fylyp89  Dołączył: 26 Kwi 2010
[obiektyw] sigma 18-50 EX Macro
Witam,
Pytać będę o koszta i o ewentualne kroki.
Zamówiłem u typa na allegro sigmę 18-50 EX Macro za 1200 zł (jakoś tanio) co do gwarancji "nie był w stanie ustalić" ale wydało mi się normalnym że i tak się skończyła. Obiektyw przyszedł dzisiaj, podziałał 5 min (kilka dosłownie zdjęć i nagle j**! Pierścień przesłony kręci się w kółko, brak oporu, i nie daje żadnego efektu. W środku grzechoczą jakieś kulki. Nie przywaliłem w nic i obchodziłem się z nim ostrożnie. Logicznym stało się więc że cwaniak sprzedał mi lewy obiektyw!
Teraz pytania:
Znacie ewentualne kroki na allegro? Czy wiecie jak postępuje się z takimi sprawami? Sprzęt przyszedł w miarę dobry (lekkie luzy na pierścieniu) ale wygląda na to że była to chwilowa atrapa! Czy łatwo będzie dojść że sprzęt przyszedł lewy i odzyskać od kolesia kasę? Allegro musi mieć jakiś plan działania.
Drugie pytanie to na wszelki wypadek czy wiecie co mogło pójść i ile kosztują takie naprawy bez gwarancji. Obstawiam że poszło jakieś łożysko!
Z góry bardzo dziękuję za konkretną merytoryczną radę (bez cwaniaków z forum z tekstami - no to było nie kupować)

suchotnik  Dołączył: 11 Mar 2010
Hmmm to tutaj są tacy cwaniacy? :shock: Mi zawsze ludzie pomagali z tego forum :mrgreen: Może uszkodzenie nie jest wcale poważne, nie znam tego obiektywu ale spróbuj odkręcić bagnet, może tylko jakaś kulka z pierścienia przesłon wypadła... Tak swoją drogą, spojrzałem na zdjęcia tego obiektywu i nie widzę w nim pierścienia przesłon...

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
fylyp89 napisał/a:
bez cwaniaków z forum
:?: tu masz z poza forum :arrow: http://sklepy.allegro.pl/...producenta.html

fylyp89  Dołączył: 26 Kwi 2010
widzę że nie warto było wspominać o cwaniakach bo jak zwykle pojawiają się odpowiedzi mało merytoryczne...

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
fylyp89 napisał/a:
Allegro musi mieć jakiś plan działania.

Merytorycznie to Allegro ma Cię gdzieś, taka jest prawda. Pierwszą rzeczą to napisz do "kolesia" że obiektyw nie działa od początku bo inaczej będzie twoja wina że popsułeś. Oczywiście ty nie popsułeś prawda?
fylyp89 napisał/a:
Drugie pytanie to na wszelki wypadek czy wiecie co mogło pójść i ile kosztują takie naprawy bez gwarancji. Obstawiam że poszło jakieś łożysko!

Herbatę mam w torebkach to z fusów za bardzo wróżyć się nie da ale możesz napisać do serwisu Sigmy i opisać problem jaki masz, powinni coś odpisać z wyceną włącznie. Być może to nie pierwszy przypadek i będą wiedzieli co się stało.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
fylyp89 napisał/a:
ile kosztują takie naprawy bez gwarancji
http://www.sigma-foto.pl/obsluga-serwisowa,s.html
Dowiedz się od nich, co to może być i sprawdż koszt naprawy w jakimś nieautoryzowanym serwisie, w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania.

Skocz do: