schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Zimne :-B stawiam.
Taka ciekawostka, że k20D nie pokazuje ogniskowej poniżej 10mm.

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Dajcie mi "pstryknąć" jeszcze kilka fotek ( w rawrach także) i cos podeśle :-)

[ Dodano: 2010-07-29, 06:04 ]
schwefel napisał/a:
k20D nie pokazuje ogniskowej poniżej 10mm.

faktycznie :roll:

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Czyli nie ma takiej ogniskowej! Oszukaństwo :mrgreen:

Widocznie Pentax nie przewidywal, ze ktos zrobi szerzej niz "ich" 10-17 :-)

wuzet napisał/a:
Widocznie Pentax nie przewidywal, ze ktos zrobi szerzej niz "ich" 10-17 :-)

A tu sigma takiego psikusa wykręciła :-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
no ale przecież istniały wcześniej Sigmy 8mm fisheye, więc Pentax mógł się swoją drogą spodziewać, że ktoś zechce taki obiektyw podpiąć do body (mimo że cropowe)

Ciekawe, czy fiszaj 8 mm samyanga pokazuje?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pewnie nie, bo to jest obiektyw A, a nie F czy FA ;-)

trzeba samemu wybrać ogniskową jak masz włączony SR

paweł p  Dołączył: 20 Lis 2008
K200D pokazuje Falcona 8mm

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
K-7 ma 8 milimetrów dla SR-a.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Dlaczego akurat K20 miałaby nie pokazywać 8 mm ?
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=667505#667505

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
White napisał/a:
Ciekawe, czy fiszaj 8 mm samyanga pokazuje?

Na Kiksie oczywiście pokazywał 8mm.

No dobrze ... kilka kolejnych chwil z Sigmą 8-16 zaowocowało paroma fotkami, ktore może pomoga Wam w ocenie tego szkła. Fotki jak fotki, pstrykane "byle gdzie" w celu poglądowym dla forumowiczow zainteresowanych tym tematem :-)
Mechanicznie obiektyw zachowuje sie ok. HSM pracuje cicho ... ale czasem mialem wrazenie drżenia calego obiektywu (z aparatem włącznie). Może poprostu szybkie doostrzanie powodowalo taki efekt, czyli drżenie podobne do automatycznego czyszczenia matrycy w K20D ;-)
Szkiełko wydaje sie na tyle uniwersalne ze nadaje sie do makro (bliżej sie nie dało) ...
1)

... jak i do bokehu :-P
2)

3)

Tak na powaznie to nie wiem czy ten egzemplarz nie posiada FF na 16mm ... bo na fotce nr. 2 ostrzyłem na frontowy liść, a "ostry" jest ten tylny ... chyba że stabilizacja w moim body (we mnie) cos zaszwankowała :roll:
Dokładam Wam jeszcze kilka fotek, co prawda pogoda dzisiaj w NY nie sprzyjała rano do focenia... no ale czego sie nie robi dla forumowiczów :evil:
Zainteresowanych podesłaniem pełnych wersji jpg lub raw, prosze o kontakt na PW z mailem i numerami fotek :-)
Postaram sie w nocy (mojego czasu 8-) ) podesłać :-)
4)

5)

6)

Foty na forum tylko zmniejszone do 700 pikseli i "lekko" podostrzone po kompresji.

Aaaaa zapomniałbym , jeszcze przykład pracy pod słońce :-)
7)

pozdrawiam

wuzet, super. Dzięki!

Do mnie wysyłaj wszystko jak leci. I jeszcze mam pytanie, czy mogę udostępniać Twoje sample osobom zainteresowanym tym szkłem? Zaznaczając oczywiście Twoje autorstwo i własność.

White, nie ma problema ;-) ... Twojego maila mam , wiec tak jak pisalem, siade wieczorkiem i wysle.

[ Dodano: 2010-07-29, 12:44 ]
Jesli macie jakies propozycje/pomysly, co moge zrobic tym szkłem w ramach testu to dawajcie ;-)

Mnie najbardziej by interesowały kadry typu 4 i 6. Na ogniskowych 8 do 12. Z ustawieniem ostrości w okolicach 1 m i przysłonie 8. I Twoja opinia co do solidności wykonania i pracy pierścieni w stosunku do serii EX Sigmy. To tyle z koncertu życzeń :-D .

Co do porównania solidności wykonania, to moge tylko porównać do 150-500 ( jedyna Sigma jaka mam). Ogolna jakosc wykonania jest podobna. W 8-16 obydwa pierscienie chodza podobnie (srednio ciezko) w 150-500 pierscien ostrosci chodzi lżej, pierscien ogniskowej podobnie.
Co do fotek ... to za chwile wybywam z domu popolowac na jakąś Angeline czy innego Pitta :-P ... ale oczywiascie Sigme zabiore ze soba i cos postaram sie jeszcze pstryknąć. Zreszta bede ją mial conajmniej tydzien, tak że napewno cos jeszcze nią zrobie :-)

To ja optuję za Angeliną :mrgreen:

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
wuzet, tam stało 16-50 może mógłbyś zrobić serie zdjęć porównujących krótką gwiazdkę na najkrótszej ogniskowej z tą sigmą na najdłuższej? ;-) Fajnie by było ze statywu tylko zmieniając obiektywy :-P

darkduch, pomyśle nad tym
Dokładam jeszcze jedna fotke z 8 mm.
8)

Dzisiaj udało mi sie zrobic jeszcze kilka zdjęc Sigmą ... wiekszość na 8 mm.
9)

10)

11)

12)

Skocz do: