mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ciekawe co to za robaczki były :roll:

disciple  Dołączył: 19 Mar 2008
plwk napisał/a:
Syf na matrycy. Próbowałeś przedmuchiwać gruszką beztalkową?

nie, ale za to sprężonym powietrzem z puszki stosowanym w elektronice

próbować dalej przedmuchiwać - wolno ryzykować czyścić matrycę?

---

nie mam pojęcia co to były za robaczki ale jestem prawie pewien że przywędrowały sobie z nowym obiektywem - dotąd mialem czyściutki korpus

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
disciple napisał/a:
sprężonym powietrzem z puszki stosowanym w elektronice

Czymś takim można sobie niezłego bałaganu narobić.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
disciple napisał/a:
sprężonym powietrzem z puszki stosowanym w elektronice

próbować dalej przedmuchiwać
Przygotuj się do czyszczenia na mokro :-(
Pisane wiele razy by nie dmuchać tymi szprajami bo usyfisz matrycę. :idea:

JackDeJack napisał/a:
Pisane wiele razy by nie dmuchać tymi szprajami bo usyfisz matrycę. :idea:

tak to jest jak doradzi inny fachowiec zanim zajrzy sie na forum

JackDeJack napisał/a:
Przygotuj się do czyszczenia na mokro :-(

napisz proszę jak to wykonać, dziękuję z góry

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Może jeszcze spróbuj na sucho ściereczką z mikrowłókna (~3 zł w spożywczym Słoneczna kuchnia ) często dmuchanie nie daje rady , a delikatne przejechanie taką szmatką ściąga tłuste plamy .

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
disciple, Jest wątek o czyszczeniu matrycy, a nawet kilka - poczytaj :idea:

cubak  Dołączył: 08 Sie 2010
@disciple jakby co są też filmiki na youtube, na pewno coś znajdziesz. Linka nie podam bo ma Internecie z Iplusa wole tam nie wchodzić ;-) Ja na podstawie takiego filmiku przeczyściłem swoją. (matrycę oczywiście 8-) )

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Na mokro używałem kiedyś Izopropanolu ale jak natknąłem się na płyn do czyszczenia okularów z powłokami o nazwie Chemax3-nie stosuję nic innego.Szpatułkę zrobiłem sobie z plastikowej łopatki do lodów którą opatulam miękką ściereczką do optyki,rozpylam płyn na krawędź ściereczki i przeciągam tylko raz po matrycy.Chemax3 odparowuje o wiele skuteczniej niż izopropanol.

Dzieki za pomoc, no niestety gruszka i czyszczenie na mokro (izopropanolem) nie pomogly a wrecz przeciwnie bo teraz mam na matrycy kilkanascie plamek, a poza tym jeszcze czarne kropeczki na matówce ktorych tez przybyło

http://img825.imageshack.us/i/sg104302.jpg/ (wszystkie widac na pelnej rozdzielczosci)

nie rozumiem dlaczego pojawil sie ten brud po dwoch latach uzytkowania aparatu (dotad byl czysciutki) - w momencie gdy kupilem nowy obiektyw i zalozylem go.. :?:

Chyba pozostaje mi fachowiec / serwis bo raczej nie odważę się samodzielnie czyscic po raz kolejny i pogarszać sytuację. Co poradzicie?

Mam jeszcze dwa pytania:
1. Niektórzy z Was piszą że oddają sprzet na czyszczenie do serwisu Pentaxa - a jak się ma sprawa z Samsungiem? (posiadam GX-10) Gdzie miescie sie serwis Samsunga - pamietam ze dawniej istniaja strona informacyjna a teraz juz tylko tak http://www.samsungfoto.pl/ i zadnych danych

2. Czy ktos z Was zarekomenduje inny serwis w poludniowo wschodniej Polsce (np. Rzeszów?)

disciple,jeżeli robiłeś to po raz pierwszy od czasu zakupu to tylko pogratulować.Pogratulować również braku wiedzy na temat adresu serwisu Samsunga-POWAŻNIE.To tylko świadczy o jakości wykonania sprzętu.
A teraz cię pocieszę-jeżeli czyściłeś na mokro pierwszy raz w życiu to i tak wyszło ci nieźle.Mój pierwszy raz naniósł na sensor o wiele więcej paprochów.Zanim dojdziesz do wprawy i dobierzesz odpowiednie środki trochę pobiegasz do okna w celu pstryknięcia zdjęć testowych.Moja rada-w pierwszej kolejności czyścimy dokładnie komorę lustra za pomocą gruszki,miękkiego pędzelka i ponownie gruszki.To właśnie z tego "pomieszczenia" syf wędruje na matrycę.Po wyczyszczeniu komory szybko zatykasz bagnet i dopiero wtedy z menu uruchamiasz funkcje podniesienia lustra.Na temat środków do matrycy jest milion sposobów i teorii-każdy ma swoją.U mnie Izopropanol się nie sprawdził bo po odparowaniu zostawały smugi i kropelki czegoś tam-dosuszanie ściereczką nie rozwiązywało sprawy.Z powodzeniem używam zaproponowanego powyżej Chemaxu3 i mięciutkiej ściereczki którą opatulam szpatułkę Hand Made.Pamiętaj że pomieszczenie w którym wykonujesz zabieg jest również ważne.Chodzi o to żeby było w nim jak najmniej unoszącego się kurzu.Osobiście mam już koncepcję na wykonanie "czystej komory do czyszczenia aparatu ale muszę zdobyć odpowiednie arkusze plexi.Dobrze jest przed zabiegiem spryskać powietrze w pomieszczeniu,wtedy opadająca woda "zabierze" ze sobą wszelkie pyłki.

Jeżeli natomiast nie masz cierpliwości i jednak zdecydujesz się na serwisowe rozwiązanie sprawy poniżej masz namiary na Serwis Samsunga
FOTOSERVICE

andybond napisał/a:
disciple,jeżeli robiłeś to po raz pierwszy od czasu zakupu to tylko pogratulować.Pogratulować również braku wiedzy na temat adresu serwisu Samsunga-POWAŻNIE.To tylko świadczy o jakości wykonania sprzętu.
A

Dzieki za Twojego posta.

Powaznie mowię, że przez dwa lata nie mialem żadnych problemow z brudem, a troche uzywalem aparat. Mam wciaz podejrzenia co do nowego obiektywu, mysle że zabrudzenie "przyszlo" z nim - usuniecie kita i zalozenie nowego szkła trwalo przeciez moment a nastepnie w puszce znalazly sie (jak juz pisalem wyzej) dziwne robaki i brud.... - przy zakupie sprzedawca stwierdzil ze "znalezli dla mnie jeszcze jeden ostatni model w magazynie" - wiec moze troche sobie on tam leżał.. tym bardziej że nie byl szczelnie zapakowany

Co do adresu serwisu - kojarzylem ze to jest Gdynia. W miedzyczasie sprawdzilem sobie na karcie gwarancyjnej ten sam adres ktory podales. Nie wiem czemu nalezycie nie funkcjonuje ich strona, jest tam tylko oferta sprzedazy.

Dzieki za Twoje wskazowki :!: Wlasnie czekam na zamowiony juz wczoraj Chemax3.

A w miedzyczasie sprobowalem raz jeszzce czyszczenie i wynik byl pozytywny, pozostaly juz tylko dwie mniej widoczne smużki. Może jednak serwis nie bedzie potrzebny.

disciple napisał/a:
Mam wciaz podejrzenia co do nowego obiektywu, mysle że zabrudzenie "przyszlo" z nim - usuniecie kita i zalozenie nowego szkła trwalo przeciez moment a nastepnie w puszce znalazly sie (jak juz pisalem wyzej) dziwne robaki i brud.... - przy zakupie sprzedawca stwierdzil ze "znalezli dla mnie jeszcze jeden ostatni model w magazynie" - wiec moze troche sobie on tam leżał.. tym bardziej że nie byl szczelnie zapakowany

disciple, nie spisuj szkła na straty ale zdaj sobie sprawę ze jeszcze kilka niespodzianek z niego może wyskoczyć ;-)
Proponuję dokładnie go odkurzyć porządnym,mocnym odkurzaczem.Przyłóż rurę ssącą do każdego potencjalnego zakamarka skąd może coś wypaść na matrycę a odkurzacz włącz na najwyższą moc.

solaris.urs  Dołączył: 28 Kwi 2009
na wstepie dzieki za rady @antybond - chemax rzeczywiscie dziala :)

jako, ze sezon lodow juz sie skonczyl i o patyczki nie latwo to polecam takie cos sobie zmontowac przed czyszczeniem matrycy

Na patyczek nakrecilem kawalek tasmy papierowej jako usztywnienie pod mikrofibre a zszywaczem spialem by sie trzymalo i bez problemu operowac w trakcie czyszczenia. Tylko jedno 'ale' - jesli takie cos zmontujecie to przegi szmatki czyms zarobcie. Przy pierwszym podejsciu nitka zostala w srodku i musialem wyciagac penseta

pozdrawiam

emem  Dołączył: 19 Kwi 2010
solaris.urs, Nie widać obrazków :-(

solaris.urs  Dołączył: 28 Kwi 2009
dziwne, wczoraj dzialalo

a ponizej z proba ukazania tasmowego stelaza

pozdrawiam :)

Skocz do: