roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Czy taki dysk na USB działa tak samo jak pamięć flash .

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Tak, taki duży pendrajw :D

Czyli nie potrzebuję osobnego zasilania ,i wpinam kiedy mam ochotę.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
roket,
k33l napisał/a:
duży pendrajw
słowo-klucz.
Dysk 2,5'' w zewnętrznej kieszeni na USB wymaga 2 portów USB albo zasilacza. Podpinanie do 1 portu bywa ryzykowne.
Tak.

Można jaśniej.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pobór prądu może być zbyt duży dla pojedynczego gniazda USB.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
PK napisał/a:
Dysk 2,5'' w zewnętrznej kieszeni na USB wymaga 2 portów USB albo zasilacza. Podpinanie do 1 portu bywa ryzykowne.
Tak.

To ryzykuję już od trzech lat przynajmniej i nic. Zasilanie z dwoch portów USB dotyczy zazwyczaj laptopow, które mają niższe zasilanie na porcie USB niz powinno byc nominalnie.

Więc dobrze kombinowałem z tym Flashem.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
roket, plwk już pięknie Ci wyjaśnił o co chodzi.
Flasha możesz upuścić na podłogę i będzie potem działał ;-) Taki dysk jest podobny w użytkowaniu, ale trzeba się z nim delikatniej obchodzić- zbyt szybkie odpięcie, z pominięciem procedur może doprowadzić do uszkodzeń od systemu plików do talerzy, ale jak sądzę nie należysz do tej grupy szczególnie utalentowanych ludzi, którzy nawet młotek umieją popsuć, więc nie powinno to stanowić kłopotu ;-) ;-)

radek_m  Dołączył: 21 Lis 2007
ja tam ma WD 2.5 cala na usb, tyle że fabryczny - w sensie nie wkładałem dysku do kieszeni.
Jako wyposażenie ma 1 gniazdo usb i jeden kabelk z pojedyńczą wtyczką. I nic więcej.

Więc dyski usb zasilane z jednego portu usb teżsą.

ps. mam wyłącznie lapy i tylko z lapkami ten dysk jest używany.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Tak czytam i czytam i sie zastanawiam: po co komplikowac sobie zycie? Kup pendrive'a. Za 16GB zaplacisz jakies grosze. Jak bardzo leniwy jestes to kup taki z U3 i wrzuc jakis soft do synchronizacji.

Sandisk MicroCruzer. Kosztowal 26e. Do tego to http://allwaysync.com/download.html i z glowy.

Mam zdjecia synchronizowane na dwoch twardych w kompie. Do tego Jeden PATA podlaczany bardzo rzadko. Sprawy sluzbowe mam w biurze, na pendrivie, na stacjonarnym w domu i jeszcze najwazniejsze na 4GB MicroCruzer.

Kup pendrive. Taka sama szansa zepsucia jak karta pamieci.

ggdh, Tylko Linux .
Jako że została mi bardzo szybka karta CF 4GB po Olku ,to ona będzie robić za archiwum , tylko trochę mnie denerwuje że podczas botowania systemu ,system chce botować właśnie z CF i muszę odpinać za każdym razem.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
roket, a nie wystarczyłoby zmienić w biosie kolejność bootowania nośników :?:

W biosie jest zmienione .

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
a kolejność bootowania dysków twardych jest dobra?

Dobra.

Skocz do: