pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
barto125, nadal się nie przyznałeś jakie szkło chcesz okaleczyć... bo jak fajne to lepiej sprzedać komuś kto je wykorzysta w 100% (czyt: ma puchę na MD) a jak słabe to po co wogóle to do Pentaksa podpinać....

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Vivitar 28-210 3,5-5,6 z opcją makro.

barto125 napisał/a:
Vivitar 28-210 3,5-5,6 z opcją makro.
poszukaj takiego z bagnetem K - dziś ciężko dostępne ale były takie. Szkiełko fajne ale to macro to tylko "półmacro" :-) wiem bo mam (tyle że ostatnio się trochę rozchybotał - padł gwint na śrubeczce prowadzącej zespół soczewek przy ogniskowaniu... ale to temat na zupełnie inną opowieść :-P )

Widziałem pod K za 250 zł, mojego kupiłem za 50. Jak uda mi się to upoluje kiedyś jeszcze jednego i będę się bawił w manualu, bo minolta ma w sumie tanie obiektywy. Przeróbka już prawie skończona, czekam aż klej wyschnie i dam znać co do efektów.

edit: coś poszło nie tak i nie ostrzy na nieskończoność, pewnie zabrakło kilku mikrometrów. Kiedyś poprawię. Sample na szybko:
http://picasaweb.google.p...feat=directlink

niezgod  Dołączył: 03 Cze 2009
Tutaj ktoś opisuje swoje przeróbki obiektywów z innych systemów do PK, w tym również z K/M. Co ciekawe, o ile dobrze pamiętam, udało mu się również uruchomić popychacz przysłony :shock:

pozdrawiam

Widziałem ten temat :) Co do popychacza, jest wykonalne, zależy tylko od obiektywu.

ten vivitar był pod kilka systemów - producent musiał tak zaprojektować dupkę żeby można było wymieniać bagnety (odpowiednie odsadzenie). był tam też pewno łatwo wymienny popychacz przesłony. ale zauważ że pierścień ostrości czy przesłon obracają się w innych kierunkach w P i minolcie - z początku nie mogłem się przyzwyczaić.... zresztą do teraz mam problem w którą stronę pokręcić żeby ciut przeostrzyć.
zrób jeszcze fotki "przeróbki"

Skocz do: