tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Ja mam S30/1.4 ale od niedawna.
Trochę zdjęć wrzuciłem w wątek bokehowy.

Ostrzy bez problemu. Na k10d z typową dla Pentaxa szybkością ;-)
Ostra od pełnej dziury. Na f4 żyleta, chyba najostrzejsze szkło, jakie miałem.

Jakoś dużo bardziej mi podeszła niż FA35/2. Kiedyś miałem ale sprzedałem szybko
bo na f2 było mydło a na f4 nie wydawała się ostrzejsza od DA16-45/4.

Szkoda tylko, że filtry 62mm.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
rbucz,remiczek83, 30/1.4 na pentaksie nie ma hsm.

A co do bf/ff to McGyver musiał kalibrować sobie k20d pod 77LTD, więc w zasadzie z każdym szkłem to grozi.

remiczek83  Dołączył: 08 Mar 2010
:mrgreen: dzięki :-) myślę że ta Sigma to najlepszy z możliwych wyborów.
Posiadam zooma Sigmy 70-300 APO i wcale na niego nie narzekam więc myślę że i w tym przypadku nie będzie źle :mrgreen:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
remiczek83, nie będzie, 70-300 jest z podstawowej serii szkieł a 30'stka z EX, to solidne i fajne szkło. Życzę braku bf/ff ;-)

[ Dodano: 2010-03-13, 20:04 ]
Ja swoją sigmę 30/1.4 do pentaksa kupiłem w warszawskim sigma pro centrum, ale nie chciało mi się jej wysyłać więc skalibrowałem na k10d sam.

majpitek  Dołączył: 14 Gru 2008
remiczek83- widzę, że się napaliłeś na tą sigmę tak, że szukasz tylko potwierdzenia jej niekwestionowanej wyższości nad szklarnią pentaxa, a nie argumentów merytorycznych za lub przeciw.No to Cię zmartwię - pentax jest tańszy....... A poza tym sobie zobacz sample np: na www.pixel-peeper.com a potem decyduj.... W sumie szkoda nowego wątku na ukojenie niepokojów.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
majpitek napisał/a:
widzę, że się napaliłeś na tą sigmę tak, że szukasz tylko potwierdzenia jej niekwestionowanej wyższości nad szklarnią pentaxa. No to Cię zmartwię - pentax jest tańszy

:?:

Tak jak Eldred mówisz. Właśnie z ciekawości przeczytałem na optyczne.pl test mojej 70-300 APO i twierdzą że AF wolny, głośny i nie celny. Ja tak nie uważam i bardzo przyjemnie mi się nią foci a tak jak piszesz ta 30'tka to seria EX wiec nie może być gorzej.
Co do FF/BF no to nie wiem, może mi się uda trafić jak nie to skalibruję k200D nie ma możliwości kalibracji z poziomu menu choć, jak rozmawiałem z sigma-centrum to mówili że wcale często im się tak nie trafia kalibrowanie, a gdyby mieli powiedzieć co najczęściej to pod CANONA.

plwk
O ile zrozumiałem, pytajnik dotyczy ceny - no to spieszę donieść: w moim ulubionym sklepie (www na PW, jeśli masz życzenie, bo nie chcę uprawiać kryptoreklamy) cena wspomnianej sigmy - 1800 zł, a pentaxa - 1400 :mrgreen:

a co do wypowiedzi majpitek'a to Pentax nie robi żadnej 30'tki o F1,4, chyba że ja się myle

remiczek83 - w wątku jest mowa o pentaxie FA 50mm f/1,4, spójrz do góry. A w ogóle to kup tę sigmę i zakończ wątek.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
majpitek, remiczek83 pisze o Sigmie 30/1.4, najbliższy jej Pentax to 35/2 - jaka jest jego cena ;-) :?:

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
remiczek83, kiedyś robił 35/1.4 ale AF gorszy niż w sigmie ;-)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Doktor_Vincent, przynajmniej celny ;-)

plwk
ukłony, ale ja chyba się zgubiłem.... W tytule wątku jest wymienione:"stałka sigma 30mm, 50mm czy pentax 50mm?? do portretu??" Więc się dzieliłem swoimi spostrzeżeniami na temat wymienionego pentaxa (50mm), którego używam z dużym zaangażowaniem, nie tylko do portretu.
Z drugiej strony s 30mm najbliższy jest faktycznie p fa35mm f/2.0 (kosztuje koło 2800 zł), ale desygnowany do apsc p smc da 35 f/2,8 kosztuje tyle samo, co s 30mm.
Pozdrawiam@

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Doktor_Vincent napisał/a:
remiczek83, kiedyś robił 35/1.4 ale AF gorszy niż w sigmie ;-)

i bezgłośny :)

[ Dodano: 2010-03-13, 20:53 ]
majpitek, wyluzuj, jest sobota wieczór... :-B ltd 35/2,8 ma mnóstwo zalet, ale akurat w zastosowaniach portretowych w zakresie ok. 30mm Sigma 30/1,4 sprawdzi się lepiej. 2 działki światła - to dużo.

[ Dodano: 2010-03-13, 20:56 ]
Eldred napisał/a:
30/1.4 na pentaksie nie ma hsm.

Racja, racja... zakałapućkałem się - sam kiedyś martwiłem się, czy będzie działać z kasetką ;-)

No trochę się już bałagan zrobił :-) sigma 30tka kosztuje coś 1800 nie dawno się orientowałem 50tkę pentaxa można kupić za 1300zł pewnie bym się na nią zdecydował gdyby nie troszkę za długa ogniskowa do niepełnej klatki....

Ogólnie to wkurza mnie to że niby obiektyw w cenie blisko dwóch tysięcy pln (mówię o sigmie)
profesjonalnej serii ex ma jakieś niedociągnięcia. w końcu to nie są małe pieniądzę i pewnie każdy nabywca takiego sprzętu chciałby żeby pracował on jak najlepiej

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
remiczek83 napisał/a:
Co do FF/BF no to nie wiem, może mi się uda trafić jak nie to skalibruję k200D nie ma możliwości kalibracji z poziomu menu

jest możliwość kalibracji :-)

a jeśli chodzi o Sigme 50/1.4 HSM to ja nie miałem z nią problemów w połączeniu z k200. Ostrzy w punkt i anomalii takich jak elgreen gdzieś opisywał nie miałem. W wątku bookehowym wrzuciłem przykłady z Sigmy.

giny  Dołączyła: 09 Sty 2009
posiadam sigme 30 od roku, i jest warta swojej ceny. w ciezkich ciemnosciach super daje sobie rade!

ogolnie nie widze wad

lisu  Dołączył: 29 Mar 2010
Mam pytanie odnośnie obiektywu manualnego: SMC PENTAX-M 50 1.4 czyli portretówka - do jakiej kwoty jest zakup rozsądny i jak generalnie wypada w konforntacji z np. MC COSINON 50'tką także 1.4. czy moze powinienem poszukać innej opcji?

target to portrety i zdjęcia miejskie.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
lisu wszystko zależy ile możesz za niego zapłacić, choć ostatnio widziałem na naszej giełdzie Pentax-A 50mm f1,4 za 450zł to jak miałbyś dać tyle za M to już bym się zastanawiał, choć ja tyle dałem za M :lol:

Skocz do: