TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Windows 7 psuje baterie w laptopach.
Witam wiele czytałem o tym na internecie, ze Windows 7 a mianowicie jego nowe narzędzie do ustalania żywotności baterii działa nie poprawnie przesyłając błędne informacje od pamięci baterii powodując że jej elektronika pokazuje błędny odczyt stanu baterii. Dzieje się to zazwyczaj po wyjściu z hibernacji. Mój laptop ma Rok i 2 miesiące ostatnio po za hibernowaniu laptopa, włączam go a tu pokazuje się komunikat " rozważ wymianę baterii " i degeneracja baterii sięgnęła 60% dziś minęły 2 tygodnie od tamtego wydarzenia a bateria pokazuje 72% zużycia ... :shock:

Microsoft milczy w tej sprawie, gwarancja na baterię minęła więc co teraz ? Jest na forum ktoś kto potrafi resetować baterie laptopowi lub zna rozwiązania tego problemu ? Dotyka to setki osób. Proszę o pomoc i radę. :!:

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
pierwsze słyszę :shock: aż muszę się temu bliżej przyjrzeć
kupiłem żonie asusa z w7 blisko rok temu ale chyba wszystko jest ok z baterią bo nie widziałem żadnych komunikatów...

Bucik  Dołączył: 02 Lis 2009
Co jak co, ale to nie tylko Windows 7 ale i Windows xp i vista. Koleżance, system(xp) cały czas piszczy o wymianie baterii. Ja u siebie po pół rocznym użytkowaniu takich problemów z siódemką nie zauważyłem

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Żona ma od ponad roku Asusa z Vistą i nic się nie dzieje.

Roszpunka  Dołączył: 14 Paź 2009
Rada jest taka: jak się w domu z laptopa korzysta to wypinamy baterie i wpinamy w sieć. Takie rzeczy lubią się psuć niestety, a nowa bateria trochę kosztuje.

A jak szybko bateria się wczerpuje? jak znam M$oft to oni lubią w komunikatach różne rzeczy pisać

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Korzystam z 7ki Enterprise na laptopie już rok i bateria nadal ma się doskonale, trzyma praktycznie tyle co na początku. Laptop używany bardzo intensywnie codziennie w pracy przez wiele godzin, zarówno pod prądem jak i na baterii.
Podejrzewam, że kolejny hoax internetowy...

Fazi  Dołączył: 06 Cze 2010
Może źle użytkował baterię i się szybko skończyła....

Tequila  Dołączyła: 12 Cze 2010
ile ludzi tyle opinii o bateriach...
Szczerze powiedziawszy zgłupiałam i nie wiem co mam robić z tą baterią: gdy laptop służy mi jako komputer stacjonarny to wyciągać ją czy nie?

Mając Lenovo po roku bateria wysiadła mi podobno z powodu "ukrytej wady produkcyjnej". Wadliwa seria. Jak można się domyśleć, gwarancja elementów zasilających minęła :/
Od kilku miesięcy mam Acera, nadal nie odłączam baterii w momencie, gdy komputer jest podpięty do prądu, ale jeżeli to ma uratować życie baterii to rozważę. Tylko... czy jest sens?

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Tequila, Nie ma. Ale dobrze jej zrobi, jeśli tak raz, dwa razy w miesiącu ją rozładujesz (ale nie na max, tak do pierwszych ostrzeżeń) i naładujesz ponownie. To wystarczy by służyła długo i nic złego się z nią nie działo.

Fazi  Dołączył: 06 Cze 2010

Nie nie, koledzy, wiem co mówię, dzieje się to przez wprowadzanie systemu w stan hibernacji, następnie komunikat zaczyna trąbić gdy w pamięci baterii zostaje zapisana informacja o 60% degeneracji ogniw < oczywiście błędne > proces ten jest odwracalny w jeden sposób a mianowicie odlutowanie pamięci baterii podpięcie pod odpowiedni sterownik a następnie jej reset. Jedną z opcji uratowania jest wyłączenie opcji Hibernacji. W XP i Vista nie było narzędzia które zostało wprowadzone w Win 7, narzędzie to informuje system o stopniu zużycia ogniw i momencie ich wymiany. Niestety narzędzie te jest najgorszym bublem Ms, gdyż powoduje fizyczne zmiany w sposób ciężko odwracalny, które błędnie interpretuje dane i wysyła je przez Bios do baterii.

Polecam wpisać sobie w googlę " Win7 baterry problem " oraz " Rozważ wymianę baterii Win 7 "

Wątpię, że M$ wymieni setki tysięcy jak nie miliony baterii. Moja bateria z ok. 3h na Vista w około 4mc na win7 dziś osiągnęła 72% degeneracji < pozornej > i trzyma 20 min. Problem w tym, że obecne baterie posiadają sterowniki elektroniczne i pamięć która steruje ogniwami, mimo że są ok nie pozwala ich ładować.

Pozostaje tylko czekać na rozwiązanie ...

Ściągnijcie sobie BatteryBar i sprawdźcie Zużycie baterii:

I przypominam radzę wyłączyć opcję hibernacji, gdyż to ona powoduje felerny błąd.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
U mnie po niecałym roku jest zdaje się coś koło 20% zużycia baterii. Oczywiście win7. Hibernacji nie używam, bo jak nie potrzebuję laptopa, to go wyłączam.

Matti  Dołączył: 07 Kwi 2008
A ja zamiast hibernacji używam wstrzymania systemu i bateria po prawie 2 latach pracy wytrzymuje ponad 2 godziny, jak była nowa dawała radę maksymalnie 160 minut.
Program pokazuje 6,6% zużycia.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Aż sprawdziłem ... po 2 i pół roku użytkowania zużycie baterii 13% ... jednak 90% czasu na kablu, raz na tydzień jednak bateria jest rozładowywana do mniej niż 10% pojemności. System to XP i nie używam hibernacji.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Kolejny Hoax wypuszczony przez kogoś kto nie potrafi się obchodzić z bateriami.

Asus 3 letni, obecnie Win7 upgrade z Visty. Bateria trzyma obecnie coś koło 1h40m jako nówka trzymała 1h53m. Podczas pracy na kablu bateria sobie siedzi w lapie, kompa bardzo często usypiam i zostawiam idąc w kimę - po jakimś czasie sobie sam hibernuje (kilka razy słyszałem w nocy jak się uruchamia i zrzuca pamięć na dysk :) ) i Co i działa :)

Bateria droga - nic bardziej mylnego do mojego - akku wysokiej pojemności kosztuje coś 300-400zł oryginalna asusa, a zamiennik whiteenergy jeszcze mniej. Poza tym zanim ta bateria zdechnie to ja wymienię laptopa na szybszy.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
rysiekll napisał/a:
raz na tydzień jednak bateria jest rozładowywana do mniej niż 10% pojemności.
To nie jest dobry pomysł dla baterii Li-Ion (a taka na 99% jest w twoim laptopie)
www.batteryuniversity.com napisał/a:
Do not discharge lithium-ion too deeply. Instead, charge it frequently. Lithium-ion does not have memory problems like nickel-cadmium batteries. No deep discharges are needed for conditioning
Czyli: nie wyładowuj baterii Li-Ion do końca. Natomist ładuj często. Li-Ion nie ma efektu pamięci jaki maja baterie Ni-Cd. Rozładowywanie "do końca" jest niepotrzebne.
Lepiej mieć baterie lekko nie naładowaną. Do przechowywania bez ładowania i poboru prądu zalecają rozładowanie baterii Li-Ion do 40%.
Najbardziej bateriom szkodzi wysoka temperatura.

Dla znających angielski: http://www.batteryuniversity.com/partone-21.htm

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Z Li-Ion jest tak że wali ją czy jest rozładowana w 10% czy w 50%, ważne jest ile razy można ją załadować i jest to zwykle około 1000 razy, czyli około 3 lat codziennego doładowania. U mnie aku podłączony do prądu - doładowuje się po rozładowaniu do 90-94% i robi to średnio co półtora do 2 tygodni. Licząc to z 20 lat życia :) w cyklach ładowania. W tym czasie zdarzę zmienić z 10 razy laptopa. O wiele groźniejsze jest całkowite rozładowanie - wtedy bateria kaput.

Jak ciekawostkę podam ze u nas w labie zdechła bateria w asusie labowym. Komp nie ładował jej. Poszedł do serwisu, wrócił po kilku dniach z informacji od serwisanta - wymienili firmware w akku bo coś nie grało i działa. Kto by pomyślał ze akuu maja firmware w układach które można zmienić. Acha , bios był identyczny :) nie zmieniony.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
mój laps od 4 lat pracuje praktycznie jako stacjonarka i jest 99% czasu na sieciowym zasilaniu

bateria straciła póki co 14% pojemności i trzyma 1.5h korzystając z netu - ja tam nie widzę problemu z doładowywaniem, czy pracą na prądzie z sieci cały czas

Thadeus, to nie Haox poczytaj sobie w guuglu, nie jest tak że każdemu się to przytrafia, mnie się zdarzyło. Dziwne raczej, że po zmianie na win 7 < hibernowałem ostatnio dość często a raczej sam się hibernował gdy bateria słaba > z prawie 100 % żywotności spadło mi na 28% pełnej mocy.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
To nie windows psuje baterie, tylko baterie są kiepskie.

Skocz do: