k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Może i lol ale z tego co pamiętam to wiązało się to z przestawianiem dysku w tryb spoczynku. Działo się to za często a w praktyce wyglądało to tak że dysk parkuje głowicę kilkanaście razy na minutę. Wystarczyło dodać linijkę zmieniającą częstotliwość parkowania programem hdparm ale trzeba było zrobić to świadomie i ręcznie dopisać do skryptów startowych.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Albo nic nie robić i żyć dalej :mrgreen:

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
pawel1967, jakieś dziwne rzeczy piszesz, bitowość systemu nie ma wpływu na obrazek wychodzący z rawa. Co najwyżej na szybkość demozaikowania i innych operacji graficznych.

k33l napisał/a:
Wystarczyło dodać linijkę zmieniającą częstotliwość parkowania programem hdparm ale trzeba było zrobić to świadomie i ręcznie dopisać do skryptów startowych.
Albo można było po prostu zaczekać na aktualizację z upstream :) Pare dni, może tydzień - nie zniszczy Ci się od tego dysk :P

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Ja zostaję przy Windowsie 7 ma swoje wady ale obrazek 64 bitowy jest dużo lepszy niż ten z Windowsa XP i tego nie da się nie zauważyć zwłaszcza przy pracy z Camera Raw . Mogę wyciągnąć dużo więcej z obrazka a rozdzielczość 14 bitowych Nefów to już bajka po dobrym ustawieniu parametrów

pawel1967, a możesz pokazać takie 32 i 64 bitowe obrobione zdjęcie? :)
Nie chcę Cię urazić, ale to bzdury są. Bitowość systemu nie wpłynie na "jakość" zdjęcia, a jedynie na szybkość obróbki.

Nie mogę jeśli masz taką chęć proszę odwiedź mnie w Tarnobrzegu to zobaczysz rozpiętość tonalną jaką można uzyskać taka obróbką . 64 bitowa obróbka nie daje mi większej szybkości . Photoshop działa szybciej tylko wtedy gdy zwiększy się pamięć ram pisano o tym . Jednak CS4 może wykorzystać jedynie 3,5 giga to mniej niż posiadam jednak szybkość obróbki wcale nie wzrosła od zmiany z XP na Windowsa 7

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
64 bitowe systemy działają szybciej, czym więcej ramu tym lepiej :D, ale ważne też jaki się ma procesor ile ten procek ma pamięci, jednak w plikach wynikowych nie ma żadnej różnicy.
u siebie w kompie nr 1 mam quada 6gb ramu w drugim mam duala i 4 gb ramu,
jakiś kosmicznych różnic prędkości nie widać, na dzień dzisiejszy przy nowych kompach najwolniejsze są dyski twarde, niestety nie każdego stać na serial scsi, lub ssd. miejmy nadzieję że te technologie staną się bardziej dostępne już niedługo

pawel1967, a możesz spróbować wytłumaczyć jaki związek ma mieć architektura procesora z "jakośćią" czy "rozpiętością tonalną" zdjęcia?
Prędzej podejrzewam u Ciebie inne ustawienia monitora w WindowsieXP a inne w 7. Dodatkowo - skoro Photoshop nie umie czerpać korzyści z 64bitów procesora to tylko przykro może być. Mnóstwo darmowych programów to umie.

Kolejny raz powtarzam - architektura procesora nie ma wpływu na jakość zdjęcia. Widziałeś może 32 albo 64 bitowe jpegi? :)

Wiecie co Zrobiłem fajnie zdjęcia obrobiłem porozciągałem tony i co . Minilab i tak to spieprzył rozpacz . Poszedłem do drukarni zrobili mi dominantę purpury . I tak nie wykorzystamy w pełni tego co mamy . Nasze pokazy multimedialne oglądać będą na starych odbiornikach telewizyjnych . Nasze zdjęcia wydrukują minilaby którym daleko do choćby pełnego wykorzystania starych technologii . Może za bardzo myślimy o sprzęcie programach a za mało o istocie sprawy . Rysowaniu światłem (Fotografii)

[ Dodano: 2010-08-26, 22:12 ]
Kolega kamerzysta robi nową technologię Blurey czy jak sie ona nazywa.Pięknie to wygląda tylko nikt z jego klientów nie ma odtwarzacza tego systemu . Za kilka lat będzie to normą . Jednak nowe bez wątpienia w ogólnym rozrachunku jest lepsze

pawel1967, czy system jest 32 czy 64 bitowy to na obu 2+2=4, procesor wykonuje obliczenia matematyczne i nic poza tym. To co mogłeś zaobserwować to że w W7 prawdopodobnie system sam podpiął sterowniki + profil kolorów do monitora, pod tym systemem praktycznie większość sterowników jest dostępna w WU, ta funkcja dostępna była już od XP ale tam nie działała kompletnie wcale.

Kolega ma bardzo drogi monitor coś koło 6tyś zł . Wsadził moje zdjęcia sprzed listopada robione również Nikonami na 14 bitach ta sama obróbka następnie wziął i puścił krążek teraźniejszy i stwierdził na pierwszy rzut oka że różnica jest . I dało się to stwierdzić . Nie wiem dlaczego ale mimo tego że mi się komputer wyłącza sam z siebie wykrywając błędy to lubię W7 . Natomiast znałem takich co kupili W7 i usunęli nie mogąc poradzić sobie z tym programem . Sam też kląłem jak szewc swojego czasu

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
pawel1967, brednie piszesz o tej zależności miedzy rozpiętości tonalnej a "bitowością" systemu. Nie ma to najmniejszego związku. Jeśli widzisz różnicę to zwykły efekt placebo/ustawienia/sterowniki etc. Bez zagłębiania się w szczegóły techniczne - nie ma związku i koniec kropka.
Tez obrabiam 14-bitowe RAWy (z canona) i żadnej różnicy w jakości obrazka między 32-bit XP a 64-bit Win 7 nie ma.

Mam 6 GB RAMu, dyski RAID 0 i jedyna różnica jest taka że w win 7 mogę zaimportować do LR całą kartę 4 GB Rawów albo otworzyć podobnej wagi zdjęcia w PS i nic nie muli. Z oczywistych względów na 32bit działa to mniej płynnie i komfortowo.

Standardowo w 32bitach można przydzielić 2GB na proces dlatego załadowanie dużej ilości zdjęć jest problemem.

Otwieram nawet i 1100 plików w Camera Raw i nie dostaje zadyszki . Mam bodaj 8giga ale i tak nic to nie daje bo photoshop CS4 ma ograniczenia . Jedank wszystko przerabiam na PSD (70mega każdy) . Potem na jpg (konwertuje z 16na 8 w gotowych rozwiązaniach - jedno naciśnięci i laduje w folderze), obrabiam tylko na PSD i komputer wytrzymuje . Czasem wyłączy sie z powodu jakichś błędów . Ale da się żyć . Takie poprawienie takiej zdjęć to jeden dzień , każde poprawiam mimo że D300 , D300s , D700 mają opinię że gotowe pliki są na tyle dobre że można je już używać

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Tak wygląda system z uruchomionymi podstawowymi programami... :-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
pawel1967, świetnie się bawię, czytając twoje posty, w tym wątku. W sam raz na tak ponury dzień.

To dobrze że masz humor i czas . Ja niestety nie mam ani czasu ani humoru ani pieniędzy

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
ja zauważyłem że ff w linuxie na 64bitach pożera 1.5-2 razy więcej ramu niż w wersji 32bity. Większe programy w javie też jakoś zwiększyły swój apetyt na RAM.

pawel1967, ale czas pisać bzdury jednak masz, bez urazy.
krzpob, 64bity potrzebuja więcej pamięci, wynika to z samej natury tych 64 bitów. Procentowo jednak nie wiem ile. Wiem na pewno, że swego czasu grono.net wróciło na 32 na serwerach bo w ich przypadku (podkreślam) zysk z mniejszego zużycia ramu był większy niż z szybkości przetwarzania 64 bitowego.

Skocz do: