maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Dekielek do kita (i innych na średnicę 52)
No i stało się. W ferworze walki zasiałem dekielek od kita.
Orginalny jest troszkę w cenie i umyśliłem sobie że kupię "alergiczny" (taki z sznurkiem).
Ma ktoś doświadczenie z nimi?
Mógłbym kupić od znajomego od Canona na 52... ale jakoś tak głupio z skomponowanym w ten sposób zestawem
To już wolę no name...

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
maser,
ja mam taki noname ze sznurkiem i działa :) kupiony za parę zł.

Czyli nic nie rysuje?
A skąd kupowałeś (jakby co PW) i jaka jakość wykonania w stosunku do orginału?

mertel  Dołączył: 17 Gru 2008
Nie no od Canona to działać nie będzie to inny system jest, taki no name może będzie i działać ale nie wiadomo czy poprawnie. Jak już go kupisz to podziel się z nami swoją opinią na jego temat, wszyscy jesteśmy ciekawi doświadczeń z dekielkiem no name.

Zazdroszczę problemu ja mam je zgoła innej natury.

mertel,
Powiem tak, może to i błachostka ale znam przypadki że przez takie błachostki leciały koszty napraw lub wymiany całych urządzeń za wieleset tysięcy zł...
Oczywiście co znaczy taka popierdóła jak dekielek na obiektyw ale porysowane (czytaj zniszczone szkło) za kilkanaście stów to już dla mnie jest problem.
I tu się mam prawo zastanawiać czy jest sens kupować czy się zapytać o to kogoś kto już to zastosował.
:mrgreen:

mertel napisał/a:
Nie no od Canona to działać nie będzie to inny system jest

wolne żarty :) tzn że jeżeli mamy np. filtr Φ 52mm do canona, to w pentaxie nie bedzie działac ??
maser napisał/a:
dekielek na obiektyw ale porysowane (czytaj zniszczone szkło) za kilkanaście stów to już dla mnie jest problem

a od czego sie ma porysować, dekiel to dekiel.
nie da się wkleić fotek, bylo by widać że nie ma różnicy.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
b-bar01 napisał/a:
a od czego sie ma porysować, dekiel to dekiel.

teoretycznie o wypukłą przednią soczewkę mogłyby zahaczać wewnętrzne elementy dekla.
Kto wie, może w Conanie dekielki są mocowane elektrycznie a nie mechanicznie ?

PK napisał/a:
może w Conanie dekielki są mocowane elektrycznie a nie mechanicznie

taaaaa.......... one są cyfrowe i mają AF z potwierdzeniem ostrości :)

tam są normalne zaczepy/spręzynki na gwint 52mm, płaskie od wewnątrz, identyczne jak w ori w pentaxie

White  Dołączył: 31 Paź 2008
W pewnym sklepie fotograficznym we Wrocławiu chciałem kupić dekielek.

- Czy jest dekielek uniwersalny 52 mm?
- A jaka firma?
- Pentax
- Niestety mamy tylko do Nikona i Canona.

Załamany poszedłem do innego sklepu i sam wziąłem z półki Hamę za 12 zł, co by nie pytać bo by się okazało, że ona tylko do Sony czy czegoś tam.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
White, i działa ? Szkoda, że z obiektywami tak się nie da...

Wiecie, ja bym nie stękał gdyby w mojej mieścinie był sklep z odpowiednim wyborem klamotów foto. Ale nie ma niestety takowego :-(
Polazłbym i przymierzył, a tak lipa! :mrgreen:

PK, działa. Sigma nie miała zbyt wypukłej soczewki. Kit też działał.

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Mam pytanie co do nieoryginalnych dekielków - dobrze się trzymają obiektywu? Bo mój oryginalny w Sigmie 70-300 spada bardzo łatwo. Bo już w kicie trzyma się bardzo pewnie (da radę unieść aparat ;-) )
Pozdrawiam

Też w sigmie muszę dokładnie zakładać bo inaczej wylata. Pentaksowe są git.

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Ja swój dekielek od Samsungowego kita przymierzałem do Heliosa 44. Pasuje znacznie lepiej niż do kita. Tak więc ten pewnie pójdzie do Heliosa, bo oryginalny, wciskany jest luźny i spada. Do kita będę musiał kupić coś innego.

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Kupowalem kilka takich nieoryginalnych dekielkow ( 3 lub 4 ) do kilku manualnych szkiel, ktore swego czasu kupilem za grosze na ebayu. Tyle ze to byly akurat jakies 50tki wiec srednica szkla to 49mm. Kupowalem je w B&H-u i Adoramie ale mysle ze te z Alegro/ebaya to pewnie to samo.
Jesli chodzi o ich funkcjonalnosc to ... dzialaja ;-) Napewno mniejszy problem jest z nimi jak z nieoryginalnym dekielkami na tył obiektywu. Bo te potrafia spadac same z siebie :-?

Dziś przyszedł i jestem średnio z niego zadowolony bo na jak go założę na "goły" obiektyw (kit 18-55) to przeszkadza mu wypukłość soczewki (z takim 50-200 nie ma raczej problemów - tu jest płasko). By nie porysować założyłem dodatkowo filtr UV i dopiero na to dekielek. Napisałem też do dystrybutora z prośbą o weryfikację czy nie doszło do jakiejś pomyłki.
Zły nie jest, ale tylko ten mankament ma :-(

Nazca  Dołączył: 06 Cze 2010
Kupiłem [58 mm] ale jakoś tak mnie zaczął ten tandetny plastic wkurzać, że nie czułem się z tym dobrze i kupiłem w końcu oryginał Pentaxa i czuję się z nim dużo lepiej. :)

qorel  Dołączył: 09 Lis 2008
Co do obaw MASER'A o rysowanie przedniej soczewki to je potwierdzam, np:
- kit z dekielkiem zastępczym w zależności od producenta może nie dolegać do gwintu filtra aż do 1mm! bo opiera się dnem o przednią soczewkę, radzę sprawdzić!!!

No mój jest właśnie z tych 1mm odstających...
Ale spokojnie da się to przeżyć z UV-ką. Sprzedawca na allegro wyraził zdziwienie że coś takiego ma miejsce (podobno byłem pierwszy co im zgłaszał) i chyba na tym zdziwieniu się skończyło...
Może kiedyś sobie kupię jakiś od b. popularnych systemów, na razie jakoś mi to nie przeszkadza.

Skocz do: