pawel.dubiel  Dołączył: 29 Lip 2010
[K-X] 2 problemy: zapis zdjęć i wbudowana lampa
Na początek chciałbym wszystkich serdecznie powitać!

Teraz przejdę do problemu, w zasadzie dwóch. Pierwszy z nich to był problem z zapisem zdjęć, robiłem zdjęcia na tygodniowym wyjeździe. Trzy dni było wszystko super i zaczynam robić zdjęcia czwartego dnia i potem chcę je przegladać i tych zdjęć nie ma (nie pokazuje ich w przegladzie) natomiast liczba zdjęć które moge zrobić się zmniejszała (czyli jakby aparat je zapisywał, ale nie pokazywał na podglądzie). Próbowałem wyjmować baterie, karte i tak było przez pół dnia, cały czas pstrykałem fotki i patrzyłem czy coś sie nie zmieniło, dopiero od połowy dnia aparat zaskoczył i wszystko było i jest OK do dnia dzisiejszego. Mam karte Transcend SDHC 10. Nie wiem czy to wina karty czy aparatu?

Drugi problem, może troszke mało ważny aczkolwiek czasem irytujący, przy zdjęciach robionych w dzień przy słonecznym świetle czasami automatycznie podnosiła się lampa błyskowa.

Dodam że aparat to pentax k-x. Chciałbym zapytać głównie o ten pierwszy problem, czy ktoś miał coś podobnego? Bo nie wiem czy odsyłać aparat na gwarancji do pentaxa, czy na razie zapomnieć o problemie? Dodam że na razie wszystko działa jak należy.

Z góry dziekuje za odpowiedź!

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Przede wszystkim sprawdź na innej karcie aparat. Proponuje zaopatrzyć się w kartę firmy Sandisk. Z nimi nie ma problemów.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
AD.1 Zdjęcia wszystkie są tak? Nawet te co ich nie było widać na podglądzie? Tutaj jeżeli jest czyjaś wina to bardziej bym obstawiał kartę niż aparat.
AD.2 W jakim trybie pstrykasz zdjęcia? Nie przyciskałeś przypadkiem przycisku od podnoszenia lampy?

Dziekuje za szybkie odpowiedzi!

k33l
AD1. zdjeć nie ma wszystkich, te co ich nie pokazywało to przepadły
AD2. zdjecia były robione w preselekcji przesłony, właśnie specjalnie zwracałem uwagę czy nie naciskam przycisku od lampy i na pewno tego nie zrobiłem

Jaki tryb lampy masz ustawiony?

argawen własnie problem polega na tym że bedzie to ciężkie do sprawdzenia, po tym problemie zrobiłem na tym wyjeździe okolo 1500 zdjęć i teraz sie zastanawiam czy to był jednorazowy wybryk czy coś z tym musze zrobić:)

pawel.dubiel napisał/a:
AD2. zdjecia były robione w preselekcji przesłony, właśnie specjalnie zwracałem uwagę czy nie naciskam przycisku od lampy i na pewno tego nie zrobiłem
Możliwe, ze w kadrze było jakieś źródło światła padające w stronę matrycy, które aparat chciał zniwelować właśnie poprzez błyśnięcie lampą. Najlepiej wyłączyć automat lampy i podnosić ręcznie w razie potrzeby.

k33l błysk ręczny lub ręczny z redukcją czerwonych oczu

pawel.dubiel napisał/a:
zy to był jednorazowy wybryk czy coś z tym musze zrobić:)
Proponuje jednak zainwestować w lepszą kartę. Transcend nie cieszy się dobrą opinią.
Obecnie dobre karty nie kosztują majątku. Szkoda zdjęć.

Na ręcznym nie ma prawa się sama podnieść, na redukcji może i pewnie był ku temu powód.

pawel.dubiel napisał/a:
k33l błysk ręczny lub ręczny z redukcją czerwonych oczu
Miałeś to ustawione i lampa sama wyskakiwała i błyskała ?

OK z lampą rozumiem, nie wpadłem na to że przy błysku z redukcją mogła się podnieść.

Co do karty, to jeżeli to jest faktycznie problem karty to zainwestuję w lepszą.

Jeszcze raz dziekuje za szybkie odpowiedzi!

[ Dodano: 2010-07-29, 19:06 ]
argawen tak, kilka razy się to zdarzyło, pogoda - pełne słońce

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
argawen napisał/a:
Proponuje zaopatrzyć się w kartę firmy Sandisk.

W moim k10d również dwa razy zdarzył mi się taki sam problem również z kartą SanDisk Ultra II 2GB (tyle że w moim przypadku na 99,9% oryginał ;)

Posiadam k100D Super i od jakiegoś miesiąca mojej karty nie widzi w puszce...Wkładam ją i pojawia się komunikat " no memory card in the camera" Karta to Sandisk Ultra 2 4GB.

Wyczyściłem przed wkładaniem karty do aparatu i nic nie pomogło... :-/ Już nigdy nie kupię Sandiska :evil:

Jak widzisz z tych kilku cytatów z szukajki-Sandisk nie jest lekiem na całe zło ;-)

argawen napisał/a:
roponuje jednak zainwestować w lepszą kartę. Transcend nie cieszy się dobrą opinią.

Wręcz odwrotnie kolego.Używałem wielu różnych producentów w różnych sprzętach i najmniej problemów miałem właśnie z Transcend-em.Sandisk jest przereklamowany i jest wielu innych producentów którzy robią solidniejsze nośniki
Tu masz porównanie Trancenda z droższą o 100 zł ExtremeIII.Zwróć uwagę na prędkośćzapisu RAW-ów.

pawel.dubiel,a tobie proponuję sformatować kartę w aparacie.Być może zdjęcia których nie ma-przy zapisie trafiły na obszar który windows sformatował w dziwny sposób.
Jeśli masz Transcenda to proponuję zarejestrować kartę na ich stronie a wtedy dostajesz gwarancję dożywotnią.Ja w tej chwili mam już trzy dożywocia :lol:
Za Transcendy zresztą w innym wątku zagwarantowałem głową (a znam jej wartość) :mrgreen:

Podtrzymuję swoje zdanie na temat kart firmy Sandisk oraz kart firmy Trascend.
andybond napisał/a:
Jeśli masz Transcenda to proponuję zarejestrować kartę na ich stronie a wtedy dostajesz gwarancję dożywotnią
Odzyska w ten sposób zdjęcia ?

argawen napisał/a:
Odzyska w ten sposób zdjęcia ?

Tu akurat producent nie ma znaczenia ;-) Awarii ulegają również Sandisk-i :mrgreen:
Każdy ma swoje preferencje i typy.Ty zostajesz przy swoim ja przy swoim a pawel.dubiel zrobi to co mu sumienie podpowie :-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
andybond napisał/a:
Każdy ma swoje preferencje i typy.

Firma Pentax preferuje karty firm SanDisk, Toshiba i Panasonic. Podaje, że karty tych firm zaleca stosować w swoich aparatach.

plwk napisał/a:

Firma Pentax preferuje karty firm SanDisk, Toshiba i Panasonic.

plwk,to jednak nie wyklucza stosowania innych marek ;-) Są na forum użytkownicy Lexarów,GoodRam czy AData które również współpracują z Pentkami bezbłędnie.

Z dyskusji widze, że na razie zostane przy transcendzie, jeżeli problem się bedzie powtarzał to wtedy bede zmieniał karte na coś innego;) w poprzednim aparacie miałem sandiska i nic się z nim nie działo mimo tego że plastiki odpadały, bede widział ;-)

andybond myśle że Twoja głowa przyda się nie raz wiec lepiej uważaj na nią :mrgreen:

Dziekuje wszystkim jeszcze raz za pomoc!

pawel.dubiel pozwól żeby to aparat sformatował sobie nośnik w sposób dla niego najbardziej odpowiedni i nie powinieneś mieć problemów.A te "puste"zdjęcia spróbuj odzyskać za pomocą Digital Image Recovery albo
Pandora Recovery .
pawel.dubiel napisał/a:
andybond myśle że Twoja głowa przyda się nie raz wiec lepiej uważaj na nią :mrgreen:

Mam jeszcze trzy w zapasie :-B

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
argawen napisał/a:
Proponuje zaopatrzyć się w kartę firmy Sandisk. Z nimi nie ma problemów.
:?: Proponuje zaopatrzyć się w kartę firmy Transcend SDHC. Z nimi nie ma problemów. :!:

Skocz do: