diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
jaki naped do laptopa?
zaliczam sie do grona nieszczesliwych posiadaczy laptopa benq a52
wsrod wielu licznych zgryzot jakie trapia mnie juz od ponad 2 lat jedna z najbardziej uciazliwych jest nagrywarka
w okresie gwarancyjnym byla wymieniana 4 razy.
niestety teraz znowy wysiada i przestaje czytac plyty
jaki naped ktory posluzy mi dluzej niz pol roku mozna w rozsadnej cenie do tego pascia kupic?

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
kup sobie izopropanol i wyczyść soczewkę lasera - u mnie skuteczne od dłuższego czasu - nagrywarka jak się zabrudzi to nie chce czytać tłoczonej płytki ze sterownikami do lapa :). Izopropanol i działa. :)

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Thadeus,izopropanol tu nic nie pomoże.
Znajomy jakiś czas temu rozwalił napęd w swojej toshibie,zamontowałem mu taki,jest zadowolony.

http://www.proline.pl/?p=SAMSUNG+SN-S083C+B

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Uważałbym z izopropanolem i czyszczeniem soczewek w napędach. Te soczewki z oszczędności często są robione z tworzywa i po takim czyszczeniu mogą stać się matowe. Mikrofibra zwykle wystarcza.

czyszczenie nic nie pomaga...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Może jest jakiś problem konstrukcyjny mocno zmniejszający żywotność, np. napęd jest przy źródle ciepła. Czy laptop zawsze stoi na twardym podłożu, gdzie ma otwory wentylacyjne?

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
plwk napisał/a:
Może jest jakiś problem konstrukcyjny

diplodok napisał/a:
zaliczam sie do grona nieszczesliwych posiadaczy laptopa benq a52

Notki benq,to był jeden wielki błąd konstrukcyjny,z tego wynikają problemy.

martino napisał/a:
Notki benq,to był jeden wielki błąd konstrukcyjny

bolesnie sie o tym przekonuje juz od dluzszego czasu...

p_ttl
[Usunięty]
diplodok napisał/a:
jaki naped ktory posluzy mi dluzej niz pol roku

zewnętrzny

lobo  Dołączył: 30 Kwi 2009
martino napisał/a:
Notki benq,to był jeden wielki błąd konstrukcyjny,z tego wynikają problemy.

Muszę zaprotestować, nie wszystkie takie są.
Mam S41 - bardzo dobry sprzęt. Tani, dobrze wykonany (część obudowy pokryta jest chyba aluminium), wydajny, wygodny i lekki. Zastanawiałem się przed zakupem czy ryzykować firmę o słabej renomie ale warto było. Wcześniej przez jakiś czas pracowałem na starszych Thinkpadach więc mam jakieś porównanie. Także może większość Benqów jest słaba (zwłaszcza te z serii A), ale nie wszystkie. Chyba że mi się trafiła niezła sztuka, ale chyba nie tylko mi:
http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=9483
A co do napędu - jeśli teraz wydawać na jakiś pieniądze to już chyba na zewnętrzny.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Mnie tam w laptopach zawsze szybko padały napędy, niezależnie od marki (dwie Tośki i Asus). Olewam sprawę, nie ślę do serwisu, mam napęd zewnętrzny, którego i tak używam raz od wielkiego dzwonu.

Bucik  Dołączył: 02 Lis 2009
Z napędów to najlepiej zewnętrzny z zewnętrznym źródłem zasilania (wtyczka), bo te na USB czasem mają jakieś problemy z poborem mocy.

Mnie to w Szajsungu padła najpierw karta sieciowa - 10 formatów w ciągu 2 miesięcy robi swoje. Dodatkowo odwiedzić musiał Vobis z 2-3 razy żeby to mi pomogli z formatowaniem (bo chociaż noga nie jestem, to zabezpieczenie jakieś było).

A teraz po odwiedzeniu znanych twarzy w Vobisie, samsung poleciał do serwisu. W środę minie tydzień zobaczymy co mi powiedzą....

Oups, sory za OT :oops:

Skocz do: