deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
Pentax SMCP-FA 50/1.4 a Pentax D-FA 50 f/2.8 Macro Auto
Podobniez nie ma glupich pytan sa tylko glupie odpowiedzi :-) , kierujac sie ta zasada mam pytanie jaka jest roznica pomiedzy w.w.obiektywami i czy dla amatora ma to jakies przelozenie w praktyce.Pytam,iz jestem na kupnie takiego obiektywu a jedyna widoczna roznica to cena :-)

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
Jest też różnica w świetle 1,4 a 2,8...co za tym idzie-większa głębia ostrości w drugim.

Michał K napisał/a:
większa głębia ostrości w drugim.

Ale jak ma sie to efektu koncowego?Czy jest to duza roznica bo 2.8 do 1.4 to duzo a w cenie tez okolo 140$

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
deniel napisał/a:
Pytam,iz jestem na kupnie takiego obiektywu a jedyna widoczna roznica to cena :-)
Przecież D-FA to obiektyw macro, odwzorowanie 1:1. Jest ciemniejszy, ale to macro, ostry od pełnej dziury i ostrzy od 20 cm. Fa 50/1.4 ostrzy od 45 cm.

argawen napisał/a:
Przecież D-FA to obiektyw macro, odwzorowanie 1:1. Jest ciemniejszy, ale to macro, ostry od pełnej dziury i ostrzy od 20 cm. Fa 50/1.4 ostrzy od 45 cm.

A tak do konca to jak to jestw praktyce?Czy Fa50\1.4 nie moge robic makro zdjec? Czy jest to tylko fajna portretowka? Jaki obiektyw kupic? A moze Pentax D-FA 100mm f/2.8 Macro bedzie alternatywa?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
deniel,
po twoich pytaniach radze kupic najpierw ksiazke jakas o fotografii....albo w sieci poczytac........

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
w analogu 50tka była podstawonym obiektywem, w cyfrze trzeba ją traktować jako obiektyw portretowy (75mm) i do portretów lepszy będzie 1.4 (da bardziej miękki obraz), natomiast do robienia portretów roślinkom i żuczkom 2.8macro (główny element bardzo ostry i rozmyte tło).
Funkcję obiektywu podstawowego spełnia teraz np Sigma30/1.4, Pentax31/1.8 albo od biedy Pentax40/2.8

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
po tym iz ' jestes na kupnie' mozna wywnoskowac ze jest Ci do czagos potrzebny, ze go Ci brakuje. wiec odpowiedz sobie na pytanie do czego Ci go brakuje.

koledzy juz pisali do czego sa poszczegolne szkla. oczywiscie 50ki macro tez mozna uzywac do normalnej czy portretowej fotografii. jednakze 2 dzialki swiatla to spora roznica. no i portrety robione 1.4 beda znacznie ladniejsze (rozmycie tla).

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
czy 50mm ze światłem 2.0 a swiatłem 1,7 smc-A jest lepszy?

Fafniak napisał/a:
po twoich pytaniach radze kupic najpierw ksiazke jakas o fotografii

Niezla rada,mozesz jakas polecic? Przepraszam za brak wiedzy elememntarnej ale zawsze ktos kiedys zaczynal (no chyba ze sie ktos sie urodzil z obiektywem w rece :-) ) ja nie i mam inny zawod.Fotografia to moje hobby a pytam sie o takie rzeczy, bez przygotowania teoretycznego,poniewaz przylatuje moj znajomy ze USA a tam mozna troche taniej kupic sprzet.

zy napisał/a:
no i portrety robione 1.4 beda znacznie ladniejsze (rozmycie tla).
Przy 50 macro może wyjść za dużo syfków na twarzy :mrgreen: . Sam robiłem tamronem 90 Macro, ale mnie osoby portretujące pognały. Nie lubię za bardzo ingerować w portret :-P .

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
deniel, nie mam pojecia co jest na rynku.....

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Fafniak napisał/a:
deniel, nie mam pojecia co jest na rynku.....

jak to co?! warzywa .... i owoce

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
deniel, z calym szacunkiem dla Ciebie ale i dla amatorow-hobbystow, prosze Cie, nie mow nikomu, ze fotografia to Twoje hobby, chyba ze zupa pomidorowa tez nim dla Ciebie jest. Naprawde hobbysta to ktos wiecej niz "posiadacz lustrzanki" - umowmy sie.
Kup 50/1.4 jesli sie da - latwo ja pozniej sprzedaz za dobre pieniadze.

nie zapomnij o kasetach disco -polo :-)

[ Dodano: 2007-05-08, 21:43 ]
l_uka napisał/a:
prosze Cie, nie mow nikomu, ze fotografia to Twoje hobby,

Przepraszam ale moze zle sie wyrazilem, jestem raczkujacym misiem szukajacego swojego hobby a lustrzanka to tylko pretekst do tego.Ale mam nadzieje ,ze sie to kiedys zmieni. A jak nim nie zostane to zawsze moge ci sprzedac ci ten obiektyw :-)

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
Czy ktoś tobi zdjęcia na przysłonie 1.4? Chyba że z bardzo bliska, bo dalej będzie rozmyty zbyt obraz i aberracje. Przynajmniej w mojej a 50/1.7 tak jest. Akceptowalna jakość dopiero od 2.5 się zaczyna.
Więc jak w tej macro można od pełnej dziury robić to jest to ciekawa propozycja, zwłaszcza jak się sporo zdjęć macro robi
http://www.jcolwell.ca/_S...-2004-06-30.pdf
tu sa oceny obiektywów, macro ma lepsze noty ale to jest wersja bez D

FraZa napisał/a:
Chyba że z bardzo bliska, bo dalej będzie rozmyty zbyt obraz i aberracje.
Wiesz, na przysłonach 1.4, 1.7 to przeważnie robi się na bliskich odległościach. Za małe GO. Na swojej 77 zaczynam na 2.5, bo małe wahnięcie na 1.8 i ostrość ucieka "hen za góry" Dlatego są jeszcze inne przesłony, by robic widoczki itp.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
moja M 50 1.4 jest za ostra przymknięta do portretu, jak sie wyjdzie ponad 2,8-4 to już bez filtra albo zmiękczenia w PS o portrecie można zapomnieć..

ostatnio zrobiłem portret na f8 i trixie i po zmniejszeniu z 14mpx do 800x600 nie trzeba ani można było podostrzać!bo włosy już wyglądały na przeostrzone..

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
argawen: pisałem bardziej w kontekście słabego światła gdzie trzeba wybierać pomiędzy małą go i podwyższaniem iso i nie widoków tylko obiektów odległych ok. 3-10 m

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
hej nieładnie drzeć łacha z kogoś, kto jest zielony. Każdy z nas kiedyś czegoś nie wiedział i pewnie wciąż czegoś nie wie. Doradźcie denielowi a nie znęcajcie się nad nim z pseudoznawstem (popełniając przy okazji błędy językowe i ortograficzne) :evil: ... Jeśli ja miałbym radzić... mała głębia ostrości nie jest zbyt fajna w portretach, za to w fotografii przedmiotów, detali wyabstrahowanych z tła jak najbardziej. w sumie, gdybym miał wybrać, brałbym makro.

Skocz do: