Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Wajcha napisał/a:
z troche innej beczki pytanie, czy tamron 70-300 macro ma pierścień przesłony, czy nie.

Mam ten obiektyw z PL i u mnie ma....

Wajcha  Dołączył: 09 Sty 2008
plwk napisał/a:
W aukcji, do której skrót pokazałeś, na drugim zdjęciu od lewej pierścień przesłony jest wyraźnie widoczny.
plwk ja wiem, wiem, ale porównaj te zdjęcia ze zdjęciami testu tego samego szkła na optyczne.pl, tam nie widać pierścienia, a w teście piszą mniej więcej :"pierścienie zoom'a i manualnej ostrości chodza gładko" nie wspominają o pierścieniu przesłon

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Pokazali zdjęcia w teście innej wersji od np: Nikona bo pewnie nie mieli innych.... Tak zakładam.

Wajcha  Dołączył: 09 Sty 2008
myślicie, że te samo modele z różnymi mocowaniami aż tak bardzo różniły by się w budowie???

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na zdjęciu w optycznych i na stronie Tamrona http://www.tamron.com/len...300_di_a017.asp pierścienia przesłon nie widać.

[ Dodano: 2008-01-25, 20:57 ]
Na allegro na 5 polecanych pierścień przesłon jest w w jednej aukcji, w trzech nie ma a w jednej nie ma zdjęcia.

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
Wajcha napisał/a:
myślicie, że te samo modele z różnymi mocowaniami aż tak bardzo różniły by się w budowie???

Oczywiście....
A czy przypadkiem optyczne.pl nie testowało tego obiektywu w wersji do Canona?
Jeżeli tak to sprawa jest jasna... obiektywy z mocowaniem Canon EF nie posiadają pierścieni przysłon....

Co do wersji do Pentaxa - to posiadam takie szkło i ma ono pierścień przysłon - można używać tego obiektywu też z pleśniakami ;)

GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
troszke odgrzeje temat bo zakupiłem pierścienie z przenoszeniem przesłony (chyba :mrgreen: )
http://aukcjewp.wp.pl/ite...ube_pentax.html

no i jak podepne obiektyw i sprawdze to normalnie przymyka przesłone ale po podpięciu do body lipa
na wyświetlaczu brak informacji o wartości przysłony czyli nic zmieniać nie mogę i nie działa podglad głębi ostrości, zielonym guzikiem moge ewentualnie światło zmierzyć
O ile mogę zrozumieć że kit bez pierścienia przesłony będzie się tak zachowywał to troszke mnie zdziwiło ze z tamronem 70-300 i przestawieniu na wartości przesłony na obiektywie nadal lipa :-|
używam k-7 i w menu mam ustawione zwalnianie migawki gdy pierścień jest w innej pozycji niż A

no i nie wiem co jest źle :-D

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
GeloPa napisał/a:
na wyświetlaczu brak informacji o wartości przysłony czyli nic zmieniać nie mogę

Jeśli to te ze zdjęcia w aukcji to one są bez styków i żadnych informacji nie przeniosą.

GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
Cytat
Jeśli to te ze zdjęcia w aukcji to one są bez styków i żadnych informacji nie przeniosą.

to te, i brak styków rozumiem ale czemu z tamronem nie bangla ?

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Bangla bangla.Skoro masz w menu ustawione używanie pierścienia przysłon to podpinając tamrona z pierścieniem(ami) pracujesz na pełnym otworze-jedynie do pomiaru światła zielonego guzika użyjesz.Jednym słowem praca jak ze szkłami M.Osobiście program ustawiam na M i hula.

Skocz do: