Preacher  Dołączył: 17 Lis 2009
[obiektyw] Czyszczenie obiektywu Tamron 17-55 2.8
Mam pytanko, czy jest możliwośc wyczyszczenia od środka obietywu Tamron? Mam jednego paprocha od strony mocowania i dwa od strony przedniej, w normalnych zdjęciach nie widać tego, ale przy wysokiej przysłonie niestety już brud widać szczególnie na niebieskim niebie. Obiektyw jest na gwarancji, ale wątpie by takie usługi robili w ramach gwarancji, a jeśli robią to może ktoś się orientuje jaka kwota? Bo rozumiem, że rozkręcenie obiektywu = utrata gwarancji. Z góry dzięki za pomocne rady

p.s a może ktoś z forum by się takiego czegoś podjął?

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Proponuję zanieść do jakiegoś serwisu- rozbieranie (i przede wszystkim ponowne składanie) plastikowego zooma może być nieco uciążliwe. Zacznij szukać tu:
http://pentax.org.pl/view...hlight=zak%B3ad

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Preacher napisał/a:
Mam jednego paprocha od strony mocowania i dwa od strony przedniej, w normalnych zdjęciach nie widać tego, ale przy wysokiej przysłonie niestety już brud widać szczególnie na niebieskim niebie.

Widać syfy na matrycy a nie w obiektywie.

matryca idealnie czysta

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Preacher, Pokaż zdjęcia.
Preacher napisał/a:
matryca idealnie czysta
jeśli widzisz jakiekolwiek brudy na zdjęciach, to wątpię mocno w czystość tej matrycy. Już raz się opisałem na ten temat i nie chce mi się powtarzać, ale plwk, ma 110 % racji.

amdman_24  Dołączył: 16 Lip 2010
Matrycy nie masz idealnie czystej, jak to sprawdziłeś ? Znam tylko jedną metodę, niebo, biała kartka i przymknięcie przysłony ile się da... Też kiedyś myślałem że pyłki na/w obiektywie wpływają na jakość zdjęć, w końcu przeprowadziłem doświadczenie celowo posypując przednią soczewkę pyłkami z....nieważne :-P [reklamy kłamią ] , jedynymi plamkami na zdjęciu były pyłki "mieszkające" na filtrze.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Preacher sprawdzałeś czy na innych obiektywach nie ma przypadkiem syfów w tym samym miejscu na zdjęciu? Na forum fuji gość pokazywał sample z obiektywu "wyposażonego" w porządną rysę i żadnego śladu na zdjęciach nie było.
Preacher napisał/a:
matryca idealnie czysta

..... może być tylko wtedy,gdy kilka razy dziennie będziesz ją czyścił na mokro ;-)
Zawsze coś się znajdzie-ale taki urok lusterek :mrgreen:

no to tak, dzisiaj założyłem takiego samego tamrona pożyczonego od kumpla, przysłona f22 zdjecie idealne, na moim tamronie paproki na fotce, dzwoniłem do tamrona powiedzieli, że zrobią w ramach gwarancji

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Pstryknięte przed chwilą zdjęcie paprocha (~ 1 na 1,5 mm) wewnątrz mojego Heliosa.

W odpowiednich warunkach* da się go uwidocznić na zdjęciu- pojawia się czasem przy wysokich przysłonach na gładkich powierzchniach kadru w postaci nieregularnego "zacienienia" o łagodnych, rozmytych konturach.
*na prawdę trzeba się postarać.
[edycja]
Brudna matryca nie jest przyczyną jej (plamy) powstawania - znam na pamięć lokalizację wszystkich syfów na niej. ;-)
Włos przyczepiony do przedniej soczewki kita też może wyjść na zdjęciach.

Dzięki za odpowiedzi, kumpel wyczyścił obiektyw i problem minął

Skocz do: