radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Zadnej cyfry :-)

Leszeg  Dołączył: 25 Wrz 2007
Cyfra byłaby jak plastikowe kwiaty ofiarowane ukochanej kobiecie ;-)

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
Czyli rozumiem ze tylko analog, no trudno. Najlepiej pewnie na barycie w formacie 30x40 :-P Szkoda choc sadze ze cos znajde przyzwoitego...

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Odpadam, mam za małe kuwety.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Stachu napisał/a:
Odpadam, mam za małe kuwety.
Moge Ci pozyczyc, 30x40 :evilsmile:

Na trzech forach naliczyłem kilkanaście osób gotowych uczestniczyć w akcji. Teraz chyba przyszedł czas na uściślenie zasad, a przede wszystkim wymogów co do odbitek oraz czasu realizacji poszczególnych etapów. Przy takiej liczbie uczestników trudno byłoby wymagać zbyt dużych formatów - z racji kosztów przedsięwzięcia jak i ograniczeń technicznych ( małe kuwety, mała ciemnie itd.). Jako samozwańczy Mikołaj postanowiłem narzucić podstawowy format papieru , który byłby na tyle duży by odbiegać od formatu pocztówki, dawał komfort obcowania z odbitką i jednocześnie nie narażałby uczestników na drenaż kieszeni. Mając już pewne doświadczenie życiowe stwierdziłem, że po skonsumowaniu zupy grzybowej, kutii, karpia, śledzia i co tam u was jeszcze podają, najlepiej oglądałoby się karty formatu 24x30 cm. Format 30x40 niezbyt dobrze układa się w worku z prezentami , a 18x24 mogłoby zostać omyłkowo wzięte za opłatek i przełamane. Zakładam możliwość odstępstw, ale w ograniczonym zakresie , polegających na zastosowaniu formatów 8x10 i 11x14 cala.
Co zaś się tyczy terminów, to koniec listopada musi być uznany za ostateczny termin nadesłania odbitek – tak bym w pierwszych dniach grudnia mógł je przepakować i wyekspediować.
Technika wykonania odbitek pozostaje bez zmian tj. powiększenie ( lub styk) na papierze barytowym. Ponieważ zadeklarował się do udziału jeden gumista , to dla technik szlachetnych przewidzieć należy odstępstwa od zasad ogólnych (papier , format).
Pod koniec weekendu postaram się podać wstępną listę uczestników akcji, którzy do tej pory zadeklarowali w niej udział.
Do 15 września chciałbym już stworzyć pełną listę by można było określić listę uczestników, a tym samym ilość odbitek jakie należy wykonać. Sądzę , że dwa miesiące powinno wystarczyć na przygotowanie prac.
Poza unifikacją formatu można by tez ustalić wspólne zasady sygnowania odbitek oraz ich numeracji co nadałoby im dodatkowy walor.
Pozdrawiam – Mikołaj

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Co z z kwadratem, 24x24 czy 30x30??
Pozdrawiam
Piotr

24x24 wystarczy , ale jak się uprzesz przy 30x30, to z pakowaniem przesyłki też sobie poradzę. ;-)

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Leszeg napisał/a:
wpisuj i nie marudź

Przetrząsnę katalog z kliszami, wywołam 6szt. z lodówki i się zastanowię.
Do kiedy mam czas?

Korex
1. Fikumiku
2. Arnold Kaliszka
3. Anzelm

Pentax
4. costa
5. dzerry
6. Sebostek
7. Pioter
8. guerilla

Aparaty Tradycyjne
9. esoy
10. analog owiec
11. skrytos
12. yoonson
13. janus
14. radekone
15. Pietrek
16. AnnaP
17. bartunia

No i oczywiście nr 18 czyli Leszeg vel Mikołaj
Nie jestem pewien deklaracji kilku osób, których akces do akcji nie był dla mnie do końca pewny tj. z Korexu matti_1989 i Jerzy , z Pentaxa rychu, a z AT babcia. Być może zdecyduje się też pewien sygmatyczny kwadratoluby brodacz. Jeśli kogoś pominąłem , to proszę o info.
To jest wstępna lista. Jeśli się utrzyma , to trzeba będzie wykonać 17 odbitek , ale też każdy otrzyma tyleż samo prac pod choinkę. W takim wypadku nie ma szans byście się oderwali od ich oglądania i zdążyli na pasterkę …
Wasz Mikołaj

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
czy bedzie mozna sie dopisac do akcji np. za tydzien lub dwa? musze przejrzec i wywolac kilka filmow...

Ostateczną listę planuję zamknąć 15 września. Jest czas na wahania , dylematy i rozmyślania o sensie fotografii w formie odbitek barytowych...

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
dzerry napisał/a:
Moge Ci pozyczyc, 30x40 :evilsmile:

dzerry, bierzesz mnie pod włos. :P

Nie zapiszę się, bo nie chcę nawalić potem.

No i pojawia się problem. Chętnych jest tak dużo (zdeklarowały się jeszcze cztery osoby) , że każdy musiałby zrobić 21 odbitki (22 chętnych czyli X-1 = 21) ! Ja zaś miałobym do posegregowania i rozdysponowania ponad 400 zdjęć ! Tego się nie spodziewałem…. Czytam niektóre wpisy i widzę , że taka liczba barytów może przerastać możliwości albo i chęci części osób. Na rozwiązanie polegające na tym , że niektórzy przesyłają mniej zdjęć, jest jakieś losowanie czy też „algorytm” z góry nie zgadzam się. Nie chcę by ktoś miał pretensja, że nie dostał odbitki tego czy innego autora itp.
Są dwie możliwość:
1. Trzymać się dotychczasowych zasad i czekać , aż niektórzy się zniechęcą taką ilością ciemniackiej roboty, a i kosztami również. Gdyby wykruszyło się kilka osób , to nie byłoby problemów z dyskusjami czy ktoś da radę zrobić aż tyle odbitek..
2. Zmodyfikować zasady by każdy miał wybór – robi więcej odbitek i dostaje mega zestaw lub robi mniej odbitek i takiż jest jego choinkowy prezent. Czy jest to możliwe bez losowań, pretensji i żali ,że dostało się odbitkę nie tego autora , na którego się liczyło? Z góry twierdzę, że jest możliwe. Na pomysł wpadłem wczoraj podczas kąpieli (nie krzyknąłem jednak przy tym „eureka”) , a podzielę się nim po przerwie…

A po przerwie...
Ponieważ pojawiają się sygnały , iż nie każdy jest w stanie wykonać liczbę X-1 odbitek przy tak dużej liczbie uczestników zacząłem się zastawać co począć z tym problemem. Wpadłem na pewien pomysł, może nieco bardziej skomplikowany, ale dający szanse zarówno tym , co nie są w stanie wykonać większej ilości odbitek jak i tym co nie powstrzymają się od zgarnięcia całej puli.
Pomysł jest banalnie prosty – należy podzielić uczestników na dwie grupy. Wymiana odbywałaby się w ich obrębie. W ten sposób zredukowano by liczbę odbitek do wykonania, a przez to więcej osób z listy byłoby w stanie podołać zadaniu.
Rodzi się pytanie co z tymi którzy pragną mieć pulę odbitek z obu grup? Zakładając, że ta grupa tzw. hardcorowców nie byłaby liczna (2-3 osoby) mogli by się zapisać do obu grup (oczywiście pod warunkiem wykonania innej odbitki by nie było dublowania powiększeń , które otrzymują hardcorowcy). Z pozoru skomplikowane , ale w sumie dość proste. Oczywiście najgorzej będzie miał Mikołaj przy przepakowywaniu i zapewne na drugi dzień zaboli go głowa…

Mamy jeszcze chwilę czasu na zastanowienie i podjęcie decyzji. Niech każdy się zastanowi ile barytów o odpowiedniej jakości (za źle utrwalone, poplamione , upstrzone artefaktami i nie wyplamkowane będę wysłał rózgi ;-) ) jest w stanie wykonać. Napiszcie co o tym sądzicie i czy wykonanie 21 odbitek , to dla was rzeczywiście jest problem…

Witam
Koszt zrobienia 21 odbitek 24x30 to około 100 złotych, 10 to oczywiście mniej ale za to prawie tyle samo zachodu przy rozstawianiu ciemni, rozrabianiu odczynników itp. W związku z tym jestem w stanie zrobić 21 odbitek. Robienie dwóch grup to zawsze ryzyko, że ktoś będzie niezadowolony z przydziału do grupy etc. Decydujcie ja przedstawiłem swoje zdanie.
Pozdrawiam
Piotr

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Zastanawiam się czy się nie zgłosić, ale jest czas do 15, a poza tym faktycznie im więcej chętnych tym więcej pracy, ale też większa frajda.
Poddaję do rozważenia zastosowanie formatu 18 x 24 cm przy większej liczbie uczestników. Przecież nie format decyduje o wartości pracy, ale jego treść i jakość wykonania.
Potrzebna będzie także składka dla Mikołaja na koszty wysyłki - sięgną kilkaset zł.

Minął 15 września. Oto zweryfikowana lista uczestników akcji:

Korex
1. Jerzy
2. Arnold Kaliszka
3. Anzelm

Pentax
4. costa
5. dzerry
6. Sebostek
7. Pioter
8. guerilla

Aparaty Tradycyjne
9. Jurek
10. analog owiec
11. skrytos
12. yoonson
13. janus
14. radekone
15. Pietrek
16. AnnaP
17. bartunia
18. tomo72

19 Leszeg

Wpisałem tylko osoby , które powiedziały zdecydowanie tak. Nie wpisywałem tych , które używały trybu przypuszczającego.

Uwzględniłem dwie wyjątkowe sytuacje, które wymagają nieco odrębnego potraktowania.

Kolega rbit9n prosi o wpisane na „listę rezerwową”. Choć takiej listy nie planuje , to powinniśmy dać mu czas z racji jego sytuacji . W jego przypadku w grę nie wchodzi konieczność opanowania jakiegoś procesu technologicznego (wykonywanie powiększeń, suszenie barytów itp.) , a inne czynniki których jestem świadom i zaręczam , że należy je uwzględnić. Jeszcze przedyskutuje z nim tą sprawę i wtedy zaproponuję odpowiednią formę uczestnictwa.

Kolega Fikumiku wykonuje gumy i taka liczba prac byłaby trudna do wykonania. Należy tutaj uwzględnić specyfikę techniki, która wymaga więcej czasu i słońca, którego ostatnio nieco nam brakuje. W jego przypadku proponuję by zadeklarował jaką liczbę gum jest w stanie wykonać. Gdy określi ile takich dzieł popełni, to poproszę o dodatkową deklarację osób, które wykonają o jedną odbitkę więcej (czyli nie x-1 , a x odbitek) by wymienić ją na gumę. Ponieważ być może liczba chętnych na gumy będzie większa niż moce przerobowe Fikumiku , to decydować będzie kolejność deklaracji.

Tak więc mamy liczbę uczestników x =19. Z tego wynika , że każdy powinien wykonać 18 odbitek barytowych w formacie 24x30 z ewentualną możliwością odstępstwa i użycia też papierów 8x10 i 11x14 cala. W momencie gdy przystąpimy już do realizacji zadania poniesione zostaną koszty i nie byłoby dobrze gdyby na tym etapie wycofały się jakieś osoby (zostalibyśmy z nadmiarem odbitek). Dlatego jeszcze raz proponuję by każdy zastanowił się czy jest w stanie wykonać te 18 dobrych odbitek na papierze barytowym, w formie która sprawiałaby przyjemność wyrobionemu odbiorcy.

Dlatego nim zasiądziemy w ciemni i zaczniemy psuć papier proponuję by każdy z listy jeszcze raz potwierdził swój akces w akcji zdecydowanym „TAK”. Myślę , że wystarczy tydzień czasy by każdy jeszcze raz przeczytał zasady , zastanowił się i podjął decyzję. Osoby , które nie potwierdzą deklaracji nie wejdą do ostatecznej wersji listy. Myślę , że każdy co najmniej raz w tygodniu zagląda na forum.

25 września wywieszę listę uczestników po potwierdzeniu deklaracji. Wtedy będziemy znali ostateczną liczbę uczestników ,a tym samym ilość odbitek do wykonania.

Jeśli Fikumiku zaakceptuje wymianę z częścią uczestników i poda ile gum jest gotów wykonać, wyznaczę zasady zapisywania się tą dodatkowa wymianę.
Mikołaj

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
mam pytanie odnośnie formatu - 24x30 jako format finalnej odbitki? Bo zwykle suszę na szybie i taśma trochę zajmuje miejsca ... a suszarka mimo b. fajnego efektu za często rwie papier

guerilla napisał/a:
mam pytanie odnośnie formatu - 24x30 jako format finalnej odbitki? Bo zwykle suszę na szybie i taśma trochę zajmuje miejsca ... a suszarka mimo b. fajnego efektu za często rwie papier

Format 24x30 dotyczy papieru. Od inwencji autora zależy jaki zrobi marginesie i ile odejdzie na taśmę. Mnie na taśmę idzie około 5- 7 mm. Ponoć skurczybyka Orientala trzeba solidniej kleić bo mocno się napręża. Zreztą może go i dzisiaj przetestuje bo mi paczuszka zalega , a ciemnia w łazience stygnie . No to robię sobie kawkę i do ciemnicy ;-)

Witam
Do kiedy trzeba zrobić odbitki??

Pozdrawiam
Piotr

Skocz do: