pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
W przypadku plastikowych bagnetów klei się to za pomocą metalowych pręcików wpasowanych po rozwierceniu maleńkich otworów . Można dostać cienkie wkrety i długie , wcześniej nawiercić cienkim wiertłem dopiero wtedy odtłuścić za pomoca benzynki ekstrakcyjnej (nie acetonu lub jemu podobnnych) . Dopiero wtedy nakładam klej na bazie żywicy epoksydowej . Całość skręcam wkrętami mocno dociskajac . Sprawdzi się , sam skutecznie naprawiałem jeszcze kilkanaście lat temu plastikowe bagnety obiektywów i używałem przysłony w mamualnych aparatach Nikona .

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
chriss1971 napisał/a:
Trzeba przestać się mazać i brać się do dzieła czyt.naprawy sprzętu co uczynię. (czas oczekiwania na stopkę w Apollo ok. miesiąc).

No i dobrze. Lampa wróci z serwisu jak nowa. A przejścia dodadzą jej tylko uroku. Pozdrawiam! :-B

chriss1971  Dołączył: 12 Mar 2010
andybond 200 zeta zaśpiewali, dobre i to. Jak napisał Benek A przejścia dodadzą jej tylko uroku. :-B Być może niedługo będę facetem po przejściach z lampą po przejściach.
pawel1967,andybond może jeszcze pobawię się w Adama Słodowego z cyklu "zrób to sam a najlepiej z sąsiadką :lol: " . Dam znać o wynikach tych prób, dla stopki to i tak nie zaszkodzi a może właśnie pomoże.

Pozdrawiam

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Cytat
andybond 200 zeta zaśpiewali, dobre i to.

Nie wiem jak u ciebie z kasą,ale ja bym próbował sam to zrobić a dopiero jak nie wyjdzie wybulić serwisowi.
chriss1971 napisał/a:
pawel1967,andybond może jeszcze pobawię się w Adama Słodowego z cyklu "zrób to sam a najlepiej z sąsiadką :lol: "

Ma się rozumieć że sąsiadka zrobi sobie sama a ty za ścianą również zrobisz sobie sam :?: :!:
Pamiętaj o wyrastających włosach między palcami :lol: Kłopot większy jak z pękniętym Flashem,bo tego nie idzie wygolić maszynką :lol: Podobno można wyrywać ale strasznie boli.Opalania nad gazem również nie polecam :!:

user  Dołączył: 27 Mar 2008
chriss1971, napisz jeszcze maila do serwisu w Hamburgu.. na forum czytałem ze tańsze części mają..

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Albo w Hiszpanii.

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
glancpapier w ostatnim poście pierwszej strony to inaczej papier ścierny?

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
kapsel napisał/a:
glancpapier w ostatnim poście pierwszej strony to inaczej papier ścierny?

Tak właśnie ;-)

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
:lol: niekoniecznie :idea: papier tylko ściera. ten drugi robi to na glanc :!: połysk, blask

filorp  Dołączył: 03 Lis 2008
dlaczego wcześniej tego nie przeczytałem
2 lata temu spaliłem tą lampę - poszło sterowanie błyskiem - chyba nawet pisałem z zapytaniem na tym forum - lampa leży od dwóch lat w serwisie: nie mogli znaleźć zastępczej części a oryginal kosztuje więcej niż nowa lampa - nie zamierzam jej odbierać bo musiałbym płacić 25pln za przesyłkę... a tak odebrałbym i wysłał stopkę do Ciebie.....

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
filorp, ja mam pękniętą obudowę więc chętnie przygarnę trupa :->

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
Moj mechanik zrobil tak>
Rozkrecil stopke, wymontowal z niej wszyskie spreznki. Skleil Super Glue. Lutownica wprasowal kilka kawalkow zszwki do papieru i opilowal stopke. Przykleil potem do niej blaszke w ktorej zrobil otworki na te blaszki stykow, brzeg blaszki (puszka od piwa ktore musialam postawic) zagial na krawedzi stopki.
Trzyma sie do dzisiaj wszystko :mrgreen:
A na poczatku poryczalam sie bo mi wystarczylo 5 min. zeby zepsuc

wurcnet  Dołączył: 30 Wrz 2009
witam,
problem mam podobny wiec nie warto zaczynać nowego wątku. ale do rzeczy: w AF360 wyłamały się zaczepy klapki od baterii. :-(
Rezultat - klapka odstaje i nie baterie nie mają styku przez co w trakcie pracy się wyłącza :-/
Można coś na to poradzić? Ewentualnie kupie jakiegoś umrzyka z dobrą obudową jeśli ktoś ma.

Grzesiek.

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Wyłamały się zaczepy na klapce czy w obudowie? Zatrzaski są bardzo małe więc naprawa będzie trudna. Spróbuj pisać do Apollo. Jeśli są wyłamane tylko zatrzaski w klapce, naprawa może być bardzo tania.
Z doraźnych środków, można mocno zakleić klapkę taśmą. Tylko trzeba uważać na klej bo ciężko go usunąć. Sam tak chodziłem z zaklejonym kompaktem przez ponad pół roku ;-)
Pozdrawiam

wurcnet  Dołączył: 30 Wrz 2009
wyłamane są zatrzaski na obudowie i trochę wyszczerbione na klapce. swoją drogą to Pentax z tej strony się nie popisał z mocowaniem tej klapki. mało solidne to jest.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
200 zł? Oo ja to zrobiłem sam, a miałem całą urąbaną stopkę. aparat z lampą poleciał z jakiś 2 metrów i nie utrzymało się razem. Miałem gdzieś osobny wątek "fgz360 crashtest". zamieszczałem zdjecia z naprawy.

Witam, dłłłłługo mnie nie było :mrgreen:
lampę jak pisałem wcześniej oddałem do serwisu. Dobrze, że jestem cierpliwy,poczekałem trochę ponad miesiąc i mam lampeczkę z nową stopeczką. Kleiłem i lutowałem lecz będąc pragmatykiem wiedziałem że wcześniej czy później (lub wcale :evilsmile: ), stopka się rozleci w najmniej oczekiwanym momencie dlatego decyzja - serwis. Oczekiwanie minęło, stopka przy lampie jak oryginał. Co prawda 160 zeta poszło zamiast na lody to na stopkę.
Pozdrawiam i ... uczę się łapać rzeczywistość z lampą ( skutek mierny bo fotki z wbudowaną jak i 360 są PRAWIE takie same ). To znaczy nie umiem robić fotek lampą. Może ma ktoś wiedzę o książkach z tej materii??? :roll: Sama instrukcja obsługi na wiele mi się nie zdała.
PS. kurczę , fajny ten Metz 50 - ahhhhhh fajny i palnik obracany .... ale puki co .... 360 rządzi u mnie.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
Poczytaj tu:

http://www.e-cyfrowe.pl/u...0acefc6e5d5f82c

i to:

http://foto.jasiu.pl/02.html

z tym, że pod tym drugim linkiem to już się można nabawić mocnych kompleksów... ;-)

Niemniej jednak ciekawa lektura...

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Jest taka książka, "Z pamiętnika lampy błyskowej" (albo jakoś podobnie). Napisana jest tak jakby to była reklama Nikona i kilku innych firm produkujących akcesoria ale czyta się to dobrze i sporo można się dowiedzieć.

pawgra , nemo dzięki za namiary, wiedza jest w księgach magicznych, bo jak inaczej nazwać fotografię - jak nie magią zatrzymaną w czasie ???
Dziękuję.

Skocz do: