kliford  Dołączył: 10 Lut 2007
Problem z kartą Platinum SD
Witam,
mam poważny problem z kartą Platinum Sd 4 gb. Zapełniłem ją zdjęciami po czym chce je zobaczyć na komputerze i on jej nie widzi. Wkładam ją do aparatu a tu pojawia się komunikat żeby kartę sformatować. Zdjęcia się na pewno zapisywały, bo je wiele razy oglądałem, część usuwałem. Poradźcie co robić bo zaczynam powoli panikować. Mieszkam w Łodzi. Może ktoś zna jakiś zakład gdzie odzyskują dane czy coś takiego. Dodam że na karcie robiłem zdjęcia pierwszy raz.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
spróbuj na drugim czytniku kart zdjecia zpisane pozostaja nawet po sformatowaniu karty, ale karte musi widzieć czytnik!

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Ściągnąć program do odzyskiwania danych typu Ontrack, kartę można sformatować "formatowaniem szybkim" a potem odzyskiwać bo przy formatowaniu kasowana jest jedynie informacja o plikach a nie same dane. Jeżeli nie jesteś na siłach to daj komuś kto się zna na tym.

[ Dodano: 2010-08-04, 19:01 ]
grzegorzgr napisał/a:
ale karte musi widzieć czytnik!

Tak naprawdę to czytnik kartę widzi tylko Windows nie widzi systemu plików albo coś jest z nim nie tak i chce formatować nośnik. Pod Linuksem można zgrać dane za pomocą dd aby w razie czego mieć kopię tam zapisanych danych.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
[quote="kliford"]po czym chce je zobaczyć na komputerze i on jej nie widzi :?: :idea:

grzegorzgr wiem o co Ci chodzi ale to określenie niezbyt precyzyjne bo na 99% po formatowaniu czytnik kartę zobaczy a przecież aby ją sformatować to też musi ją widzieć.
Chodzi mi po prostu o to że to pewnie wina oprogramowania niż sprzętu. Błąd logiczny na karcie nie pozwala na odczytanie zawartości.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Najpierw spróbuj bez formatowania np. tym: http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk program darmowy a naprawia inne rzeczy nie tylko skasowane pliki.

kliford  Dołączył: 10 Lut 2007
Dzięki za odpowiedzi i rady. Zaraz się biorę do roboty. Choć formatować karty to się raczej nie podejmę

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Nie formatuj karty!

Ja mialem podobne problemy. Uspilem raz laptopa z karta SD w czytniku. Potem w aparacie zformatowalem, narobilem duzo mistrzowskich zdjec, wlozylem do czytnika i odpalilem kompa. Oczywiscie kochany system popsul dane na karcie i moim oczom ukazaly sie smieciowe pliki w ogole nie przypominajace zdjec, poza tym juz nawet nie bylo katalogu z poprawna data, tylko ten poprzedni.

Zainstalowalem ok 5-ciu darmowych programow do odzyskiwania danych, z ktorych ten ostatni byl w stanie mi pomoc i odzyskal wszystkie zdjecia. Wieczorem sprawdze nazwe i Ci przesle, jezeli jeszcze nie uporasz sie z problemem.

kierdel nie wiem czemu tak bardzo boisz się formatowania. To nie jest coś destrukcyjne dla nośnika, formatując usuwasz informacje gdzie są pliki, jak położone czy jaki jest system plików na nośniku, danych nie usuwasz przy formatowaniu. Dlatego powstaje tyle programów do kasowania zawartości dysków czy pendrajwów, stosuje się tam zapisywanie całej zawartości nośnika zerami, jedynkami czy losowymi danymi. Sam format nie jest dużą przeszkodą w odzyskiwaniu danych.

k33l, To czy dane sa wywalane czy nie zalezy tez od rodzaju formatowania.

Odradzam formatowanie poniewaz usuwanie danych lokalizacji plikow przy probie odzyskiwania danych z nosnika jest moim zdaniem glupotą.

Ale używając np. Ontrack Easy Recovery i tak możemy sobie darować system plików i odtwarzać dane w trybie RAW gdzie program odczytuje dane jak lecą i przetwarza na pliki.
Sam miałem kiedyś przypadek że pomyliłem dyski i pod format poszła partycja z muzyką a formatowałem jako ext4 i odzyskać się dało praktycznie 95% danych (trochę pakietów się już zainstalowało). Wcześniej musiałem usunąć partycję i odzyskiwać dane z "pustego" dysku.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kierdel napisał/a:
Odradzam formatowanie poniewaz usuwanie danych lokalizacji plikow przy probie odzyskiwania danych z nosnika jest moim zdaniem glupotą.

Przecież każda część pliku ma zapisaną sygnaturę części poprzedzającej oraz następnej więc jaki problem ze skompletowaniem całości. Tak chyba działają programy odzyskujące dane, odczytują sygnatury i szukają kompletów..

plwk napisał/a:
Przecież każda część pliku ma zapisaną sygnaturę części poprzedzającej oraz następnej

Proste rozumowanie podpowiada mi, ze to jest rzecz zalezna od systemu plikow.

plwk napisał/a:
Tak chyba działają programy odzyskujące dane, odczytują sygnatury i szukają kompletów..

Ja nie wiem, podejrzewam ze jest wiecej niz jeden sposob w jaki moga dzialac.

[ Dodano: 2010-08-06, 12:39 ]
Po prostu, jezeli chce sie z nosnika cos odzyskac, to podstawowa sprawa jest zeby w niego nie ingerowac z zapisem. Nie rozumiem wiec zachecania do formatowania dysku. Nie ma co sie wiecej rozpisywac nad tym tematem.

Właśnie system plików może być przeszkodą, tak jak w moim przypadku, musiałem go usunąć bo nie mógł odczytać danych bo przyjął ext4 jako dystem bazowy. Po usunięciu partycji sprawdził jaki to system i poszło gładko.
System plików to jest coś takiego jak katalog w bibliotece, usuniesz katalog z książkami i żeby znaleźć gdzie jest jaka musisz przeszukać cały zbiór. Ale usuwając katalog nie usuwasz fizycznie książek, one są tam gdzie były. System plików ma informacje gdzie są jakie książki (pliki) i po ile na półce (rozmiar alokacji pliku) nic więcej.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
kliford,
a może zwyczajnie........
odinstalować sterowniki Card Reader i zainstalowac najnowsze a potem zrestartowac kompa. u mnie to pomoglo bez zbędnych kombinacji z odzyskiwaniem danych

Hello. Nie wiem czy sprawa jest nadal aktualna, ale mi sie udalo odzyskac pliki prawdopodobnie tym programem:
http://www.recovermyfiles.com/

Jezeli nie pomoze, to wyprobuj tez inne.

Skocz do: