porys  Dołączył: 30 Kwi 2007
manualne szkło-jak ą wartość ustawić
Witam !
Czy podpinając manualne szkło np. do k10d ogniskowa np.135mm

ustawiamy w menu właśnie tyle czy mnożymy x1.5 i ustawiamy w menu 200?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
tyle co napisali na szkle

a jak będzie podpinając telekonwerter x2 do 135 mm?

porys napisał/a:
jak będzie podpinając telekonwerter x2 do 135 mm?
135x2

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
135x2

=270

Kurde, wiedziałem, że czegoś zapomniałem.

Dzięki za lekcje z artmetyki :lol:

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
porys, pamiętaj, że crop to tylko obcięcie kadru, a nie zmiana ogniskowej.

::ART::  Dołączył: 06 Sty 2007
Dobrze że trafiłem na ten wątek bo ja podpinając Jupitera 135 mm(m42) mnożyłem ogniskową x1,5 i wpisywałem do menu SR 200 mm. Teraz już nie będę tak robił.

Mam jeszcze jedno pytanie.
Może na przykładzie Jupitera 135 mm.
Jaką wartość powinienem wpisać aby SR działał prawidłowo jeśli do makro korzystam z pierścieni redukujących?

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Pierścieni pośrednich? Taką jak ogniskowa. Pierścienie zwiększają wysów.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
::ART:: napisał/a:
Dobrze że trafiłem na ten wątek bo ja podpinając Jupitera 135 mm(m42) mnożyłem ogniskową x1,5 i wpisywałem do menu SR 200 mm. Teraz już nie będę tak robił.

Nawet jak wpisales 200 to nic zlego nie zrobiles. Przeciez dla dluzszych szkiel SR musi dzialac jeszcze efektywniej.
Ja wogole ostatnio zlapalem sie na tym, ze na puszce mialem odlaczony SR i nawet tego nie zauwazylem. I zdjecia wszystkie ostre. Ale jak zauwazylem to przelaczylem.

jpserwis - Nie wiem jak to fachowo określić ale są to takie pierścienie które najpierw wkręca się w body a następnie do nich obiektyw i dzięki temu obiektyw odsunięty jest od obiektywu na jakieś 10 cm.

::ART:: napisał/a:
Nie wiem jak to fachowo określić ale są to takie pierścienie które najpierw wkręca się w body a następnie do nich obiektyw i dzięki temu obiektyw odsunięty jest od obiektywu na jakieś 10 cm.

sa to tzw. pierscienie posrednie. Moga one mies swoje styki, byc z automatyka przeslony albo i bez niej.

asklop – właśnie o takie pierścienie mi chodzi i nie wiem jaką wartość wpisać dla SR w KaSetce i obiektywu np. jupiter o ogniskowej 135 mm.

na tych pierscieniach sa tez podane ogniskowe. Np 50. Dodajesz do ogniskowej obiektywu i wpisujesz wartosc w SR.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Nawet jak wpisales 200 to nic zlego nie zrobiles

Nie, nie, nie. SR musi reagować z dużą precyzją na zmiany ułożenia obrazu spowodowane ruchem aparatu. A wielkość tych zmian zależy od ogniskowej. Jeśli ogniskowa będzie ustawiona na za dużą, to SR będzie machał matrycą po prostu za mocno i rozmaże zdjęcie, może nawet gorzej niż bez niego. Jeśli zwiększenie ogniskowej powodowało był jeno zwiększenie precyzji działania, to wystarczyło by ustawić na stałe na 600 i już...

nie no jak ustawisz 600 dla 50 to moze (a moze i nie) zgoda, ale jak dla 50 ustawisz np. 75 to nic sie nie stanie. Przynajmniej ja na fotkach roznicy nie zauwazylem.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
asklop napisał/a:
na tych pierscieniach sa tez podane ogniskowe. Np 50. Dodajesz do ogniskowej obiektywu i wpisujesz wartosc w SR.

Ja na pierścieniach m42 nic takiego nie mam.

Stachu, masz pewnie jakies niefirmowe. Powinno byc napisane.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Zmierzyłem długości pierścieni i wyszło mi coś takiego:
7,5 ; 14 ; 28 :shock:
Że tak sie wrażę: trochę dziwne. Zauważyłem w tym tylko jedną prawidłowość: długości te tworzą ciąg geometryczny o q=2.

Skocz do: