plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czyli tylko mi się wydawało :-/

reastdignity  Dołączył: 29 Kwi 2010
przed chwilą sprawdzałem w gx-20 otwiera się przy wyłączonym ;-)

basienkaa85  Dołączyła: 14 Sie 2010
nie poddalam się jeszcze, próbowałam dzialać wg zaleceń z tego wątka, ale niestety nadal nic. BAterie naladowane w pełni, naciskałam, dociskałam- nic nie otworzyło lampy
. Przy przytrzymywaniu jej i naciskaniu up nie ma również zadnych innych dźwięków poza oczywiście dźwiękiem naciskania "up". Mam wrazenie ze ta lampa zbuntowała się przeciw mnie i żyje swoim wlasnym zyciem wogóle mnie nie słuchając.... Czy są może jeszcze jakieś pomysły ?

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
basienkaa85,
cóż.............. pozostaje tylko jedno, jesli nie minęło 10 dni oddaj aparat do sklepu i weź drugi, lub oddaj do serwisu. ojawy i usterka wskazuje na awarię elektromagnesu lub jego zasilania, szkoda czasu na kombinacje.
w K-x lampa podnosi się tylko po włączeniu zasilania.

basienkaa85  Dołączyła: 14 Sie 2010
no i tak też będę musiala zrobić. Bardzo dziękuje wszystkim za odzew na mój post, i wszystkie rady :) Pozdrawiam

adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
Spróbuj wyciągnąć kartę pamięci. Wczoraj padła mi karta i jak była w aparacie nie chciała się lampa podnieść jak wyciągnąłem podnosiło.

Jacekzkl  Dołączył: 13 Wrz 2015
Przepraszam że odgrzewam kotleta, ale właśnie dostałem aparat zakupiony na allegro. K-7 super stan itd, jak z fabryki. Jednakże chyba ma usterkę. Lampa jest włączona ale się nie podnosi. Naciskam spust do połowy - aparat mierzy światło ale lampa nie otwiera się. W wizjerze miga piorunek. Próbowałem na różnych programach, m.in zielony auto z lampą w trybie A i też nic. Natomiast po jej ręcznym otwarciu błyska.

Lustro  Dołączył: 10 Lip 2013
Jacekzkl napisał/a:
Przepraszam że odgrzewam kotleta, ale właśnie dostałem aparat zakupiony na allegro. K-7 super stan itd, jak z fabryki. Jednakże chyba ma usterkę. Lampa jest włączona ale się nie podnosi. Naciskam spust do połowy - aparat mierzy światło ale lampa nie otwiera się. W wizjerze miga piorunek. Próbowałem na różnych programach, m.in zielony auto z lampą w trybie A i też nic. Natomiast po jej ręcznym otwarciu błyska.

W jakim trybie masz aparat? Sprawdziłem u siebie w kaiksie, i automatyczną lampę można ustawić tylko w trybie auto lub którymś tematycznym. W trybach M, A, T, S, P nie da się ustawić automatycznej lampy (i bardzo dobrze :mrgreen: ). Zawsze musisz ją ręcznie (przyciskiem) podnieś :-D

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Co napisali w instrukcji? ;-)

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Jacekzkl napisał/a:
K-7
Lustro napisał/a:
Naciskam spust do połowy - aparat mierzy światło ale lampa nie otwiera się. W wizjerze miga piorunek. Próbowałem na różnych programach, m.in zielony auto z lampą w trybie A i też nic. Natomiast po jej ręcznym otwarciu błyska.

W serii jednocyfrowej /K-7, K-5, K-3/ otwieranie lampy jest mechaniczne, przyciskiem - prosta idea: chcesz lampę, to sobie ją otwórz. Daje to pewność, że lampa nigdy nie otworzy się nam samoczynnie w niestosownym momencie ;-)

Także żadna usterka, a prawidłowe działanie aparatu :-)

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
Fenol napisał/a:
Daje to pewność, że lampa nigdy nie otworzy się nam samoczynnie w niestosownym momencie
nic mnie bardziej nie wkurza - jak robiąc zdjęcia na różnych imprezach - osobom robiących canonem/nikonem nagle wskakuje lampka i wali po oczach błyskiem :evil:

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Przemas, dlatego ja mechaniczne podnoszenie lampy uznaję za wielką zaletę. Ilekroć mam w rękach aparat, w którym to ustrojstwo samo wyskakuje, to mam nieodparte wrażenie, że zaraz mnie coś trafi ;-)

Skocz do: