roket  Dołączył: 15 Lis 2008
WuWu84, Nikt się nie żali ,ale nie mam zamiaru iść na jakieś widzimisię byle pierwszemu krawężnikowi , tylko dla tego bo prawo jest za nim choć sam nie wie dlaczego .
Wszystko co jest zgodne z prawem toleruję ale na osobiste wybryki mówię nie.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
roket napisał/a:
nie mam zamiaru iść na jakieś widzimisię byle pierwszemu krawężnikowi

Słusznie, ale po co mieszasz w to SG, skoro obydwu was kontrolowała policja? Pytam bo byłem przekonany że policja nic nie ma do strefy nadgranicznej, a sama strefa służy jedynie SG, która ma tu rozszerzone przywileje.

WuWu84,
Cytat
Słusznie, ale po co mieszasz w to SG,
W którym momencie :?: .

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
roket napisał/a:
I co tak naprawdę daje nam strefa nadgraniczna ,nic same kłopoty z SG ,choć ponoc jednego rumuna kiedyś złapali.

WuWu84, Wybacz ni jak to się nie ma do tego wątku .
Przeczytaj cały wątek i wtedy mi wytknij że się czepiam SG ,chłopaki z SG to moi sąsiedzi nawet znajomi ,nic do nich nie mam .

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Może by kto kolorowy zamknął ten wątek? Część merytoryczna się jakby wyczerpała i robi się nieprzyjemnie.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Zapytałem znajomego, tak z ciekawości, jak to jest z tym obowiązkiem. Powiedział szczerze, że nie wie - ale zawsze może, jak trafi na upierdliwego, w zgodzie z prawem zwinąć gościa na komisariat w celu wyjaśnienia i ustalenia tożsamości.

[ Dodano: 2010-08-25, 12:41 ]
No PiotrR, racja.

teo  Dołączył: 15 Mar 2010
H.M. napisał/a:
Zapytałem znajomego, tak z ciekawości, jak to jest z tym obowiązkiem. Powiedział szczerze, że nie wie - ale zawsze może, jak trafi na upierdliwego, w zgodzie z prawem zwinąć gościa na komisariat w celu wyjaśnienia i ustalenia tożsamości.

Skoro szczerze mówi, że nie wie, to nie warto gościa słuchać. Tym bardziej, że stanowisko KGP jest inne, niż jego twierdzenia.

Komenda Główna Policji napisał/a:
Podstawy zatrzymania osoby zawiera art. 45 § 1 k.p.w., art. 244 § 1 k.p.w., a także art. 15 ust. 1 pkt 2, 2a i 3 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji.

W żadnej z przytoczonych ustaw, ustawodawca nie przewidział jako samodzielnej podstawy
zatrzymania niemożności ustalenia tożsamości osoby legitymowanej. Jednocześnie w Konstytucji zagwarantował każdej osobie nietykalność i wolność osobistą.

Tym samym, procesowe zatrzymanie przez Policję osoby legitymowanej w celu ustalenia jej tożsamości, w sytuacji, gdy nie zachodzą przesłanki z art. 244 § 1 k.p.k. i art. 45 § 1 k.p.w. nie ma podstaw w obowiązujących przepisach i niewątpliwie ogranicza wolność osobistą.

Niemożność ustalenia tożsamości osoby legitymowanej nie może zatem być samoistną przesłanką zatrzymania. Pozbawione jest podstaw prawnych również sporządzanie protokołu zatrzymania takiej osoby. Podkreślić należy tym samym, że sporządzenie takiego protokołu pomimo braku ustawowych wskazań, nie spowoduje, że czynność zatrzymania stanie się legalna.

I jak kolega trafi na naprawdę upierdliwego, to się może zdziwić.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
A kto mówi o "zatrzymaniu"??
Cytat
Legitymowany musi oczekiwać na wykonanie tych czynności, które mają służyć ustaleniu jego tożsamości. Wprawdzie takie oczekiwanie stanowi w istocie "krótkotrwałe ograniczenie swobody dysponowania swoją wolnością", to jednak nie jest zatrzymaniem w rozumieniu przepisów kpk, art. 15 ust. 1 pkt 3 ustawy o Policji lub innych przepisów. Decyduje o tym celowego oczekiwania, którym jest należyte przeprowadzenie czynności wylegitymowania osoby. Jest to więc czynność wymieniona w art. 15 ust. 1 pkt 1 ustawy o Policji.

Nie jest zatrzymaniem krótkotrwałe pozbawienie swobody osoby nie łączące się z rzeczywistym pozbawieniem wolności, polegające nawet na doprowadzeniu osoby do jednostki Policji w celu dokonania czynności wyjaśniającej, np. ustalenia jej tożsamości albo określonej czynności dowodowej.

Dobra, ja permanentny EOT w rym temacie.

H.M.,
Cytat
A kto mówi o "zatrzymaniu"??

Cytat
Decyduje o tym celowego oczekiwania, którym jest należyte przeprowadzenie czynności wylegitymowania osoby.
Podczas należytego przeprowadzenia czynności wylegitymowania , Policjant nie bierze nas na komisariat tylko wiezie nas do domu ,w tym przypadku 800m i prosi o dostarczenie dowodu osobistego [oczywiście otrzymał by go],w przypadku kiedy wiezie nas na odległy komisariat to już nie jest takie oczywiste .

pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
Roket, WuWu - przeczytajcie całość od początku (ze zrozumieniem)

a3756  Dołączył: 02 Paź 2008
Ciekawe rzeczy tu piszecie tylko troszkę się mylicie w niektórych kwestiach. Tak jak pisałem w kwestii dowodu osobistego nie ma obowiązku noszenia przy sobie na terytorium RP, ale posiadać musicie. Na starych zielonych dowodach byl taki zapis który mówił że dla własnego dobra należy mieć przy sobie. W strefie przygranicznej był na 100% taki zapis który nakazywał mieć przy sobie dowód osobisty i raczej go nie znieśli jak znajdę to przytoczę z czego to wynika. Druga sprawa jeżeli nie masz przy sobie żadnego dokumentu ze zdjęciem typu dowód osobisty, prawo jazdy można doprowadzić taką osobę na komisariat celem ustalenia tożsamości ponieważ sprawdzenie takie jakie się robi na ulicy nie jest potwierdzeniem tożsamości danej osoby i nie każdy ma zdjęcie w systemie więc nawet te przenośne badziewia niewiele pomagają. Tożsamość osoby można potwierdzić: 1) dokument, 2) druga osoba która taki dokument posiada i potwierdź tożsamość danej osoby. Sprawdzanie na ulicy nie jest potwierdzeniem tożsamości(ale tak się to robi choć przepisy mówią nie) i jeżeli mam jakiekolwiek wątpliwości co do tożsamości osoby mogę osobę doprowadzić do Komisariatu celem potwierdzenia tożsamości w pewnych przypadkach można taką osobę zatrzymać. Każdy decyduje za siebie czy nosić czy nie ale nie nosząc trzeba się liczyć z konsekwencjami A po trzecie przy legitymowaniu mam obowiązek podawać podstawę prawną i faktyczną podjętych czynności nic tam nie ma napisane że mam wymieniać które konkretnie artykuły o tym mówią mogę powiedzieć że mówi o tym ustawa o policji. Ustawa o policji i kodeks wykroczeń są to rzeczy ogólno dostępne i każdy może poczytać. I tak na koniec nie mam obowiązku podawania swojego identyfikatora. Obowiązek mam przedstawić się i podać stopień. A numer i legitymacje umundurowany funkcjonariusz to na żądanie osoby okazuje tylko co znaczy w sposób umożliwiający zapisanie danych to już nie określono. Podsumowując troszkę długie wywody obowiązku noszenia dowodu nie ma ale jak się ma przy sobie i nie okazuje to działa

a3756, Z twojej wypowiedzi nadal nic nie wynika ,a na pewno
Cytat
za nieposiadanie dowodu w strefie nadgranicznej
sytuacje taką należy rozumieć :
nie mam dowodu osobistego w kieszeni przy sobie oraz innego dokumentu potwierdzającego moja tożsamość ale takowy posiadam w domu który jest niedaleko stąd chętnie pokaże jeżeli to ważna sprawa ,dla bezpieczeństwa publicznego.
Czy to ciężko pojąć

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Panie władzo, na ten Glauberyt mam pozwolenie w domu, proszę dać mi chwilkę to skoczę i przyniosę. Po co się fatygować na komisariat ?... ;-)

PK, Jeśli byłbym miłośnikiem chodzenia z bronią po ulicy , na pewno nie chodził bym z Glaubarytem który w mojej opini jest zwykłym nieporęcznym szajsem ,wybrałbym Skorpiona .

Skocz do: