MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Regulacja AF w obiektywie Pentax dla korpusu Samsunga.
Noszę się z zamiarem zakupu jednego z teleobiektywów Pentaxa. Wysłałem do serwisu Apollo zapytanie czy kalibracja AF w obiektywach na gwarancji jest wykonywana za darmo, a jeśli nie to ile kosztuje. Dostałem odpowiedź, że kalibrują obiektywy tylko za aparatami Pentax.
Czy ktoś z użytkowników DSLR Samsung kalibrował u nich obiektywy?

reastdignity  Dołączył: 29 Kwi 2010
Kalibracja obiektywu z SDM'em nie powinno być problemu - w końcu to robią w obiektywie. Ale jak jest z wkrętarkami to ja nie wiem.

reastdignity napisał/a:
Kalibracja obiektywu z SDM'em nie powinno być problemu - w końcu to robią w obiektywie. Ale jak jest z wkrętarkami to ja nie wiem.

Chodzi mi raczej o te drugie.

Tak na chłopski rozum też w obiektywie ;-)

reastdignity napisał/a:
Tak na chłopski rozum też w obiektywie ;-)

Też tak myślę, ale powiedz to tym z serwisu Pentaksa/Apollo. Nie wiem w czym widzą problem. Czyżby byli aż tak mało kumaci? Sigma jakoś koryguje swoje obiektywy pod korpusy innych producentów.

WaldekW  Dołączył: 28 Paź 2007
Pentax produkuje obiektywy wyłącznie do Pentaxa. Nie produkuje obiektywów do Canona, do Nikona, do Zenita, do Samsunga. To, że do niektórych korpusów innych producentów da się go podpiąć, niczego nie zmienia. Podobnie serwis Nikona nie zajmuje się złą współpracą Nikkorów z korpusem Fuji. Z Sigmą jest inaczej, Sigma produkuje obiektywy do korpusów różnych producentów.

Mimo wszystko nie rozumiem tego, że nie chcą zarobić. Ja im nie każę poprawiać korpusu (choć to też nie powinien być problem bo dużo od K10D się chyba nie różni), tylko obiektyw. A tak to nie zarobią też na obiektywie, bo będę musiał kupić Sigmę.

MarcinG, a z jakie szkiełko takie problemy sprawia?

reastdignity napisał/a:
MarcinG, a z jakie szkiełko takie problemy sprawia?

Przeczytaj mój pierwszy post.
Interesowały mnie: Pentax DA 50-200, Pentax DA 50-200 WR i Pentax DA 55-300.
Niestety zaistniała sytuacja zmusza mnie do rezygnacji z Pentaksów i zainteresowania się Sigmą 70-300 APO.

PiotrK  Dołączył: 23 Lip 2007
MarcinG napisał/a:
Noszę się z zamiarem zakupu jednego z teleobiektywów Pentaxa

Dlaczego odrazu zakładasz,że obiektyw trzeba będzie kalibrować?,czyżby Pentax produkował szmelc,który od razu wymaga ingerencji serwisu?Wymienione przez Ciebie obiektywy są dość ciemne,także problem FF/BF raczej niezauważalny,chyba że chodzi Ci o inny problem,ale jaki?

PiotrK napisał/a:
MarcinG napisał/a:
Noszę się z zamiarem zakupu jednego z teleobiektywów Pentaxa

Dlaczego odrazu zakładasz,że obiektyw trzeba będzie kalibrować?,czyżby Pentax produkował szmelc,który od razu wymaga ingerencji serwisu?Wymienione przez Ciebie obiektywy są dość ciemne,także problem FF/BF raczej niezauważalny,chyba że chodzi Ci o inny problem,ale jaki?

Niczego nie zakładam, wolę się upewnić, że nie będę musiał zaraz po zakupie sprzedawać nowego obiektywu ze stratą.
Gdyby chodziło mi o inny problem, byłby inny temat wątku.

Jeżeli nie masz problemu z "D-Xenon 18-55 f/3.5-5.6 AL" to z 50-200,55-300 też nie będzie.
Kupując przez internet masz 10 dni na zwrot w razie gdyby coś było nie halo,nawet kupując w zwykłym sklepie masz bodajże 5 dni.

popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
PiotrK napisał/a:
Kupując przez internet masz 10 dni na zwrot w razie gdyby coś było nie halo,nawet kupując w zwykłym sklepie masz bodajże 5 dni.
Kupując przez internet 10 dni. Kupując w jak to nazwałeś "zwykłym sklepie" (czyli rozumiem, że nie chodzi o sprzedaż wysyłkową) zwrot towaru uzależniony jest dobrą wolą sprzedawcy. Nie ma zapisów prawnych pozwalających w takim przypadku zwrócić towar.

A co do wątku to ja kupiłem właśnie 50-200 Pentaksa, żeby nie mieć problemów FF/BF, które występowały w Sigmie 70-300.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
PiotrK napisał/a:
Dlaczego odrazu zakładasz,że obiektyw trzeba będzie kalibrować?,czyżby Pentax produkował szmelc,który od razu wymaga ingerencji serwisu?

Bo tak często bywa i nie ma nic do tego szmelc. Z moich Pentaxów kalibracji wymagały FA50/1.4 i DA55-300. Pierwszy sobie skalibrowałem odpłatnie a z drugim nie chciałem się bawić bo mam idealnie trafiające Sigmy 70-300 i 100-300.
DA55-300 jest niewątpliwie ostrzejszy na długim końcu i ma ładniejszy bokeh, więc ja bym kupił na próbę przez internet i najwyżej zwrócił w ciągu 10 dni.

Cytat
Jeżeli nie masz problemu z "D-Xenon 18-55 f/3.5-5.6 AL" to z 50-200,55-300 też nie będzie.

A co ma piernik do wiatraka?

schwefel napisał/a:
Z moich Pentaxów kalibracji wymagały FA50/1.4 i DA55-300

Jesteś pewien,że to wina obiektywów a nie korpusu? sprawdzałeś z innymi? ;-)
schwefel napisał/a:
A co ma piernik do wiatraka?

A to,że są to dość ciemne obiektywy i max otwarte mają już sporą głębię ostrości.
Gdyby przy tej jasności był FF/BF to obiektyw ewidentnie niesprawny i należy się wymiana na nowy z tytułu niezgodności towaru z umową.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Czy kalibracji nie mógłby dokonać serwis nieautoryzowany- chyba są takie, które mają techniczne możliwości (oczywiście pomijamy kwestię gwarancji) ?

PK napisał/a:
Czy kalibracji nie mógłby dokonać serwis nieautoryzowany- chyba są takie, które mają techniczne możliwości (oczywiście pomijamy kwestię gwarancji) ?

Wątpię czy serwisy nieautoryzowane mają taką możliwość, choć mogę się mylić. Kwestię gwarancji mógłbym pominąć w przypadku obiektywu używanego, zakupionego za odpowiednio niższą cenę.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Apollo jest dystrybutorem samsunga?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
WuWu84 napisał/a:
Apollo jest dystrybutorem samsunga?

nie
dystrybutorem aparatów fotograficznych w PL jest firma K-Consult z Gdyni

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
opiszon napisał/a:
dystrybutorem aparatów fotograficznych w PL jest firma K-Consult z Gdyni

I tu jest moim zdaniem pies pogrzebany, bo technicznie GX-10 to K10D - zresztą serwisówka GX-10 krąży po sieci, można samemu się zapoznać z procedurami.

Pozostaje się zwrócić do K-Consult w kwestii serwisu

Skocz do: