opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dlugas1982 napisał/a:
no moc widzę jest z tym piwem ;-)
18.1% to jest ekstrakt, nie alkohol :mrgreen:
alkoholu to ma 8,5% jeżeli dobrze pamiętam

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Cytat
i perła strong (7,6%)

Świetne piwo. Mój numer jeden w tej kategorii.

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010

tylko taka fote wygooglowalem niestety ale widac ocb, ostatnio przetestowalem maaaaase rownych browarkow mnijszych i wiekszych ale to orkiszowe to poki co mistrzostwo;]

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
prawda ?? :) A z miodem tez jest gitaszcze :)

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Cytat
alkoholu to ma 8,5% jeżeli dobrze pamiętam
tak czy owak nie mało :)

[ Dodano: 2010-08-31, 22:44 ]
podejdę do orkiszowego jeszcze raz bo mi smakowało, ale szału jakiegoś nie było, ale trzeba nabyćponownie bo przeta samo zdrowie ;-)

Browar Witnica wypuścił 4 nowe piwa:
- Lubuskie Zielone niepasteryzowane
- Gorzowiak miodowy jasny niepasteryzowany
- Gorzowiak miodowy ciemny (możliwe że też niepasteryzowany, ale nie było zbliżenia etykiety)
- Slow Lime (możliwe że też niepasteryzowane, ale nie było zbliżenia etykiety)

oba Gorzowiaki i Slow Lime są ponoć zrobione na bazie znanego już Lubuskiego
wiceprezes zarzeka sie, że piwa zostały uwarzone specjalnie na Gorzowski Festiwal Piwny, ale problem w tym, że mój ojciec i brat pili już kilka razy w ciągu wakacji witnickie miodowe z kija - póki co w sklepach nie było, ale ja mam nadzieję że się pojawi i będę mógł spróbować :mrgreen:

renko  Dołączył: 25 Maj 2008
Nooo... Lubuskie lubię, muszę miodowego na jego bazie spróbować obowiazkowo :mrgreen: :-B

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
opiszon, a czy oprócz tego portera coś jeszcze leją do takich baniaków?

jorge.martinez, w sobotę w sklepie spożywczym na przeciwko Browaru Witnica kupowałem Big Milki :-P i zauważyłem że mają Piwo Kąpielowe w podobnych baniaczkach - kiedyś Kąpielowe sprzedawali tylko w plastikowych PETach 5L
najlepiej dowiedzieć się bezpośrednio w Browarze (np telefonicznie czy mailowo), bo wiem że prowadzą (prowadzili) sprzedaż wysyłkową

takie baniaczki Portera (co jakiś czas inne - bo to serie limitowane), czasami pojawiają się u nas jako prezenty ;-)

Piwo Kąpielowe - jest to ponoć to samo co Koźlak, tylko przeznaczenie w teorii inne, w praktyce wchodzi tak samo dobrze :-P

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
A czy ktoś się orientuje w dostępności w Polsce takiego piwa jak Stella Artois ? W jakichś sieciach może jest dostępne, albo co?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Pamiętam że bywało w Lublinie juz pare lat temu. Ale nie wiem czy warto szukac - ot, przyzwoity zachodni lager. Nie do konca rozroznialny od innych przyzwoitych zachodnich lagerów.

Stella kiedyś chyba była w lecrercku, ale obecnie chyba znikła, sprawdzę

Opiłem się jej bedą w Anglii :) dla nich to było mocne piwo i zawsze robili oczy jak ja je piłem w ilościach hurtowych :mrgreen: (ma piwko tam aż 5% )

dlugas1982 napisał/a:
dla nich to było mocne piwo

Angielskie "codzienniaki" maja 3,2-4,8%, za to sa zdecydowanie smaczniejsze :-)

jesli codzienniaki równa się ich koncerniaki to bym ostro polemizował z tym stwierdzeniem :evilsmile:

renko  Dołączył: 25 Maj 2008
matb, Stella jest chyba w PiPach. W Bomi też widziałem kilka razy.

dlugas1982 napisał/a:
jesli codzienniaki równa się ich koncerniaki

To znaczy? Bo na przyklad Fullers to tez koncern, a powiedz jakie piwo w zasadzie robia niesmaczne?

Myslalem ogolnie o Ale'ach, Bitterach, IPAch itp, najlepiej z cask'a, bez "niecodziennych" wynalazkow jak Barley Wine albo Imperial Stout...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
renko napisał/a:
matb, Stella jest chyba w PiPach.
W Internecie nie ma :-/

no to jest Koncerniak przez duże K, myślałem że piszesz o koncerniakach przez małe k jak siki typy carlingi, fostersy, carslbergi iinne "angielskie" piwa kupowane na zgrzewki po których zostaje kwas w żołądku jak po kiepskim sajderku

Ja lubiłem te Koncerniaki http://www.shepherd-neame...index.php?Beers

mieszkałem kilknaście mil od tego browarku, byłem u jego bram, ale nigdy w środku :-(

dlugas1982 napisał/a:
carlingi, fostersy, carslbergi iinne "angielskie" piwa

Ale zaden z nich to nie jest nawet angielskie piwo! :-P To importowane dopiero od lat 70tych siklagerki :-) A ze popularne? Coz, wszystko schodzi na koty ostatnio.

dlugas1982 napisał/a:
Ja lubiłem te Koncerniaki

O, dobry przyklad :-)

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Próbowałem ostatnio wiele różnych piw, z różnych browarów i nic mi tak nie smakuje jak Noteckie niskopasteryzowane! Viva L'Noteckie!

Skocz do: