Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ubuntu 10.04 64-bit praktyczne uwagi, obróbka zdjęć....
Postanowiłem wypróbować system przywołany w tytule.
Zainstalowałem na tym samym dysku obok Windows XP SP3 PL 32 bit.
Mój system ma 2 GB RAM i powszechnie nie poleca się instalować 64 bit przy mniej niż 4 GB.
Zaryzykowałem :-) .
Pierwsze wrażenie system jest bardzo szybki.
Czas startu 19 sek. (do pojawienia się pulpitu) , Windows XP 40 sek. (pulpit).
GIMP 5 sek.!!!! w Windows 15 sek.!!!
Czas zamykania również dużo szybszy niż Windows.
Programy 64 bit działają ok.
Nie można prosto zainstalować Raw Therappe (przez Centrum Oprogramowania Ubuntu) ale zainstalowany ręcznie działa ok.
Zużycie pamięci też nie jest koszmarnie duże.
Bez uruchomionych programów (oprócz monitora systemu) sam system zajmuje ok. 327 MB RAM.
Wiec pozostaje całkiem sporo dla innych programów..

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Ja bym się tak szybko nie cieszył 2GB na 64bit to jednak bardzo mało .

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Błagam niech mi ktoś powie, dlaczego przy 64 bitach trzeba mieć więcej ramu? nie ogarniam tego, miałem Ubuntu 64bitowe i Sevena 64bitowego na 2gb i śmigało az miło, gry, Lightroom 2 itd bez problemu, z wczytanym Lightroomem 2 (wczytany folder z 2gb zdjęćgb zdjęć), firefoxem i winampem, zajęte było 1.5gb ramu.
Obecnie miałem okazję wymienić ram bez większej dopłaty więc z duala 2gb przesiadłem się na duala 4gb i po za lekkim spadkiem prędkości wczytywania (kości jednogigowe miały cl2.5, dwójki mają po 5cl) nie zauważyłem żadnej poprawy. Traktuję to raczej jako zapas.

[ Dodano: 2010-08-26, 11:41 ]
Markus, postaw XP na czysto, i wtedy spradź ile się wczytuje, z czasem to nawet Ci się ubuntu lekko zamuli i zwolni.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
W teorii systemy 64-bit używają większych obszarów pamięci do tych samych zadań, co 32-bit z powodu różnicy w długości słowa. Po prostu adresowanie jest wyrównywane do 64 bitów, a nie 32, co powoduje dwukrotny spadek rozdzielczości adresowania.

W praktyce, na obecnym sprzęcie nie ma to praktycznie prawie żadnego znaczenia w typowych zastosowaniach :>

Kn0r3k  Dołączył: 08 Lip 2008
Cytat
Mój system ma 2 GB RAM i powszechnie nie poleca się instalować 64 bit przy mniej niż 4 GB.

Cytat
Błagam niech mi ktoś powie, dlaczego przy 64 bitach trzeba mieć więcej ramu?

To nie tak... Nie zaleca się używania 32bitowych systemów gdy posiadamy więcej ramu niż 4gb - ponieważ 2^32 = 4gb. Więcej system nie potrafi zaadresować, znaczy się leży odłogiem. W drugą stronę nie ma przeciwwskazań.

Cytat
W praktyce, na obecnym sprzęcie nie ma to praktycznie prawie żadnego znaczenia w typowych zastosowaniach :>
Zła odpowiedz.

Kn0r3k napisał/a:
To nie tak... Nie zaleca się używania 32bitowych systemów gdy posiadamy więcej ramu niż 4gb -
a to już inna sprawa, jednak roket napisał:
roket napisał/a:
2GB na 64bit to jednak bardzo mało

roket napisał/a:
Cytat:
Zła odpowiedz.
przeczytaj co wcześniej napisałem, odpalałem kilka programów na raz, gry pokroju Crysisa czy Gothica 3 i nie brakowało ramu, na 64bitowym systemie.
Jakie typowe zastosowania wymagają więcej?

Cytat
Cytat:
Ja tego nie napisałem po pierwsze, po drugie
Cytat
przeczytaj co wcześniej napisałem, odpalałem kilka programów na raz, gry pokroju Crysisa czy Gothica 3 i nie brakowało ramu, na 64bitowym systemie.
systemy 64bitowe do poprawnego działania oraz widocznej poprawy szybkości działania , wymagają aplikacji czy gry pisanych pod te a nie inną architekturę czyli aplikacje tylko pisane pod 64bity, czy takie właśnie posiadacie . :?:

Tak, LR2 mam w wersji 64bit, a i Crysis chodził na 64bitach. Jeśi tylko jest taka wersja to instaluję.

W takim wypadku nie wiem , mój system na 2GB Ram nie ciągnie jadę na 32bit .

Jeśli to Vista albo zamulony XP to nic dziwnego. Opróżnij foldery temp i prefetch (ten drugi w folderze z windowsem), zrób defragmentację i zrestartuj kompa.
Jeśli to dla Ciebie oczywiste to może napisz co takiego odpalasz, że zapycha Ci 2gb ramu?

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
roket napisał/a:
Zła odpowiedz.

Oświeć mnie :mrgreen:

Może nie używam linuxa, ale z 2GB RAMu moja maszyna równie dobrze działa na 64-bit OS, a może nawet sprawniej niż na 32-bit.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Zmieniłem z XP na Windowsa 7 . Z Nefów Nikonowskich 14 bitowych konwertuję na PSD każdy plik ma po konwersji 70 megabajtów (Camera raw photoshop CS4) . Obrabiam dopiero te 70megowe pliki . Otwieram dwa rzędy czyli 32 pliki i jadę za porządkiem . Dopiero konwertując na jpg . Niestety CS4 pozwala na wyzyskanie pamięci ram 3,5giga . Smiga to dosyć fajnie jednak czasem kokmputer sam lubi sie wyłączyć informujac mnie o jakimś błędzie . Da się zauważyć sporą różnicę między tymi plikami a konwertowanymi CS4 na XP

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
pawel1967 napisał/a:
Da się zauważyć sporą różnicę między tymi plikami a konwertowanymi CS4 na XP

Tzn są inne, różnią się szczegółami czy rozmiarem np?

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Rozpiętość tonów mogę zobaczyć masę odcieni czerni . Praktycznie zdjęcia z Nikonów wygladaja po obróbce którą tu powyżej podałem niemal jak HDR . Przy zachowaniu kontrastu i nasycenia kolorów . Tak nie udawało mi sie w przypadku XP

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ubuntu samo instaluje 64 bitowe aplikacje przez Centrum oprogramowania Ubuntu.
2 GB spokojnie starcza nawet do tworzenia HDR-ów które jest szybsze niż pod Windows XP.
Na 4 GB pewnie byłoby lepiej.
W każdym razie warto sobie obok właściwego systemu zainstalować Ubuntu 64-bit ....choćby w celach testowych.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Markus napisał/a:

W każdym razie warto sobie obok właściwego systemu zainstalować Ubuntu 64-bit

A co jesli dla kogos wlasciwym systemem jest Linux 64bit? :-P

U mnie na 64bitach występuje problem mocnego przegrzewania CPU .

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
cube007 napisał/a:
A co jesli dla kogos wlasciwym systemem jest Linux 64bit? :-P

Zawsze mozna sobie instalnąć 32 wirtualnie ;-) Co do pamięci u mnie wystarcza 1 GB , może dlatego ze nigdy nikt mi nie zalecał 2 , 4 itd. ;)Tak samo jak swego czasu panika po forach że linux niszczy laptopowe dyski , ludziska pieć razy dziennie sprawdzali cykle i tworzyły sie kilkustronicowe wątki z wynikami , ja zadnych komend sprawdzających nie używałem , dyski pracują do dziś .

safian  Dołączył: 14 Sie 2010
gezeb napisał/a:
linux niszczy laptopowe dyski , ludziska pieć razy dziennie sprawdzali cykle i tworzyły sie kilkustronicowe wątki z wynikami , ja zadnych komend sprawdzających nie używałem , dyski pracują do dziś .

lol ;D
mam netbooka od 3 lat na ubuntu i jakos zyje :)
dlatego sporadycznie zagladam na niektore fora - za czesto krzesla trzeba wymieniac ;).

Skocz do: