pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Obiektyw z minolty w pentaksie?
Witam!

Jestem na etapie poszukiwania pierwszej DSLR-ki. Podoba mi się Pentax K100D + 18-55 ale mam pytanie:
Czy istnieje możliwość zastosowania w tym aparacie starych obiektywów minolty (posiadam starą minoltę X-700 ze stałym obiektywem 50 i zoomem 28-210 i jakieś filtry) na bagnetach M/MD?
Ewentualnie ile może kosztować odpowiednia przejściówka? Jak się domyślacie zaoszczędzę tym samym na zakupie zooma/tele.

Bawił się ktoś w takie coś? Bardzo proszę o pomoc...

Planistigmat  Dołączył: 29 Wrz 2006
Nie ma takiej redukcji, bo zeby mozna bylo ustawic ostrosc na nieskonczonosc to elementy obiektywu musialyby wejsc w elementy aparatu.

Culminar  Dołączył: 16 Cze 2006
Też nie widziałem takiej przejściówki. Jednak spotkałem się z adapterem umożliwiającym stosowanie obiektywów na bagnet K Pentaxa do Minolt AF. Ponieważ oba bagnety są szerokie i nie ma możliwości by jeden wszedł w drugi to adapter ten zaprojektowano razem z układem optycznym, który pozwala ustawiać na ostro mimo, że obiektyw Pentaxa jest odsunięty od płaszczyny filmu. Pytanie tylko, jak się ma sprawa jakości optycznej takiego układu?

Problem opisywany wielokrotnie na KKMie. Sa rozne adaptery z soczewkami, ale jest to dodatkowy uklad optyczny, ktory musi pogorszyc jakosc obrazu, bo jest jakims dodatkowym nieidealnym tworem, ponadto redukcje z soczewka/ukladem optycznym przewaznie zmieniaja ogniskowa obiektywu, wiec raczej nie jest to to co bysmy chcieli.

Więc na jakiej zasadzie można montować do tego aparatu stare obiektywy z gwintem? Nadają się tylko do portretów/macro skoro nieskończoności nie da sie ustawić?
Zmiana ogniskowej (pewno wydłużenie) w zasadzie by mi odpowiadała... (28-210)x1,5=42-315 (to już niezłe tele) a dodatkowe np 1,5 daje 60-450....
Starta jakości? narazie jestem początkujący i pewno nie zauważyłbym... a z czasem kupiłbym inne obiektywy.
Ale i tak chyba zdecyduje sie na ten aparacik... jakie wymienilibycie jego wady poza małym buforem przy zdjęciach seryjnych i brakiem polskiego menu (sumie nie przeszkadza mi to bardzo)?

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
co do obiektywów na gwint...przejściówka wchodzi w bagnet,który jest większy niż m42 i nie ma problemu

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Więc na jakiej zasadzie można montować do tego aparatu stare obiektywy z gwintem?

Gwinciaki chodzą miodnie i bez problemu. Potrzebne jest to:
http://www.allegro.pl/ite...e_in_japan.html
albo podobne - i już. Działa nawet potwierdzenie ostrości.

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Gdzies chyba na forum Canona ktos pokazywal swoje "przystosowania" bagnetowe - gdzie demontowal bagnet oryginalny, scinal niepasujacy kolnierz a nastepnie przykrecal zwyczajna przejsciowke od M42 do tak spreparowanego obiektywu.

Mnie kusi inna zabawa - czy majac np. niepotrzebny obiektyw z oznaczeniem A mozna ten bagnet przelozyc do obiektywu bez oznaczenia A - i w ten spososb zwiekszac funkcjonalnosc lepszego szkla.

Widzialem kiedys tez takie cudo o nazwie Adaptal 2, ktore mialo symulowanie A w swoim ustrojstwie poprzez pierscien z wartosciami przyslon - zakladalo sie obiektyw dowolny bez A, a na adaptalu uzytkownik ustawial to samo co na pierscieniu przyslon obiektywu - korpus tym patentem dostawal informacje o zastosowanej przyslonie. W sumie - to moglby ktos sie zabrac za produkcje takiej przejsciowki - bo na pewno mialaby wziecie :mrgreen:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Tok'Ra napisał/a:
Widzialem kiedys tez takie cudo o nazwie Adaptal 2
Adaptall. To pomysł Tamrona.

Adaptall i Adaptall 2 to zupelnie inna historia. Obiektywy Tamrona byly sprzedawane jakby bez gagnetu mozujacego i osobno dokupowalo sie bagnet do odpowiedniego systemu. Ale to wszystko od razu bylo tak zaprojektowane zeby bylo OK. Inne firmy tez korzystaly ztego pomyslu, ale adaptery do nich sa b rzadkie.

a jakbym wykręcił bagnet od mojego Vivitara i zamocował tam Pentaksowy? :-/ pewno coś takie nie przejdzie... macie gdzieś dokładne zdjęcia jak wygląda (i ew jakie ma wymiary) taki bagnet/gwint?

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
pyciar napisał/a:
a jakbym wykręcił bagnet od mojego Vivitara i zamocował tam Pentaksowy? :-/ pewno coś takie nie przejdzie... macie gdzieś dokładne zdjęcia jak wygląda (i ew jakie ma wymiary) taki bagnet/gwint?

Musialbys kupic wysokiej jakosci przejsciowke z M42/Pentax (koszt od 36 zl wzwyz) albo miec cos z rozbiorki Pentaxa - a nastepnie "popsuc" obiektyw np. tak dla przykladu jak na zdjeciach, gdzie popsuto pieknego Pentaxa niestety, by go z Canonem ozenic :roll: : http://tinyurl.com/232gxj

Ale bez solidnego zaplecza w maszynach i narzedziach - odradzam. Taniej bedzie jak sprzedasz swoje obiektywy i kupisz dedykowane - bo jak cos poknocisz, to takie oszczednosci wyjda bokiem - gdy jakas srubka czy blaszka, czy inny metalowy paproch do srodka korpusu sie dostana... :roll:

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
pyciar, może zastanów się nad kasetką z podwójnym kitem? Lepiej na tym wyjdziesz, niż na przerabianiu tego zooma (zakładając, żeby się dało przerobić).

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Tak odświeżając temat (wolno na tym forum tak?) wpadł mi w ręce ten obiektyw, i tak na szybko sprawdzając z pentaxem całkiem dobry jest :) jeszcze tylko muszę coś zrobić, żeby dał ostrzyć na nieskończoność.

barto125 napisał/a:
wolno na tym forum tak?
wolno wolno... o ile w temacie ;-) :-P

barto125, jaki to obiektyw? jak koledzy powyżej udowodnili niestety bez poważnej przeróbki obiektywu/bagnetu/przejściówki z soczewką się nie da - po prostu szkło już na dzień dobry jest "wysunięte" jakby na mieszku macro... no chyba że potrzebujesz szkła macro to doklej klejem epoksydowym dowolną przejściówkę PK do dupki obiektywu (byle nie do wypaśnego Rokkora cosiny vivitara czy innej perełki... to już lepiej za grosze kupić działającą puszkę i troche filmów - seria x-_00 ma wyśmienitą matówkę do ręcznego ostrzenia a i klimat przy bieganiu z tym po mieście niepowtarzalny)

przeróbka bagnetu wystarczy, żeby ostrzył na nieskończoność, już mam obmyślony patent na to, na razie mam przyklejony bagnet pk do tego obiektywu. I jak za 50 zł które za niego dałem jestem zadowolony. A co do puszki manualnej, hmm, chyba za małego skilla na to mam ;)

barto125 napisał/a:
przeróbka bagnetu wystarczy, żeby ostrzył na nieskończoność
w niektórych szkłach być może - likwidując stary bagnet i montując K może się uda "wcisnąć" obiektyw głębiej (nie mogę teraz znaleźć ale różnica w odległości matryca-bagnet między K i MD to ok 2mm - to więcej niżbyś założył przejściówkę m42 z kołnierzem)
no chyba że jest 2-ga opcja - masz szkło na bagnet A minolty (stosowany obecnie w alfach) - tu różnica jest mniejsza i przejściówka mogłaby działać ale co ze sterowaniem przesłoną (brak pierścienia)?

od pierścienia przysłony, do aparatu bagnet minolty ma ok. 1cm, więc spokojnie dam radę : )

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
barto125 napisał/a:
spokojnie dam radę :
polegniesz :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Minolta MD - 43,72
K-mount - 45,46

Skocz do: