bartwaw  Dołączył: 28 Paź 2009
Pentax K-7 - głośna praca stabilizacji.
Od jakiegoś mam jakieś dziwne wrażenie, że aparat nie zachowuje się normalnie. Nie wiem jak to dokładnie opisać. Ale po zrobieniu zdjęcia jakieś 0.5 s czuć takie delikatne kopnięcie. Jakoś nie przykuwało to zbytnio mojej uwagi.
Korzystając ze spokoju jakim obdarzyła mnie nieobecność moich kobietek i chcąc pobawić się wreszcie na spokojnie funkcją jaką ma mój korpus - filmowanie, zauważyłem, że słychać w tym trybie niepokojące dźwięki z korpusu. Normalnie zgrzyta i chrobocze.
A co najgorsze podczas kręcenia filmu przy ruchach aparatem wszystko mamy pięknie nagrane.

Zresztą co by nie być gołosłownym:

http://www.youtube.com/watch?v=I76ADRcMIMQ

Powiedzcie mi to normalne i jestem przewrażliwiony ?

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Stabilizacja to nie koniecznie to samo co redukcja wstrząsów - w odróżnieniu od redukcji drgań. Jak dla mnie trochę za ekstremalnie podszedłeś do SR.

No tak, nie jest to może normalne wykorzystanie SR. Chodziło mi o pokazanie jak głośno ona pracuje. Na tyle głośno, że wszystko słychać podczas nagrania.
Nie jestem wstanie powiedzieć czy tak już miałem czy się tak ostatnio stało. Jakoś wcześniej nie zawracałem na to uwagi. Jednak wczoraj dosyć mocno to ją przykuło.

Chciałem wiedzieć czy to normalne.

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
To nie jest normalne, a przynajmniej u mnie tak nie hałasuje.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
No tak, ale jest drobna różnica nawet w tym jak odgłosy SR rejestruje mikrofon w aparacie a tym co z "zewnątrz" słyszy Twoje ucho.
bartwaw, masz w pobliżu jakiegoś posiadacza K-7?

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
bartwaw napisał/a:
Na tyle głośno, że wszystko słychać podczas nagrania.

W idealnej ciszy pokoju automatyka mikrofonu podbija wszystko co jest o kilkanaście decybeli aby coś w ogóle zarejestrować. Posłuchaj jaki szum się nagrał dodatkowo. Zrób ten sam test w normalnych warunkach (rozmowy, radio itp.) W idealnej ciszy i na kacu to może wkurzyć tupanie syjamskiego kota po perskim dywanie. Po prostu kwestia skali. Komar, którego normalnie nie słychać - w nocy, koło ucha zdaje się hałasować ;-)

PS. Dla bardziej wymagających - zrobiono dodatkowe gniazdo na zewnętrzny mikrofon

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
bartwaw, jaki był użyty obiektyw i ogniskowa?
U mnie bardzo podobny dźwięk jest w Samsungu GX-20 kiedy używam trybu LV. Jest to dobrze słyszalne ale tylko przy długich ogniskowych. Przy krótkich(np w kicie) dźwięk jest praktycznie nie słyszalny, chyba że właśnie przy szybkich ruchach. Według mnie jest to całkiem normalne.
Pozdrawiam

Bhp  Dołączył: 28 Maj 2010
Ja mam k-7 i nie mam AŻ takich odgłosów. Przy włączonym shake reduction mam tak - http://www.youtube.com/watch?v=Fd0PUOmTlBA
( odgłos w tle = pracujący wentylator komputera :) )

Ale to z włączonym SR masz tak, czy bez ?

Tak więc, sprawdzałem to na FA50. SR oczywiście był włączony.
W filmiku który zapodałem wszystkie zgrzyty itp pochodzą od SR. Jeszcze nie jestem tak stary by mi stawy skrzypiały :)

Bhp, no w twoim przypadku jest naprawdę ciszej, no jak dla mnie różnica zauważalna.
Porównam to jeszcze z jakąś inną K7-ką.

Mam jeszcze jedno, załóżmy, że jeżeli w korpusie SR chodzi wybitnie głośniej, tak jak by mechanizm się delikatnie o coś ocierał. To przy takim założeniu SR może nie działać tak sprawnie jak powinno. Dobrze myślę ?
Jak można w takim wypadku sprawdzić sprawność działania SR ?

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
W moim K-7 przy rejestracji filmów z użyciem wbudowanego mikrofonu hałasy są praktycznie niesłyszalne. Jakiś tam super delikatny szum w tle. Testowane z obiektywami 28, 50, 12-24, 24-70, 170-500.
Sytuacja zmienia się po zamontowaniu mikrofonu zewnętrznego, mocowanego na gniazdo lampy. Hałas z układu SR przenosi się przez obudowę i stopkę na mikrofon. Sytuację poprawiło nieco owinięcie mikrofonu miękkim materiałem i zamocowanie go gumką recepturką do uchwytu. Jednak z włączonym układem SR mikrofon nadal wyłapuje szumy. Moim zdaniem tym razem przenoszą się czysto mechanicznie przez krótki kabel łączący mikrofon z aparatem :)
To tak z moich doświadczeń.
Nie zmienia to faktu, że hałasy u bartwaw są wyjątkowo głośne.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
na szybko zobaczylem czy mam podobne objawy i o dziwo slysze cos takiego gdy wlaczam LV i stabilizacje... nagram filmik i wrzuce zeby pokazac jak to "wyglada".
moze w najnowszym sofcie to poprawili, bo ja poki co korzystam z 1.03

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Żadna stabilizacja nie służy do robienia zdjęć podczas przesuwania aparatu. W C/N obiektywy (przynajmniej te lepsze) mają przełącznik, blokujący ruch układu do jednej tylko płaszczyzny- po to, żeby umożliwić spokojne panoramowanie.
Przemieszczając aparat powoduje się "ogłupienie" czujników SR i jego chaotyczną pracę- tak przynajmniej mi się wydaje.

zrobie filmik, zobaczysz ze wcale nie trzeba "rzucaC" aparatem na lewo i prawo aby uslyszec te dzwieki..

I jak, zrobił kolega wspomniany filmik.
Rozmawiałem z serwisem apollo i sprawdzą mi bodziaka. Co najdziwniejsze nie zapierali się że "ten typ tak ma".
Muszę się tylko przemóc i go wysłać, a z tym będzie ciężko :)

http://www.youtube.com/watch?v=HpeXnZ2hNgM

odglos jest ponadto slyszalny podczas robienia zdjec w trybie LV z wlaczona SR (dzwik wydobywa sie ze srodka body, tak samo zreszta jak podczas krecenia...)

Bhp  Dołączył: 28 Maj 2010
Może to głupie ale: spróbuj podnieść lustro jak do czyszczenia i wrócić, może pomoże a jak nie to chyba serwis.

sprawdze.. jak dalej bedzie to samo to bede musial przemyslec sprawe... bo z jednej strony raczej nie korzystam z aparatu po to aby filmowac... a robiac zdjecia patrze przez wizjer... odeslal bym do serwisu ale posiadam jedynie gwarancje miedzynarodowa.. a to liczy sie z tym ze bede musial wyslac aparat na swoj koszt...

ps. sprawdzone, podnioslem lustro, "opuscilem" i dalej jest to samo... soft moze miec znaczenie? mam 1.03

[ Dodano: 2010-09-06, 20:57 ]
zauwazylem ze przy mniejszych ogniskowych problem ustepuje.. postaram sie wrzucic zaraz filmik z fisheye'a 8mm, kita na 18mm a nastepnie przestawionego na 55mm.

[ Dodano: 2010-09-06, 21:32 ]
http://www.youtube.com/watch?v=24f-k08iYwc 8mm
http://www.youtube.com/watch?v=vMUDhEhZqD4 kit

[ Dodano: 2010-09-06, 21:33 ]
ps. pierwszy moj filmik byl robiony 50-135*

patspl  Dołączył: 28 Wrz 2010
Witam,

Czy udało się jakoś rozwiązać problem? Jestem "świerzym" user'em k-x'a i mam dokładnie ten sam problem.

Jakieś sugestie?

Pozdrawiam,
PS

hm.. mam tylko taka zeby pojsc do sklepu i kupic sobie jakas kamerke, a aparat uzywac do tego do czego zostal kiedys tam stworzony.. do robienia zdjec...
ja tylko zauwazylem ze problem nasila sie "wprost proporcjonalnie do dlugosci ogniskowej" :evilsmile:

DMG  Dołączył: 21 Maj 2011
Odkopałem ten temat bo wczoraj zauważyłem w moim GX-20 podobny problem.
Z góry uprzedzam, ze latająca matryca w trybie LV mnie nie interesuje bo nie korzystam
z LV w lustrzance. Na marginesie dodam, że w moim aparacie przy włączonym LV poza
matrycą słychać jeszcze taki delikatny szum jakby gotowała się woda w czajniku.
Ale to nie o tym chciałem. Wczoraj zauważyłem, że po zrobieniu zdjęcia z body dobiega taki krótki
dźwięk podobny trochę do pracy silnika AF albo matrycy przy czyszczeniu. Nie ma to żadnego
wpływu na jakość zdjęcia ale jest trochę denerwujące.
Moje pierwsze podejrzenie padło na zabrudzoną matrycę ale to tylko takie takie przypuszczenia.
Ciekaw jestem czy ktoś z Was już rozwiązał tą tajemnicę.

Skocz do: