kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
Historia inna, tym razem nie moja. Dedykowana szpajchel-owi. Tatsuo ki i White mozecie nie czytac, juz i tak jestescie urzeknieci, chyba, ze znacie tez innych klasykow do zacytowania.

Ryszard Kapuscinski wraca z wielomiesiecznej podrozy po Afryce. Sam przylatuje bez bagazu, bagaz wysyla droga morska. Odbiera go po kilku tygodniach w Polsce. Pani przy okienku:
- Oj bardzo mi przykro prosze pana. Nie wiem jak to sie moglo stac, pana rzeczy zginely i juz od tygodnia bezskutecznie ich szukamy.
- Jak to zginely, co zginelo...
- No pana rzeczy osobiste zginely. Przyszly tylko dwa kufry z ksiazkami. Jeszcze raz przepraszamy...

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Grzebali mu w bagażu? Skandal!

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
kivirovi napisał/a:
Ja poznaje po obiektywie. Jak jest tanszy niz body, to dla mnie amator

no to mam zagwozdkę :mrgreen:
jak trzymam MTL 5B z Sonnarem 135............
toż to prawdziwe lustro z pryzmatem i do tego FF.
a jak wyjmę z torby K-x z kitem..............
:shock: to się staczam

safian  Dołączył: 14 Sie 2010
b-bar01 napisał/a:
to się staczam

Wybór jest prosty...
Sprzedaż kiksa i kita (ew. zakup obiektywu za 2k+) albo będziesz amatorem (lamerem, bo chyba w takim znaczeniu używa słowa amator) w oczach kivirovi...

b-bar01, wyjmuj tylko jak nikt nie widzi.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Widziałem w czerwcu na warsztatach fotografa i filmowca w jednym, profesjonalistę, z Canon 7d z obiektywem Pentax 50/2.0

Ależ to musiał być amatorski profesjonalista. Ludzie!!!

safian  Dołączył: 14 Sie 2010
White napisał/a:
Ależ to musiał być amatorski profesjonalista. Ludzie!!!

Dokładnie, nie znacie się!

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Kurcze blade, gdzie się podziała Conanowska tania stałka 50/1.8, przez której brak w naszym systemie pentaxy ludzie wyprzedają ? A taki dobry, ostry lans, za ~300 złociszy i łatwy do nabycia... może to jakiś audiofil czy inny zboczeniec był ?

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Każdy profesjonalista,
To ekshibicjonista!
A każdy amator,
to aligator!
(forfiter- 1. http://www.youtube.com/watch?v=wzCaowoZg_A
2. http://www.youtube.com/watch?v=1b0uomM9z0g).

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
tatsuo_ki napisał/a:
szpajchel napisał/a:
Gorzej ze statywem

połknij...

ew. w formie czopka.... :evilsmile:

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
diplodok napisał/a:
tatsuo_ki napisał/a:
szpajchel napisał/a:
Gorzej ze statywem

połknij...

ew. w formie czopka.... :evilsmile:

Wystawałby, utrudniając tym siedzenie... :evilsmile: :evilsmile: :evilsmile:

Roszpunka  Dołączył: 14 Paź 2009
Jelita mają w końcu kilka metrów długości. Jakoś zmieścisz.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
No nie się ukryć, że profesjonalny fotograf musi mieć mocną...

PK napisał/a:
Kurcze blade, gdzie się podziała Conanowska tania stałka 50/1.8, przez której brak w naszym systemie pentaxy ludzie wyprzedają ? A taki dobry, ostry lans, za ~300 złociszy i łatwy do nabycia... może to jakiś audiofil czy inny zboczeniec był ?

Nie, żaden zboczeniec, powiedział mi, że to bardzo dobre szkło - jedna z najlepszych 50mm, na jakich pracował i że nie ma sensu przepłacać za szkła Canona, jak ta 50 jest bardzo dobrej jakości... :-)

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
Motto dzisiejszego posta: "Wyslijcie mnie gdziekolwiek, wszedzie bede przydatny"

Chcialem poczatkowo nie odpowiadac na pytania, bo doswiadczenie uczy, ze wtedy pojawia sie wiecej pytan, a one wkoncu przytlaczaja odpowiedzi. ale wiecie jak to jest jak kogo nagle przydusi i wystapi wbrew swoim zasadom...

Roszpunka, to co kupiles ta gwiazdke w koncu? Moim zdaniem stales sie polprofesjonalista w momencie kiedy pomyslales o takiej transakcji. ona cie znacznie ubogaci - wewnetrznie znaczy...
Poza tym jak ktos potrafi sam kontrolowac otwarcie sie lampy ma od razu na starcie plusy u mnie. To oznacza, przeciez, ze nie ma palca przyklejonego trwale do spustu. No a za lampe zewnetrzna i jej stale ze soba noszenie, to dostaje u mnie od razu kategorie profesjonalisty. Nawet jak lampa jest zepsuta... Takze, to najtanszy sposob, zeby zablysnac w moim rankingu. To swiadczy przeciez o zdrowym romantyzmie i wierze, ze jak bedzie potrzebna to ulegnie natychmiastowej samonaprawie.
Opiszon, masz ten sam problem co Roszpunka, lecz o przeciwnym zwrocie. on jest amatorem niedoinwestowanym a ty przeinwestowanym. Zalozcie klub i wspolnie przezwyciezajcie swoje ograniczenia.
Wuzet a dlaczego zaraz czekac az sie rodzina zmiluje i podaruje body a na obiektyw wykosztowywac sie na allegro? jak ktos ukradl body i gwiazdke to moim zdaniem jak najbardziej nalezy mu sie tytul profesjonalisty.
Poza tym ta definicja: ilosc postow do data rejestracji bardzo mnie ubawila. Jaki proponujesz wspolczynnik graniczny profesjonalizmu/amatorszczyzny?
Python28, to prawada profesjonalista nie nasmiewa sie z amatora, To przeciez 5 przykazanie w dekalogu profesjonalistow. tylko amatorom wolno sie nasmiewac z profesjonalistow, to z kolei 6 przykazanie w ich dekalogu.
Jorge.martinez, tez uwazam, ze na wyswietlacz po kazdym zdjeciu to profesjonalista nie patrzy, bo on ma ma je bezprzewodowo przekopiowane do pamieci ram w hipokampie przez hajer-bajer.
Denvi, mowisz, 85... chyba rozumiem te konserwatywne doznania, ale wiekszosc amatorow to idzie w szeroki kat i to samo przezywa na widok 28, 24 lub nawet 18... poza tym to ocierasz sie o slowo na "O" ktore kazdy* lubi
Alekw, mysle, ze tajne stowarzysznie zamaskowanych amatorow (ktore zreszta jak wszyscy wiedza rzadzi swiatem) ma specjalny program piszacy profesjonalne porady i komentarze na forach. I wcale mnie nie dziwi, ze kazdy z nich chce miec w portfolio zubra, akty kreacyjne sie najlepiej sprzedaja.
Elred, jak to w lustrzankach jest juz lifewiev? Jestes pewien, bo jezeli dziala tez z zubrami to jutro sobie taka kupie...
Gelopa, co do onanizatorow sprzetowych, to jak sie dobrze wczytasz w post elreda, zobaczysz, ze sa oni wszedzie, albo w slowach albo w interpunkcji. Takie to juz widac zboczence...
Vera, serdecznie witam w tym nieodpowiedzialnym watku. I od razu zaznaczam, ze ja to przeciwnie, marsy i coca-cola. Mysle, ze to nie oznacza nic zlego ani dla mnie ani dla ciebie. O ile dotrzymasz slowa i bedziesz sie od moich marsow i coca-coli trzymac daleko.
Szpajchel, za statyw tez daje plusy dodatnie, ale tylko jesli jest czerwony lub rozowy. Takze nie wkladaj go gdzie popadnie, tylko wzciagaj, chytaj sie za farbki i do roboty.
B-bar01 zamienil stryjek siekierke na kijek, widac twoj profesjonalizm zaczal cie juz przytlaczac, ograniczac i siegnales po nowe srodki wyrazu
Kosmo, Spotkac fotografa, filmowca i profesjonaliste w jednym to nic nadzwyczajnego. Swiat jest pelen specjalistow od wszystkiego.
*oprocz Elreda

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Czy ja naprawdę mam aż tak trudny nick, że ciągle się ludziom myli? :roll:

er_es  Dołączył: 27 Maj 2009
Eldred napisał/a:
Czy ja naprawdę mam aż tak trudny nick, że ciągle się ludziom myli? :roll:

Jeśli zdarza się to często to z własnego doświadczenia wiem, że nie ma sensu z tym walczyć. Widocznie niektóre informacje nie są przez niektóre mózgi przyswajane. Nie ma znaczenia ile razy będziesz powtarzał "Eldred" to i tak za chwilę ktoś to przekręci.
Mam tak samo ze swoim (skądinąd nie bardzo skomplikowanym) nazwiskiem. Nie mam pojęcia jak się to dzieje, że je przekręcają ale fakt pozostaje faktem. Wprawdzie próbuję uświadamiać ale bez wielkich nadziei i z coraz mniejszym zapałem.
;-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Na nic zgrywanie "PRO", jak własna żona cię demaskuje i kupuje ci takie ciuchy. (fotka z komórki sorki)

kivirovi napisał/a:
Kosmo, Spotkac fotografa, filmowca i profesjonaliste w jednym to nic nadzwyczajnego. Swiat jest pelen specjalistow od wszystkiego.

Ale ja się nie "chwaliłem", że spotkałem pro, bo spotykam ich często. Pisałem o tym, czego używał i że używał tego świadomie. Warto o tym pisać w świetle przekonania, że najczęściej Pentax to drugorzędna marka.

Skocz do: