roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Strefa nadgraniczna
Jak to jest ze strefą nadgraniczną , dziś miałem niemiłe zdarzenie Władza zażądała dowodu tożsamości ,oczywiście nie miałem bo i po co , no i zaczeło się usłyszałem że grozi mi mandat za nieposiadanie dowodu w strefie nadgranicznej , oczywisćie odpowiedziałem że jest to grożba i czy mogą przytoczyć jakiś przepis który mówi że mieszkaniec strefy nadgranicznej jest zobowiązany do takiego noszenia jeśli przebywa nie daleko miejsca zamieszkania.
Odpuścili ,choć przetrzepali kieszenie oraz sprawdzili telefon czy nie jumany , jak to wygląda prawnie ,było to w południe w centrum miasta.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
To gdzies przy wschodniej granicy bylo?

Pomorze Środkowe .
Już doczytałem , z pewnego forum prawniczego
Cytat
Dowodu Osobistego nie trzeba i nigdy nie trzeba było mieć przy sobie.
To mi wystarczy .

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
roket, wiadomości z byle forum nie koniecznie powinno się brać za pewnik.

wojtek_84  Dołączył: 14 Sie 2009
Mnie dwa razy w Bieszczadach na szlaku legitymowali. Wyszli chłopaki nagle z krzaków z karabinami i dowód osobisty chcą :). Ja mam taką zasadę, że przy granicy dowód lepiej mieć. Nie dlatego czy prawo tego nakazuje czy nie, ale dla własnego spokoju.
Chłopaki w Bieszczadach obejrzeli sobie dowód i poszli, a gdybym go nie miał być może skończył bym wycieczkę na jakieś komendzie w celu wyjaśnienia :).

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
2 lata temu w Chochołowie, nie na przejściu granicznym tylko w centrum wsi, zatrzymano mnie (z tego co pamiętam to była SG) kiedy jechałem autem i poproszono o okazanie dokumentów (nie jechałem też w kierunku przejścia granicznego). Nie widzę w tym nic dziwnego.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Rocket jaka "władza"? straż graniczna? W pasie nadgranicznym ma rozszerzone kompetencje jak np zatrzymywanie samochodów do kontroli. Jak chcesz zapytam naszych pograniczników, bo akurat tak się składa, że gmina w której mieszkam, jak i ta w której pracuje są w strefie nadgranicznej, także SG widujemy częściej niż policje :-)

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
A z ciekawości zapytam, gdzie może się znajdować strefa nadgraniczna?
Głupie pytanie? No to dam przykład z autopsji. Dawniej przed wjazdem do mojej Świdnicy, oddalonej od granicy z Czechami jakieś 60km stały tabliczki "Strefa nadgraniczna" z obu stron miasta. W mieście można było spotkać patrol Służby celnej, czy Straży granicznej.
Nie wiem, jak jest obecnie, tabliczek raczej nie ma, ale patrole nadal widuję.
Dodam, że w mieście nie mamy międzynarodowego portu lotniczego ;-)

Teraz ustala to chyba komendant SG i leci całymi gminami, a nie odległością jak kiedyś. Tak na szybko wykaz (nie wiem czy najaktualniejszy):
http://lex.pl/serwis/du/2005/1580.htm

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
roket, wiesz, ja pamiętam taki paradoks, jeszcze z czasów komuny, że nie było obowiązku posiadania dowodu przy sobie, ale na wezwanie "organu" obowiązek wylegitymowania się był. Nie wiem czy to się zmieniło.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Obecnie strefa nadgraniczna obejmuje cały obszar gmin przyległych do granicy, w tym gminy nadmorskie.

Hańsk nie przylega do granicy, ale i tak się załapał :-)

Przecież ja pisze Pomorze środkowe czyli plaża ,środek polski nie jakieś Zaleszczyki i nie chodzi o SG tylko o zwykłe krawężniki , strefa nadgraniczna to ja wiem co to jest ,ale chodzi o odpowiedz na
Cytat
czy mogą przytoczyć jakiś przepis który mówi że mieszkaniec strefy nadgranicznej jest zobowiązany do takiego noszenia jeśli przebywa nie daleko miejsca zamieszkania.
filozofom prawa dziękujemy ,raczej chodzi mi o przepis który by rzekomo mówił o tym.

roket napisał/a:
Przecież ja pisze Pomorze środkowe czyli plaża

Jest to w gminie nadmorskiej, najbliższej do granicy morskiej.

plwk, to znaczy, że naturysta na bałtyckiej plaży powinien posiadać koniecznie dowód osobisty oraz ewentualnie okulary przeciwsłoneczne lub kapelusz.
Także wtedy, gdy wchodzi do wody.
Na szczęście współczesne dowody osobiste nie przemakają.

A jak z gminami właśnie "nieprzyległymi" do granicy?

plwk,
Cytat
Jest to w gminie nadmorskiej, najbliższej do granicy morskiej.
Do granicy morskiej z Danią chciałbym zaznaczyć czyli członka UE , szukanie tego przepisu to absurd ,taki nie istnieje.

roket, akurat granica morska jest granicą zewnętrzną Unii, bo wody Bałtyku (poza terytorialnymi) są wodami otwartymi i może tam przebywać jednostka pływająca z dowolnego kraju Świata (np. z Rosji).

Cytat
Art. 12. 1. Strefa nadgraniczna obejmuje cały obszar gmin przyległych do granicy państwowej, a na odcinku morskim - do brzegu morskiego. Jeżeli określona w ten sposób szerokość strefy nadgranicznej nie osiąga 15 km, włącza się do strefy nadgranicznej również obszar gmin bezpośrednio sąsiadujących z gminami przyległymi do granicy państwowej lub brzegu morskiego.
....

Fragment z ustawy z dnia 12 października 1990 r. o ochronie granicy państwowej.

Dziennik Ustaw z 2005 r. Nr 226 poz. 1944

Cytat
Dziennik Ustaw z 2005 r. Nr 226 poz. 1944
A gdzie tam jest napisane że za nieposiadanie dowodu tożsamości przez jej mieszkańca w pobliżu zamieszkania grozi mandat . :?:

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Bosz, w życiu bym nie przypuszczał, że jest obowiązek posiadania przy sobie dowodu osobistego na plaży. Iluż ja mandatów w życiu cudem uniknąłem...

Skocz do: