ygrecki  Dołączył: 06 Wrz 2009
K200D i problem z zapisem zdjec
Witam

Od ponad roku mam K200D - stosuje karty SD 2 GB Kingston (karty są 100% dobre, używam ich już jakiś czas do innych celów, testowałem kilkoma programami). Niestety co jakis czas zdjecie lub kilka kolejnych zdjęć zapisuje się niepoprawnie lub wcale się nie zapisują. Wszystko w RAW. Jak to wygląda? Dość dziwnie i bardzo nie regularnie. Przykład:
robię zdjęcia, robię, robię i nagle komunikat "Aparat nie może wyświetlić tego zdjęcia" i czarny LCD. Zaraz po tym zauważyłem że są dwie możliwości:
- kolejne zdjęcie do wyłączenie i włączenia aparatu są tak samo zepsute
- kolejne zdjęcia są ok
Nieregularność tego czegoś jest wielka nie widzę nic co ma związek z zepsutym zdjęciem (poziom baterii - uzywam tylko eneloop, obiektyw, karta - dzieje sie to na 5 róznych itd).

Próba skopiowania pliku z karty to niepowodzenie - i tu trzy możliwości
- plik jest zapisany w formacie nieznanym (tak ogłasza program)
- pliku nie da sie odczytac - system plików na karcie jest jak najbardziej poprawny ale tego pliku nie da sie odczytac (status: unknown error)
- plik zawiera dwa zmiksowane zdjecia

Nie znam sie na aparatach az tak więc nie wiem co może być. Moze należało by zrobić upgrade firmwaru? Jak sie to robi - prosze o naprowadzenie na temat.
Wiem ze karty są dobre, to na 100% wiem.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Chyba jednak karta. Body nie zawsze może się z nią dogadać.

Pięć kart? A każda nie dość że działa w innym sprzęcie to na testach nośnika i innych jest ok. Chyba ze KINGSTON nie pasuje K200D... Testy trudno przeprowadzać ze względu na wielką nieregularność.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wgrywałeś najnowszy soft poprawiający współpracę z kartami producentów innych niż zalecani (SanDisk, Panasonic, Toshiba).

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Cytat
Changes to V1.01
The following content have been improved in Version 1.01.
Improved stability of recording image for some SDHC Memory card.

Pierwsze co to zrób uaktualnienie oprogramowania w aparacie.
http://www.pentax.jp/engl...al/k200d_s.html
Pobrać plik, wypakować na czystą kartę SD, przeczytać plik readme.txt i dokonać aktualizacji.

Soft wgrany, zobaczymy co to da. Poinformuje za czas jakis. Dzieki bardzo za pomoc!

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Karta była formatowana W APARACIE ?

I w aparacie i w zewnętrznym czytniku, ale w większości przypadków w aparacie.

Skocz do: