WojtekKawecki  Dołączył: 01 Cze 2010
Jupiter MC 37A 135/3.5-przesłona i zdjęcia.
Witam!
Niedawno pokusiłem się o kupno adaptera m42 i pierwszego obiektywu z tym gwintem i nurtują ,mie dwie rzeczy.Obiektyw to Jupiter MC 135/3.5 z przesłoną preselekcyjną(podobno) bez bolca.Robiąc zdjęcia w trybie AV często bywa tak że raz zdjęcie jest super ostre,z dobryn światłem by następne po chwili niemal identyczne, na tych samych ustawieniach było dziwnie prześwietlone.Czyżby problem z przesłoną?Sytuacja powtarza się w trybie manualnym.
I pytanie o przesłone preselekcyjną,nie wiem czy dobrze zrozumiałem jak ona działa.Rozumiem że ona jest całkowicie manualna i sam ją przymykam i otwieram wedle uznania,czy tak to działa?

Pozdrawiam! :-D

Gall  Dołączył: 15 Mar 2010

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
A były Jupitery 37A z przysłoną preselekcyjną? Masz dwa pierścienie do ustawiania przesłony?

Popatrz na obiektyw od przodu i zacznij kręcić pierścieniem przysłony. Wtedy zobaczysz jak działa:)

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
michal5150, Każdy chyba Jupiter ma przysłonę preselekcyjną. Mi zajęło chyba 2 miechy żeby ją odkryć :lol:

Generalnie pierścień ostrości ciągniesz w dół, do siebie i przekręcasz na żądaną przesłonę. Puszczasz i powinno zaskoczyć, wtedy pierścień ostrości działa w granicach pełna dziura, ustawiona przesłona.

WojtekKawecki, ciężko powiedzieć ale może światło ci wpada w obiektyw, Jupitery drastycznie tracą kontrast wtedy. Osłona przeciwsłoneczna to podstawa do tego szkła.

kenzo napisał/a:
michal5150, Każdy chyba Jupiter ma przysłonę preselekcyjną. Mi zajęło chyba 2 miechy żeby ją odkryć :lol:

Generalnie pierścień ostrości ciągniesz w dół, do siebie i przekręcasz na żądaną przesłonę. Puszczasz i powinno zaskoczyć, wtedy pierścień ostrości działa w granicach pełna dziura, ustawiona przesłona.

WojtekKawecki, ciężko powiedzieć ale może światło ci wpada w obiektyw, Jupitery drastycznie tracą kontrast wtedy. Osłona przeciwsłoneczna to podstawa do tego szkła.

No to nieżle :lol: .Mi by to zajęło pewnie 4 miesiące.Dzięki za wskazówki :-B .Z tym światłem będę musiał powalczyć.

kenzo napisał/a:

:shock: Ja mam mojego Jupiterka kilkanaście lat i dopiero teraz się dowiedziałem :) Z tym że u mnie trzeba przesunąć pierścień przysłony, nie ostrości. Cóż, człowiek całe życie się uczy ;)

tfu, oczywiście pierścień przesłony, walnąłem się :mrgreen:

No i trafiłem na tą stronę i wszystko(prawie) stało się jasne.Dzięki.

http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=260

pannonia  Dołączył: 20 Lis 2008
kenzo napisał/a:

Ciągniesz w dół przy przysłnie 22 (max) i ustawiasz na żądaną przysłonę i puszczasz piercień przysłony.

Przy okazji o ile się nie mylę to w Wołnie 50mm działa tak samo.

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
Kurcze blade, rzeczywiscie dziala! Nawet by mi do glowy nie przyszlo. Dobrze, ze czytam to forum. Szkoda, ze Helios tak nie ma...

mak400  Dołączył: 23 Kwi 2010
U mnie na Jupiterze też działa. Dziękuję.
-------------------------
Pozdrawiam

Skocz do: