basienkaa85  Dołączyła: 14 Sie 2010
[lampa] lampa się nie podnosi :(
Jestem wprawdzie nowym użytkownikiem lustrzanek i na wielu rzeczach się jeszcze nie znam ale ewidentnie coś z tą lampą jest nie tak. Dziala jak chce, najczęściej jak nie tzreba to bez problemu się uruchamia natomiast gdy jest potrzebna to nie chce się podnieść , i nie ma znaczenia czy ustawiona jest na tryb automatyczny czy też normalnie na włączony- nie podnosi się i już. Cyz ktoś mial podobny problem ? Dodam ze aparat jest w moim posiadaniu ok 2 tygodni dopiero a juz trzy razy mnie lampa zawiodła w waznych momentach. Czy jest jakiś inny sposób zeby podnieść lampę ?

p_ttl
[Usunięty]
basienkaa85, było by miło, a nawet wskazane, gdybyś określiła o jakie body chodzi ...

chodzi o Pentax K-m

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Dla jasności spytam: czy lampa "samodzielnie/automatycznie" raz podnosi się,
a raz nie podnosi, czy może nie działa ręczne podniesienie przyciskiem :?:

(napisz gdzie zamieszkujesz, to może znajdzie się w pobliżu ktoś, kto zechce zerknąć
na aparatkę)

wlasciwie to jest to powiązane, bo jak np ręcznie się nie chce podnieść to jeśli przestawie na lampe automatyczną to też nic się nie dzieje. Tylko nie rozumiem dlaczego , skoro tak jakby nie dziala ten przycisk podnoszenia, to czasami się odblokuje i wtedy normalnie sie podnosi czy to sama czy ręcznie.
Czyli dla jasności- cos jest nie tak z przyciskiem, może coś nie styka ? Chyba ze mam jakies złe ustawienia ale sprawdzilam to raczej dokladnie i nie sądze zeby to bylo przyczyną

[ Dodano: 2010-08-15, 09:02 ]
a mieszkam w Katowicach

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jakie masz ustawienia lampy w menu? Na jakim programie co się dzieje?

mam w ustawieniach Auto, błysk włączony, auto z redukcja czerw.oczu, błysk włączony z redukcją, ale problem występuję bez względu na to w jakim trybie mam lampę. Dajmy na to wczoraj późnym wieczorem na zamku gdzie lampa byla już niezbedna, próbowaliśmy na różne sposoby zmienić ustawienia mając nadzieje ze moze sie [podniesie ale nie, w wizjerze miga znaczek ze lampa niezbędna, tryb ustawiony na auto a ona nic, nie podnosi się ani ręcznie ani automatycznie

Czy tak było od początku? Skąd jesteś, może byś się spotkała z kimś kto ma dłużej Pentaksa, żeby sprawdził?

Jestem z Katowic. Aparat mam moze ze 2 tygodnie ale już w pierwszym tygodniu zdarzyła się taka sytuacja, z tym że bylam wtedy nad morzem i myślałam ze moze jakiś piasek wpadł przypadkiem czy kurz i dlatego sie zablokowało, gdyż po kilku godzinach prób - w sensie naciskania "up" w końcu zaskoczyla i było ok aż do przedwczoraj, kiedy to znowu zazcęło cos sie z nią dziać. Wczoraj za dnia znów zskoczyła ale wieczorem mechanizm padł całkowicie i do dzis nie cche zaskoczyć. Poza tym podnoszeniem lampy wszystko jest całkowicie w porzadku także moze coś z elektronika? coś nie styka? Chyba i tak skończy się to na tym ze pójdę z gwarancją do sklepu ale jeśli ktoś mógłby jakoś pomóc to byłabym ogromnie wdzięczna gdyż bardzo ale to bardzo potrzebny jest mi on na sobote i to koniecznie z lampą :( a niestety nie mam jeszcze żadnej dodatkowej.

mrjinks  Dołączył: 13 Mar 2010
Hmmm... Mam K-X, czyli to w sumie to samo, sugeruje udać się do serwisu, lampa powinna zawsze się otwierać po naciśnięciu przycisku. Sprawdź jeszcze, jak masz pokrętło w trybie auto - jak się wtedy zachowuje.

sprawdzalam na wszystkich trybach, ciagle jest to samo. Aktualnie sie otworzyła kilka godzin temu- aż się boję ją zamknać. No ale chyab faktycznie ide z tym do serwisu bo widzę ze nikt takich pzrebojów nie miał więc nie mam na co czekć w sumie

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Jakie masz akumulatory w aparacie?
Pytanie może wydać się dziwne, ale blokada lampy chyba zwalniana jest przez elektromagnes. Może on wymagać chwilowo stosunkowo dużego prądu. Aparat będzie chodził bez zarzutu, ale może właśnie braknąć nieco prądu do otwarcia lampy. Stwierdziłaś, że czasem lampa otwiera się - może to akurat było po naładowaniu aku?

wczoraj się otworzyla wieczorem mimo iż baterie były w połowie rozładowane, dzis znów nie działa.... Wszystko wskazuje na to ze to jednak jakaś wada sprzętu :(

Nie wiem, czy to coś da, ale zrób tak:
1-naciśnij lekko obudowę lampy (lampę)
2-naciśnij guzik "up"
3- puść obudowę lampy
Może się podniesie :?:

(to taka "filozofia na temat mechaniki" - coś jak voo-doo z aparatką zamiast laleczki) :mrgreen:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Nie mam teraz pod ręką żadnego body, ale z tego co pamiętam to mechanizm podnoszenia lampy w cyfrowych pentaxach był czysto mechaniczny. Naciśnięcie przycisku podniesienia lampy przesuwało taką małą dźwigienkę blokującą lampę i następnie lampa wyskakiwała.
Polecam spróbowanie patentu opisanego przez anatol1, szczególnie biorąc pod uwagę to, że aparat był na plaży. Nawet jeżeli wtedy bardzo na niego uważałaś, to raczej nie byłaś w stanie ochronić go przed wszystkimi drobinkami piasku latającymi w powietrzu. Piasek np. mógł się dostać gdzieś w okolicach zawiasów na których obraca się cała konstrukcja lampy i zablokować możliwość podniesienia się lampy.
Na twoim miejscu spróbowałbym też nacisnąć guzik "up" i jednocześnie próbować delikatnie palcami pomóc lampie się otworzyć.

Z tego co pamiętam to w K-7 nie podniesiesz lampy bez zasilania.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Nie wiem na ile to podobne rozwiązania, ale w moim DS'ie czasem gdy lampa się nie chce podnieść (tylko słychać jakby krótkie brzęczenie przy naciskaniu guzika) to wystarczy ją lekko docisnąć w kierunku body i już się otwiera z guzika.

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
Też tak miałem w DeeSie, wystarczyło nacisnąć guzik i delikatnie pacnąć palcem w kominek od góry. Co ciekawe, nie działały bardziej brutalne metody (ściskanie, podwadzanie itp.).

LDevil napisał/a:
...z tego co pamiętam to mechanizm podnoszenia lampy w cyfrowych pentaxach był czysto mechaniczny. Naciśnięcie przycisku podniesienia lampy przesuwało taką małą dźwigienkę blokującą lampę i następnie lampa wyskakiwała.....Na twoim miejscu spróbowałbym też nacisnąć guzik "up" i jednocześnie próbować delikatnie palcami pomóc lampie się otworzyć.

Pamięć bywa zawodna ;-) nie ma tu żadnej dźwigienki, jest natomiast "zatrzask prądowy".
Naciśnięcie "up" bez włączenia aparatki, nie powoduje wyzwolenia lampy.
Działanie elektromagnesu można sprawdzić następująco:
-włączyć aparat
-nacisnąć lekko lampę, tak żeby się nie mogła otworzyć
-nacisnąć "up"
Powinien być słyszalny cichy trzask zamka elektromagnetycznego zwalniającego blokadę.
(nie mylić z kliknięciem guzika "up")
Cisza po kliknięciu "up" świadczy o awarii przycisku, lub elektromagnesu, lub przewodu/ścieżki doprowadzającej prąd do zamka.

Jeśli uda się podnieść lampę, to można oczywiście sprawdzić czy zawiasy lampy pracują
płynnie, wachlując samą lampą. Jednak nie tutaj szukałbym przyczyny dziwnego zachowania lampy.

Ciekawe czy założycielka tematu stosuje nasze szamańskie sztuczki, czy też poddała się
i wysłała aparat do serwisu.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
plwk napisał/a:
Z tego co pamiętam to w K-7 nie podniesiesz lampy bez zasilania.

W K-7 podnoszenie lampy wbudowanej jest całkowicie mechaniczne, tak jak w MZ-5n chociażby.

Skocz do: