maciek264  Dołączył: 19 Sie 2010
[K-x] Problem z robieniem zdjęć na podglądzie na żywo.
Witam Serdecznie,
Wczoraj zakupiłem Pantax K-X. I zauważyłem, że przy robieniu zdjęć na podglądzie na żywo - strasznie długo ostrzy nawet do 5 sekund. Nie wiem czy coś jest nie tak z aparatem czy tak ma być i nie jest to wadą??

Nie chciał się też wyłączyć jak nagrywałem filmik nawet po przekręcaniu na off musiałem wyjąć baterie po paru minutach, bo przestawianie on off nic nie dało. Po wyjęciu baterii i włożeniu z powrotem działa normalnie.
Proszę o opinię czy wasze pentaxy k-x też tak mają??

Czy muszę oddać do serwisu??

Tequila  Dołączyła: 12 Cze 2010
Z ostrością mój ma tak samo.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
maciek264 napisał/a:
że przy robieniu zdjęć na podglądzie na żywo - strasznie długo ostrzy nawet do 5 sekund

ten typ tak ma ;-) możesz przestawić aby ostrzył w trybie automatyki ostrości różnicy fazy (ostrzy dużo szybciej... ) a przy kręceniu filmików problemów nie miałem

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
a jak nie chciał się wyłączyć? może stop nie nacisnąłeś? tylko od razu suwakiem na off?

[KX] Problem z robieniem zdjęć na podglądzie na żywo.
Z tym zacięciem to było tak, ustawiłem pokrętło na nagrywanie i potem wcisnąłem spust migawki zaczęło nagrywać, potem znowu wcisnąłem spust migawki i obraz na monitorze znikł i już nic się na dało zrobić tylko tak syczał cały czas dziwnie. Po paru minutach wyjąłem baterie i potem założyłem z powrotem i działa już dobrze.

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Wnioski nasuwają się same ,od czego jest wizjer apeluje o nie używanie LV . ;-)

mirekin  Dołączył: 03 Gru 2008
Prawdopodobnie masz zbyt wolną kartę pamięci i nie nadąża buforowac tak duży plik.

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
jaką masz kartę? jak się zachowywała kontrolka zapisu na karcie pamiętasz (czerwone światełko)? i jakie masz baterie?

sanyo enelope 2000
A karta to SanDisk Extreme III 8 GB

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
maciek264 napisał/a:
SanDisk Extreme III 8 GB

kurczę .... to już drugi ( z moim) problem z tymi kartami.
kupilem wczesniej Extreme lll 30MB/s i miała opóźnienie przy filmach w zapisie.
na stronie producenta jest napisane ze jest to karta uniwersalna, specjalna do kamer video ma oznaczenie Extreme HD video i predkość 20 MB/s, czyli teoretycznie jest wolniejsza.
oddałem tą Extreme lll do sklepu w zamian wziąłem tą HD video i zapis jest szybszy :shock: w moim K-x na filmach.
obie karty mam z EuroAGD, więc teoretycznie odpada problem podróbek.

radek.78  Dołączył: 19 Sie 2010
witam i pozdrawiam,u mnie było to samo.Zaznaczam ze kx to moje pierwsze lustro,tuż po zakupie doznałem szoku jak wolny jest auto focus w trybie live view,stary finepix s5500 ostrzył sto razy szybciej,ALE okazało się żę problem leży gdzie indziej.Wystarczy w ustawieniach zmienić tryb auto fokusa z uśmiechniętej buzki(chyba tryb domyślny wyszukiwania twarzy) na ikonke jedenasto punktowego fokusa.Różnica ogromna...

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Lustrzanka jest po to aby dawać radość optycznego ostrzenia i podglądu kadru, a nie do zabawy w LV. LV w lustrzankach, to jedynie "chłyt" marketingowy aby świeżo upieczeni posiadacze lustrzanek nie czuli się wyobcowani. ;-)

LysyRudy  Dołączył: 10 Sty 2010
Wczoraj pojechałem sobie rowerykiem do parku pofocić. Robiłem sporo zdjęć z wysokości ok 0,5 metra a że nie chciało mi się kłaść na glebę używałem LV. W pewnym momencie postanowiłem założyć filterek. Aparat włączony, tryb LV. Po założeniu filtru patrze na wyświetlacz a tam moja facjata.K-x zaliczył zwieche pomogło tylko wyciągnięcie baterii

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Meggido napisał/a:
Lustrzanka jest po to aby dawać radość (...)

Do tego miejsca się zgodzę.

Skocz do: