roket  Dołączył: 15 Lis 2008
teo, Oj żeby ci policjanci byli tacy błyskotliwi jak Ty ,ale takich jest niewielu :-P .

teo  Dołączył: 15 Mar 2010
Zgadzam się.

suchotnik  Dołączył: 11 Mar 2010
A jaki to problem nosić ze sobą dokument tożsamości? Dzisiaj dowód to cienka plastikowa karta. Pracuję w pubie, wracam do domu późną nocą i zdarzyło mi się być kilkakrotnie sprawdzonym przez policję łącznie z kontrolą telefonu (zwłaszcza jak rano szykuje się w Krakowie wizyta jakiejś szychy). W czasie tej kontroli przeprowadziłem kilka sympatycznych rozmów z policjantami, oni mają taką pracę, nie widzę powodu by im ją utrudniać. Nie żyjemy w Wielkiej Brytanii, której pod względem prawnym nie ma nawet co porównywać do Polski, to zupełnie inny system prawny. Czasem wydaje mi się, że ludzie odczuwają podświadomą niechęć do policji bo przez nią nie można robić tego czego dusza zapragnie, przecież jak idę do banku to muszę mieć ze sobą dowód, większość spraw w urzędach wymaga posiadania ze sobą dowodu, nawet listonosz przekazując mi przesyłkę poleconą może mnie poprosić o dowód, sprzedawca w sklepie itd. Ale to do policji ma się pretensje.

Tu chyba nie było mowy o pretensjach, a o obowiązkach. To jest przymusie noszenia dowodu lub nie. I akurat Policja ma najmniejszy problem ze sprawdzeniem tożsamości pacjenta bez dowodu.

A co do niechęci... hm, to chyba naturalne, że państwowy aparat represji i przymusu nie cieszy się największą możliwą sympatią ludu.

Zdaję sobie z tego sprawę, w końcu lud okazałby największą sympatię tym którzy by ustanowili tylko jedno prawo- "Róbta co chceta."

Szczerze w to wątpię.

Ja wiem, że wśród policjantów są ludzie i ludziska ale żeby od razu nazywać ich "aparatem represji i przymusu"? Tzn. jeśli uważasz, że mandat za przekroczenie prędkości lub dołek za bójkę jest represją to się zgadzam. Natomiast ja pozwolę sobie pozostać na stanowisku szacunku dla policji, bo wiem, że gdyby ich nie było to moje życie byłoby zdecydowanie bardziej niebezpieczne ;-)

Nie piszę o policjantach tylko o Policji. Ta instytucja, jak każda inna na świecie, ma swoje funkcje jawne i ukryte. Ty piszesz o jawnych, ja ukrytych.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
teo napisał/a:
I akurat Policja ma najmniejszy problem ze sprawdzeniem tożsamości pacjenta bez dowodu.
Jasne. Pobiera jedynie próbkę materiału genetycznego i wkłada do automatycznego analizatora tożsamości noszonego z tyłu przy pasku. :evilsmile:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Dlaczego Niemiec może się normalnie zastosować do przepisu, a Polak zawsze będzie kombinował co i jak obejść, i że straszliwie na tym ucierpiała jego "wolność i d*kracja" ?
Jest przepis, że dowód należy nosić, to się nosi- proste. Plastikowa plakietka nie waży tony, a męska część forumowiczów (jak na razie, przynajmniej według ikonek przy 'nickach', tylko taka zabierała głos w tym temacie) nie chadza w obcisłych kieckach bez kieszonek, żeby nie mieli gdzie dokumentu schować ?
Co do policjantów i Policji- w każdej instytucji, w każdym zawodzie zawsze można trafić na zaprzańca, ćwierćinteligenta czy wredną małpę.

emigrant napisał/a:
Jasne. Pobiera jedynie próbkę materiału genetycznego i wkłada do automatycznego analizatora tożsamości noszonego z tyłu przy pasku. :evilsmile:

Nie. Ma możliwość sprawdzenia podanych przez klienta danych w bazie PESEL od ręki, czego nie mogą dokonać samodzielnie (bez pomocy Policji) niektóre inne służby. A za chwilę, jak ich wszystkich doposażą w PDA to i pewnie porównają facjatę z fotką na ekranie.

PK napisał/a:
Jest przepis, że dowód należy nosić, to się nosi- proste.

Właśnie nie ma.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
emigrant, mylisz się- oni skanują krzemowy cip wszczepiony sekretnie w mózg.

PK napisał/a:
emigrant, mylisz się- oni skanują krzemowy cip wszczepiony sekretnie w mózg.

Nie każdemu byłoby w co wszczepić.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
teo napisał/a:
Ma możliwość sprawdzenia podanych przez klienta danych w bazie PESEL od ręki, czego nie mogą dokonać samodzielnie (bez pomocy Policji) niektóre inne służ
Np. służby zajmujące się pobieraniem opłat za zwrot skradzionego auta. :evilsmile:

Cytat
Jest przepis, że dowód należy nosić, to się nosi- proste.
I oto przypominam w tym wątku chodzi ,tylko że takiego przepisu nie ma i nie było ,a oni nam ciemnotę wciskają jest to normalne zastraszanie ,nie noszę dowodu i nie będę nosił w miejscu zamieszkania, czy to się Policji podoba czy nie mam do tego prawo ,tak samo jak przy każdej kontroli policyjnej Policjant musi okazać swój nr personalny w taki sposób żebym mógł ten numer spisać , a spróbujcie przy kontroli oto spytać i egzekwować .

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
PK napisał/a:
męska część forumowiczów nie chadza w obcisłych kieckach bez kieszonek

Skąd ta pewność :?: A taki naturysta z Pentaksem to gdzie sobie dowód schowa :?:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W bagnet.

pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
Przed wjazdem do Koszalina jest znak strefa nadgraniczna. Wielokrotnie kontrolowali mnie policjanci w obu ustrojach o różnych porach dnia i nocy, i nie zawsze miałem ze sobą dowód. Nigdy z tego powodu nie miałem problemu, a byłem legitymowany w strefie nadgranicznej.

pepek, I co tak naprawdę daje nam strefa nadgraniczna ,nic same kłopoty z SG ,choć ponoc jednego rumuna kiedyś złapali. ;-)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
roket napisał/a:
pepek, I co tak naprawdę daje nam strefa nadgraniczna ,nic same kłopoty z SG ,choć ponoc jednego rumuna kiedyś złapali. ;-)

A co do tego ma SG - z tego co widzę obaj żalicie się na policje :-)

Skocz do: