od pełnej dziury, mała (jak na te ogniskowe), poręczna - często lepiej zrobić cropa niż szukać czegoś dłuższego. W każdym razie żadne teoretyzowanie nie zastąpi testów - jeśli jesteś/będziesz w Warszawie, służę swoją Sigmą 100-300/4.

Skocz do: