Bhp  Dołączył: 28 Maj 2010
[K-7] E-pokretlo
Witam

Mam problem z przednim e-pokrętłem mianowicie jak jest np na Tv 1/6400 i zaczynam nim krecic w lewo, bądź w prawo by zmniejszyć to zaczyna mi skakac np do 1/5000 potem 1/8000, albo też nie chce w ogóle zaskoczyc. Czy też tak macie czy mam wysłać aparat na gwarancję ?

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Bhp napisał/a:
jak jest np na Tv 1/6400 i zaczynam nim krecic w lewo, bądź w prawo by zmniejszyć to zaczyna mi skakac np do 1/5000 potem 1/8000

Bądź bardziej precyzyjny w opisie problemu, bo jak kręcisz w lewo i przeskakuje ci w jedną stronę, a jak w prawo, to w drugą stronę przeskakuje, to tak ma być.

To może inaczej, jak kręcę w prawo by zwiększyć iso to się zwiększa ( jest dobrze ), natomiast gdy kręcę w lewo by zmniejszyć zaczyna mi przeskakiwać np na 3200 potem 1600 znowu 3200.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Miewam podobny problem (też z K-7) więc wiem o co chodzi. U mnie tylna rolka niepoprawnie działa gdy kręcę nią w lewo (np zmniejszam przysłonę). Niepoprawnie tzn czasami (nawet często) zamiast zmniejszać ją zwiększa (tak jakbym kręcił nią w przeciwnym kierunku). Do tego działa to skokowo - nie jedno "kliknięcie" = jedna wartość, ale wiecej). Czyli np f 8.0->7.1->6.3->5.6->9->11->10->9 itp. Momentami tak to się nasila, że używanie rolki staje się kłopotliwe. Wtedy "mocna" grucha i ostre dmuchanie w szczelinę rolki i na jakiś czas pomaga (2x już tak miałem). Podejrzewam, że jakiś brud się dostał a grucha tylko "odsuwa go od czujnika"...

azimut  Dołączył: 09 Sie 2010
Ja też mam problem z tylną rolką. Parametry często zmienia skokowo i zamiast zmniejszać wartość to ją zwiększa i odwrotnie. Ale to na pewno nie jest związane z zabrudzeniem bo aparat jest nowy, ma dopiero 2 dni.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Przedmuchać porządnie. Jeżeli nie pomoże, aparat do kartonika i słać DHL-em na koszt odbiorcy do serwisu.

Dziękuje bardzo za pomoc, spróbuje tak zrobić czyli wpierw przedmuchać :) jak pomoże to dobrze, jak nie to do serwisu.

Pozdrawiam

pich  Dołączył: 11 Wrz 2008
e-pokrętło - mam to samo :(
i jak panowie Wasza historia z e-pokrętłem? Pomogło dmuchanie, czy aparat odwiedził serwis?
Wczoraj w mojej k-7 pojawił się ten sam problem. Tylne e-pokrętło działa poprawnie tylko kręcąc w prawo. Kręcąc w lewo (zmniejszając wartości) często wartości zmniejszają się prawidłowo, a czasem wzrastają. Dokładnie jak w info wyżej.

Cóż prawde powiedziawszy na początku jak przedmuchałem pomogło, ale potem stwierdziłem że i tak dokupuje niedługo gripa także tam będę zmieniał :) ale możliwe że to własnie kurz to powoduje.

no i nie pomogło :( ani dmuchanie, ani ssanie :)
aparat dziś wyjeżdża do Apollo

Armakuz  Dołączył: 17 Lis 2009
U mnie ten sam problem z przednim pokretlem. Aparat wczoraj wyjechal do serwisu. Odrobine niepokojace jest to, iz to nie odosobniony przypadek.

teo  Dołączył: 15 Mar 2010
No, jak na razie całe trzy (!) na sprzedanych egzemplarzy tysiące.

Armakuz  Dołączył: 17 Lis 2009
Najwyrazniej mamy pecha do malych filipinskich raczek ;)

W zasadzie, jeśli nawal sprzęt na gwarancji, to producent ma pecha.

Racja - tylko, jeśli to wina kurzu - to uszczelnienia powinny być lepsze. Mimo że jest weather resist to bardzo go oszczędzam pod tym względem

ukash  Dołączył: 19 Wrz 2009
witam
Czy ktoś już odebrał swojego pentaxa z serwisu? Ile trwała naprawa? Zauważyłem tą samą przypadłość u siebie z przednim e-pokrętłem. Jutro dzwonie do serwisu. A swoją drogą to niezłe badziewie skoro już parę osób ma z tym problem.
pozdrawiam.

ukash napisał/a:
A swoją drogą to niezłe badziewie skoro już parę osób ma z tym problem.

Jasne. Wpisujmy miasta, które nie maja takiego problemu. Kozia Wólka.

ukash  Dołączył: 19 Wrz 2009
teo napisał/a:

Jasne. Wpisujmy miasta, które nie maja takiego problemu. Kozia Wólka.

To jest wątek dla osób które mają z tym problem, jeśli nie masz nic ciekawego do napisania to nie pisz. :-)

Mam. Na przykład obśmiać wyciąganie wniosków dotyczących ogółu na podstawie jednostkowych doświadczeń, dalekich od reprezentatywnej próby.

los_arturos  Dołączył: 09 Lip 2010
no i ja mam podobny problem z moim k-x. trochę uprzykrzyło mi to urlop... nic jutro do serwisu

Skocz do: